Een dag in het leven met een baby van 5 maanden

Een vriendin met een kindje van bijna twee zei ooit: je vergeet zó snel weer hoe de dagen met een pasgeboren baby eruitzien. Daarom had zij zelf het schema van zo’n dag opgeschreven in haar dagboek.

Inmiddels kan ik beamen dat je je met een baby vaak aan het eind van de dag/week afvraagt wat je in godsnaam eigenlijk gedaan hebt. Waar zijn al die uren in gaan zitten?

Nou is kleine M allang geen pasgeborene meer – nog maar een paar weekjes en dan is ze een halfjaar oud! Maar ik vermoed dat ook voor deze fase geldt dat het over een paar jaar een vage, ongrijpbare kluwen in m’n hoofd is geworden.

Om die reden – en natuurlijk omdat ik het leuk vind om jullie een inkijkje te geven, anders had ik dit wel in m’n dagboek geschreven ;-) – hier een overzichtje van vandaag. Een gewone vrijdag.

Ter context: B en ik zijn allebei één doordeweekse dag thuis met kleine M. Voor mij is dat de vrijdag. Op woensdag en donderdag werk ik, dus daarna heb ik altijd veel zin in deze dag samen met m’n dochter.

6.17 uur
Kleine M wordt wakker. Ik ben al half wakker, want de wekker van B ging om tien over zes, maar lag nog even te dutten. Mijn baby ontwaakt vandaag in haar eigen bedje (dat naast ons bed staat) en dat is best bijzonder, want de afgelopen maanden slaapt ze meestal na de laatste nachtvoeding tegen mij aan. Maar: vannacht sliep ze van half 1 tot nu aan één stuk!

Ik draai me op mijn zij, leg haar naast me en zo drinkt ze aan de borst terwijl ik m’n ogen nog even dicht houd. Ergens hoop ik dat ze na deze voeding nog even intukt (dat gebeurt regelmatig), maar afgaande op de hoeveelheid beweging in het kleine lijfje weet ik dat dat een illusie is.

Om tien voor zeven staan we op. Dat wil zeggen: ik leg kleine M terug in de co-sleeper en ga zelf even douchen.

7.15 uur
B gaat naar zijn werk en kust ons gedag. Ik ben net klaar met douchen, kleed me aan en til kleine M uit haar bedje. Het is badder-dag!

Elke dinsdag en vrijdag gaat ons kind in bad. Nou ja, meestal, want deze week kreeg ze op maandag vaccinaties en werd ze dinsdag wakker met koorts. En een koortsige baby in bad doen is voor niemand leuk.

Kleine M is ’s morgens vrijwel altijd vrolijk. Het badderen is dan ook vandaag weer een gezellige bezigheid.

7.54 uur
Zo: kind schoon, badje opgeruimd en wij gaan naar beneden! Ik zet kleine M in de kinderstoel, geef haar een stuk banaan en maak intussen m’n eigen ontbijt – havermout met appel, kaneel en rozijnen.

We zijn onlangs gestart met oefenhapjes vast voedsel. We doen baby-led weaning (ofwel de Rapley-methode): dat betekent dat je geen gepureerde groente- en fruithapjes geeft, maar je baby grotere stukken voedsel aanbiedt die hij of zij zelf oppakt en eet.

Al is ‘eten’ in de eerste fase nog een groot woord. Kleine M is vooral hard aan het oefenen met de stukken op de juiste manier vastpakken en naar haar mond brengen. Erg leuk om te zien!

Regelmatig valt het stuk wortel/aardappel/banaan op de grond – het is dus meer spelenderwijs leren dan dat ze op deze manier al veel calorieën binnenkrijgt. Heel normaal, voorlopig heeft ze genoeg aan melkvoedingen en de rest komt vanzelf.

8.10 uur
Even kolven. Ik probeer de melkvoorraad in de vriezer te vergroten en de ochtend is het beste moment om een extra flesje melk te kolven, want dan heb je vaak wat overproductie. Zeker na zo’n goede nacht met maar 1 voeding!

