Een lijstje over trouwen

Zo veel te vertellen, zo weinig schrijftijd. Kleine M doet een dut nu en je weet nooit hoe lang dat duurt (ik ben het afgelopen uur al 2 keer naar boven gelopen om haar weer in slaap te wiegen). Dus let’s go!

 • Over 4 maanden gaan B en ik trouwen en we zijn druk bezig om alles te plannen. Het Grote Gastenlijst Dilemma (wie wel en wie niet, hoe groot of klein doen we het) is getackeld en dat scheelt een boel stress. We houden het klein: onze gezinnen plus aanhang en onze beste vrienden. Geen aparte avondgasten, dat voelt fijn.
 • Ik ben intussen op jacht naar De Jurk. Al krijg ik zelf een beetje braakneigingen van die terminologie – ik word hoe langer, hoe opstandiger van al die dingen die tegenwoordig bij een bruiloft “horen”. We noemen onze bruiloft zelf dan ook geen bruiloft maar een trouwfeestje, wat natuurlijk op hetzelfde neerkomt maar voor mij heeft die term wat minder lading. Een bruiloft is zo’n groots en meeslepend gebeuren met een kasteel, een witte jurk en bruidsmeisjes. Ons feest heeft geen kasteel, geen witte jurk en geen bruidsmeisjes.
 • Ook geen bruidsboeket of bruidstaart trouwens. Ik identificeer me überhaupt nauwelijks met het woord ‘bruid’. We hebben wél ringen, die we laten maken bij een duurzame edelsmid. Zo opstandig dus ook weer niet.
 • Anyway, die jurk (met kleine letter) is nog best een dingetje want waar haal je met een 7 maanden oude baby de tijd vandaan om te shoppen? Ik heb uiteindelijk een aantal jurken online besteld en rustig thuis voor de spiegel gepast, eigenlijk ook veel relaxter zonder hijgerige verkoopster erbij. Dat passen hielp wel: ik krijg langzaamaan een beeld van wat ik wel en niet wil.
 • Nog zo’n dingetje: wil ik dat mijn haar en make-up professioneel gedaan worden? Een rondje googlen leerde me dat dit al snel 500 euro kost. Wil ik dat echt uitgeven aan zoiets? Nah.
 • Maar doe ik mezelf niet tekort als ik het níét laat doen? Kijk, daar sijpelen die culturele aannames over wat een bruiloft ‘is’ alweer m’n gedachten binnen. Want ja, als ‘bruid’ moet je natuurlijk adembenemend mooi zijn en wil je daar niet alles aan gedaan hebben? Ugh. Het is eigenlijk gewoon een variant op de sales-truc “maar je wilt toch het beste voor je kind”.
 • Wat ik wél weet: ik wil trouwen als mezelf.
 • Wat ik ook weet: dat het belangrijk is om telkens weer terug naar de vraag waarom we willen trouwen. En wat daarin voor ons belangrijk is. Zodra B en ik dat weer scherp hebben, wordt het ineens een stuk makkelijker om keuzes te maken en knopen door te hakken.
 • Waar ik gewoon hartstikke veel zin in heb: om er straks een héérlijke dag van te maken samen met al onze liefsten. Om de liefde te vieren. Om JA te zeggen tegen B. Kleine M in een snoezig jurkje te hijsen. Me QUEEN te voelen in de prachtige jurk die ik aan heb (welke dat dan ook wordt). Lekker taart te eten en te proosten met bubbels. Een cocktail te drinken in het gras. Te lachen, knuffelen, kussen. Met z’n allen te dineren aan een lange tafel. En dat alles dan heerlijk ongedwongen, zonder al teveel opsmuk. Gewoon zoals wij zijn.
 • En daarna op huwelijksreis met de trein naar Italië – ook al knetterveel zin in.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

4 reacties op “Een lijstje over trouwen”

 1. Leuk om te lezen! :) Ik word ook een beetje opstandig van wat hoort. Ik kocht mijn jurk voor 40 euro bij H&M en liet een boeket papieren klaprozen maken. We nodigden enkel onze familie uit voor een barbecue in onze tuin en mijn nichtje maakte foto’s. Ben eigenlijk heel blij met hoe de dag verlopen is, maar als ik het opnieuw zou doen zou ik het toch iets feestelijker aanpakken.
  Ik wens je alleszins veel voorpret! En vooral doen waar je zelf blij van wordt!

 2. Wat een heerlijk vooruitzicht! En lekker doen wat bij je past; hebben wij ook gedaan en daar zijn we nog steeds blij mee. Door mijn werk voor een trouwmagazine had ik zoveel groot-groter-grootste bruiloften gezien, dat ik heel zeker wist dat dat niks voor ons was. Niet qua budget, niet qua middelpunt-van-de-belangstelling en niet qua poespas.

  Mijn trouwjurk heb ik bij Ivy & Oak besteld. Niet zo idioot duur, wel helemaal een jurk voor mij. Misschien vind jij daar ook wel een jurk die bij je past? S. waggelde rond in een (wit) tweedehands jurkje van de dochter van een vriendin, zo snoezig :-) Kijk nog altijd met een grote glimlach naar de foto’s!

  Veel plezier met de voorbereidingen! En laat je niet gek maken ;-)

 3. Wat leuk om over jouw (jullie) voorbereidingen te lezen. Een bruiloft (trouwfeestje, zo je wil) is écht heel leuk en bijzonder. Wij hebben in ieder geval enorm genoten van onze dag. Maar ik zal niet ontkennen dat het voorbereiden ook wel wat stress heeft gegeven… vooral de jurk. Toch vond ik het het zeker waard!
  Zelf heb ik wel voor haar en make up gekozen omdat ik echt als “de mooiste versie van mezelf” wilde trouwen. En ben zeker geen make up expert, laat staan iemand die professioneel haar eigen haar op kan steken. Ik zou me wel kunnen voorstellen dat je maar één van de twee kiest, zeker als je bv je make up ingetogen wil houden (bij nader inzien had ik dat misschien wel kunnen doen, al was mijn make up wel mooier dan ik het daarna ooit nog gedaan heb haha). Ik vraag me trouwens af of het echt zo duur wordt! Dat was het bij mij niet, maar goed, is ook alweer bijna 2 jaar geleden…
  Het mooie pakje voor onze zoon had ik trouwens gevonden op marktplaats, maar dat had je wellicht al gedacht :-)

  Hoe dan ook… niet te veel stressen! Probeer ook te genieten van het fijne vooruitzicht :-)

  1. Thnx voor het delen van je gedachten – helpt! En ja, ik denk er nu ook over om idd haar óf makeup te doen en dan waarschijnlijk alleen haar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.