Kolven als ik alleen thuis ben met kleine M is soms wel een uitdaging. Het duurt een kwartiertje en in die tijd kan ik haar niet makkelijk even oppakken als ze moet huilen.

Dus ik creëer de setting met de meeste kans van slagen: ik leg mijn dochter op haar speelkleed en ga er zelf naast zitten tijdens de kolfsessie, terwijl ik tegen haar klets.

8.25 uur
Gelukt!

8.33 uur
Mijn kind is al ruim 2 uur wakker en dat is te merken: kleine oogjes, jengelig. Maar ik probeer de tijd tot haar ochtenddutje nog iets te rekken, want we gaan zo een stuk rijden met de auto. Fijner als ze dán slaapt.

8.45 uur
Oké, kleine M is echt klaar voor een slaapje. Ik leg haar nog even aan de borst, ze drinkt wat en valt makkelijk in slaap. Gelukkig had ik de Maxi-Cosi al klaarstaan en ik leg m’n slapende meisje in het autostoeltje. Dan pak ik de luiertas in, trek m’n jas en schoenen aan en loop met Maxi-Cosi aan de arm de deur uit.

9.06 uur
We brengen B’s moeder even naar Otterlo, waar haar auto bij de garage staat. Een gezellig ritje van ruim een halfuur.

Tegen mijn verwachting (en stille hoop) in is kleine M om 9.15 uur alweer wakker. Je hoort soms over baby’s die standaard slapen in de auto, nou, niet deze kleine mevrouw. Soms wel hoor, maar je kunt er zeker niet van uitgaan. Gelukkig vindt ze het vandaag wel prima in het autostoeltje. Nieuwsgierig kijkt ze uit het raam en ze lacht regelmatig naar omi.

9.37 uur
We zijn bij de garage, ik drop B’s moeder daar en rijd terug naar huis. Voor de terugreis zet ik een podcast op (een aflevering van De vroedvrouw en de psycholoog, te beluisteren op Spotify).

Als we bijna bij de afrit Elst zijn, valt kleine M weer in slaap. Zul je net zien.

10.17 uur
Thuis – met een wakkere baby. Want ja, die overgang van auto naar binnen (terwijl het hard waaide!) was genoeg om haar alweer uit d’r korte dutje te halen. Nou ja.

Ik ben op dit moment erg relaxed als het op kleine M haar dutjes aankomt – als ze moe is valt ze heus wel in slaap (met een beetje hulp), dus ik ga me niet druk maken over deze rommelige ochtend met 2 hazenslaapjes.

Ik trek haar een schone luier aan en leg haar op het speelkleed, ruim wat op in huis, zet een kop thee voor mezelf, snack van de lekkere bonbons die B me een paar dagen eerder cadeau deed en eet koekjes. Soms helpt veel suiker eten nu eenmaal tegen de gaarheid van slaaptekort…

10.50 uur
Over 10 minuten begint een online webinar over creatief schrijven, van beroepsvereniging Tekstnet. Ik log in bij de Zoom-bijeenkomst – hoewel ik niet weet of het gaat lukken om het echt te volgen met baby in de buurt.

11.18 uur
Antwoord: nog best redelijk. Alleen nu wordt kleine M toch wel huilerig en ik vermoed dat ze honger heeft. Ik dubbelcheck of m’n webcam uitstaat voordat ik haar aanleg aan de borst ;-) en tijdens het voeden luister ik naar de lessen van copywriter Roy Ishak.

Tijdens het drinken valt mijn dochter in slaap. Top!

12.27 uur
Het webinar is afgelopen en kleine M slaapt nog steeds in mijn armen. Ik moet intussen een beetje naar de wc en heb ook wel dorst. Maar ja, als ik opsta wordt ze zeer waarschijnlijk wakker…

Hier is een woord voor: ik ben nap-trapped.

En in dit geval is dat wel oké. Na die twee hele korte slaapjes vanmorgen vind ik het toch wel fijn als ze nu een redelijke dut maakt, dus ik leg me erbij neer dat ik voorlopig op de bank zit.

Ach ja, dan maar appjes van vriendinnen beantwoorden en een beetje boek lezen/scrollen op mijn telefoon.

13.12 uur
Nog steeds nap-trapped. Dit wordt een goeie lange dut! Ben intussen blij dat ik zoveel koekjes heb gegeten in de ochtend, anders had ik nu wel echt honger gehad.

Terwijl kleine M slaapt, heb ik WhatsApp-contact met de coach bij wie ik dit voorjaar een aantal sessies ga doen. We plannen de bijeenkomsten in en vervolgens doe ik nog een berg agendamanagement, zowel werk als privé.

Agendamanagement? Ja, da’s wel next level nu we een kind hebben. Dit bijvoorbeeld:

  • In de weken van netgenoemde sessies blok ik een halve dinsdag in B’s agenda. De sessies duren namelijk zo’n 3 uur (inclusief reistijd) en zijn op woensdagen (= mijn werkdag), dat betekent dat ik die uren ergens anders in moet halen. Op dinsdag dus, want dan zijn B en ik allebei thuis en kan hij op kleine M passen.
  • Over een paar weken moet ik op donderdagochtend al vroeg in de trein naar Utrecht voor een werkafspraak. Even overleggen met de gastouder dus, dat ik kleine M dan een uurtje eerder breng.
  • Ik zie een mailtje langskomen van een opdrachtgever, dat de tekst die ik ga redigeren toch later komt. En dus bekijk ik m’n lopende projecten en schuif wat in de planning voor komende week.

13.39 uur
Nog steeds nap-trapped. Whut, deze dut duurt al 2,5 uur! Superfijn, maar intussen heb ik wel echt een volle blaas… ah, ze wordt wakker. :-)

Meteen maar even aanleggen dan, want kleine M kennende heeft ze na zo’n lange slaap wel weer zin in een slokje melk (yup).

13.46 uur
Wat, val je nou alweer in slaap aan de borst???!

14.02 uur
Oké, toch wakker. Mooi, tijd voor lunch.

Ik rooster een paar boterhammetjes voor mezelf, zet kleine M weer in haar kinderstoel en trek haar slabbetje aan. Haar ‘lunch’ bestaat vandaag (naast de melk van zojuist) uit een halve theelepel pindakaas – om de kans op pinda-allergie te verkleinen – en een partje gekookte appel.

Appel eet ze voor het eerst, en ik kan wel zeggen dat het een succes is! Er wordt zeer enthousiast en uitgebreid op gesabbeld. Wel gezellig zeg, zo samen lunchen.

14.20 uur
Klaar met eten, handjes en gezicht poetsen (kleine M dan hè), opruimen en schoonmaken.

14.25 uur
Op zolder ligt al dagen een enorme berg schone was. Tijd om daar eens wat aan te doen! Met baby op m’n arm loop ik de twee trappen op (jippie, dit kan dus weer gewoon – bekkenbodem gaat goed!). Halverwege verschoon ik haar nog even, dat is wel weer nodig.

Ik leg haar op een kleedje naast de wasrekjes, geef haar een speelgoedknuffel, zet weer een fijne podcast op en begin aan de wasberg. Niet m’n favo klusje, maar zo samen is het best gezellig.

15.19 uur
Pfoeeee, eindelijk klaar. Alle was ligt opgevouwen in de kasten. Sinds de geboorte van M deed B zo’n beetje alle was (omdat ik dus zo min mogelijk de trap naar zolder moest nemen, en al helemaal niet met een zware wasmand) en ik heb ineens extra respect voor hem, haha.

Mijn kind is er intussen trouwens ook zéér klaar mee. Het laatste kwartier was zelf-spelen-op-het-kleed eigenlijk al niet meer leuk en dus onderbrak ik het was vouwen regelmatig door haar even te knuffelen, een aai over de bol te geven of haar terug op het kleed te leggen als ze daar alweer een eind vandaan was gerold.

15.33 uur
Toegegeven, al dat traplopen en sjouwen voel ik nu toch wel een beetje in m’n bekkenbodem. Een goed moment voor m’n dagelijkse video met ontspanningsoefeningen!

Ik leg kleine M erbij op de yogamat, als ze zo dichtbij mij kan spelen is de kans groter dat ik rustig zonder onderbrekingen m’n oefeningen kan afmaken. Gaat inderdaad prima!

15.46 uur
Effe een kopje thee zetten.

15.55 uur
Aan haar vermoeide gezichtje en humeurige gedrag te zien is m’n kind weer toe aan een dutje. Ik heb geen zin om wéér uren op de bank te zitten met een baby in m’n armen, dus besluit haar in de draagzak te doen.

Dat is eerst een matig succes, dus ik maak de draagzak een beetje los en geef haar nog een slok melk.

16.04 uur
Slapende baby! De magic boobie werkt altijd.

Ik pak mijn laptop erbij, nestel me op de bank en begin aan dit blogje. Tussendoor app ik nog wat met B en een vriendin. Oh, en ik stop een luierwasje in de machine.

17.13 uur
Ontevreden geluiden en bewegingen in de draagzak. Wakker.

Ik haal haar eruit, maar terwijl ze wel vaker een minuutje huilt bij het wakker worden, blijft ze nu huilen, zelfs als ik rondjes met haar door de kamer ga lopen.

17.22
Hmm, misschien heeft ze gewoon honger. Die vorige slok was maar kort, voordat ze in slaap viel.

17.23 uur
Yep. Er wordt gulzig (en een beetje na-snikkend) gedronken.

17.36 uur
Zeg meisje, wat is dit? Ben je nou alweer in slaap aan het vallen?

17.39 uur
Oké, ik moet nu echt gaan koken want als B straks thuis is, is het fijn als er eten is. Zeker omdat hij nog gaat sporten vanavond. Tja, sorry kleine M, ik ga je toch maar wakker maken.

Gelukkig heb ik al snel weer een vrolijk meisje. Ik zet haar in het wipstoeltje op de keukenvloer, zodat ze gezellig bij me zit terwijl ik curry met geroosterde bloemkool, kikkererwten en rijst maak.

Tijdens het koken geef ik haar zo nu en dan een aai over de bol, ik klets wat met d’r, geef een speeltje aan (dat vaak binnen een minuut weer op de grond ligt ;-)) en zing mee met de muziek die ik heb opgezet. Met een beetje van zulke baby-entertainment houdt ze het vaak langer vol en kan ik dus rustig de maaltijd bereiden.

18.03 uur
B belt: hij is over 10 minuten pas klaar met werken (in plaats van een uur geleden) en dus later thuis.

18.34 uur
Het eten staat klaar op tafel én de keuken is al opgeruimd. In afwachting van B’s thuiskomt besluit ik kleine M nog een stukje appel te geven en zet haar weer in de kinderstoel. Wederom een succes, en ik voel me supertrots als ik zie hoe mijn baby gewoon HELEMAAL ZELF zit te eten. Ik maak er een filmpje van en deel dat in de familieapp.

18.48 uur
Kleine M begint te miemelen in haar stoel, een teken dat ze klaar is met eten/met-de-appel-spelen. Handjes en gezicht poetsen dus en daarna neem ik haar gezellig even op schoot. Ik begraaf m’n gezicht in haar nekje en geef kriebelkusjes, wat haar doet schaterlachen. Zo stoeien en knuffelen we eventjes, en dan hoor ik de tuindeur opengaan.

18.51 uur
Jeej, papa is thuis! Ik zie mijn dochter grijnzen als haar vader de woonkamer binnenkomt.

Ik had half verwacht dat ze intussen gecrasht zou zijn, het is al bijna zeven uur en meestal ligt ze nu zo’n beetje in bed. Maar ze is nog steeds hartstikke vrolijk en dus zet ik haar terug in d’r stoel. Terwijl wij rustig avondeten, speelt zij met een rammelaar.

19.10 uur
Beetje ongezellig maar B gaat alweer de deur uit – sporten met een vriend. Vandaag breng ik dus kleine M naar bed: nachtluier, pyjama en slaapzakje aan, nog een avondslokje melk.

Het klinkt nu trouwens alsof ik altijd ‘alles’ doe qua kind en huishouden; ter nuancering, dat is absoluut niet zo! Dit is toevallig wel zo’n dag, maar meestal brengt B juist kleine M naar bed als ik de hele dag met haar ben geweest. En andersom is hij ook dagen/avonden met haar thuis terwijl ik werk, naar yoga ga of met een vriendin afspreek.

Ja, ik ‘doe’ de meeste nachten, maar daar staat tegenover dat hij de afgelopen maanden langere werkdagen maakt en meer in het huishouden deed. Onder de streep is de taakverdeling behoorlijk 50/50.

19.19 uur
In het halfdonker zit ik te voeden op bed. Intussen scroll ik op m’n telefoon.

19.31 uur
Kind is in slaap gevallen aan de borst. Ik wacht nog een aantal minuten en probeer haar dan voorzichtig in haar bedje te leggen…

19.33 uur
Helaas, toch wakker geworden. Maar: ze voelt vandaag opvallend rustig, stabiel en emotioneel stevig. Net als gisteren – toen ze zomaar in d’r eigen bedje in slaap viel (de slaap gaat ineens weer een héél stuk beter!).

En dus besluit ik nog een liedje te zingen, haar een kus te geven, haar knuffeltje te geven en dan de kamer uit te gaan. ‘Welterusten lieve M, het is tijd om te gaan slapen.’

19.39 uur
Terwijl ik op zolder de schone luiers aan de waslijn hang, hoor ik ontevreden geluiden van beneden komen. Hmmm, dat slapen wil nog niet echt lukken.

Zodra ik de kamer in kom, is het alweer stil. Ik aai m’n meisje over haar bolletje, geef haar d’r knuffeltje weer en blijf eventjes bij haar zitten met een hand op haar buik. (Lees: dit is een nieuwe situatie! De afgelopen tijd was ze op dit punt meestal hartstochtelijk aan het krijsen en probeerde ik haar in m’n armen te kalmeren en in slaap te laten vallen…)

19.44 uur
Na een paar minuten besluit ik weer de kamer uit te lopen. Je weet maar nooit… Om m’n bekkenbodem verder te sparen, loop ik niet terug naar zolder (B hangt straks de rest van de was wel op) maar ga in de werkkamer op het kleed liggen in child’s pose, terwijl ik luister naar het rustige gepruttel in de slaapkamer.

19.49 uur
Kleine M begint weer te jengelen. Ik ga nog eens bij haar zitten. ‘Welterusten lieve M, het is tijd om te gaan slapen.’ Ze kijkt me tevreden lachend aan (!), dus ik laat haar al snel weer alleen. Terug in child’s pose.

19.54 uur
Hé, het is…stil?

19.57
Nog steeds stil…zou ze slapen? Ik durf nog niet te gaan kijken want als ze níét slaapt, maakt ‘mij zien’ haar waarschijnlijk weer klaarwakker.

20.01 uur
Even spieken. Yes, ze slaapt!

Zo, tijd voor een kop thee. Wat zeg ik? Een glas wijn! Het is vrijdagavond, yes. En met hoe bizar makkelijk dit naar-bed-brengen ging, durf ik alcohol drinken wel aan (even afkloppen dat ze niet wakker wordt terwijl ik dit typ ;-)).

21.02 uur
Ik heb net de rest van deze blogpost liggend op de bank geschreven, tussendoor nippend aan m’n wijn en met een warme kruik tegen mijn toch-wat-gevoelige bekkenbodem. Niet te druk om maken Suusie, is waarschijnlijk morgen weer een stuk beter.

Zometeen pak ik lekker m’n boek erbij, zet nog een fijn muziekje op, en verheug me op het moment dat B zometeen thuiskomt. Zin om even bij te kletsen – we hebben elkaar de laatste dagen weinig gezien. Kopje thee nog denk ik en dan lekker naar bed!


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

3 reacties op “Een dag in het leven met een baby van 5 maanden”

  1. <3!

    (Gelezen tijdens het voeden/kalmeren).

  2. Karlijn

    Zit dit nu ook te lezen tijdens het voeden :)

  3. Ik zou er bijna weer een baby voor willen, zo knus :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.