Doe het

Corona leert me een hele berg lessen, maar dit is misschien wel een van de belangrijkste: als je iets graag wilt doen, doe het dan.

Wacht niet, stel niet uit. Doe het nu. Je denkt misschien dat er een beter moment komt, en oké, natuurlijk moet je niet álles tegelijk willen. Maar de wereld verandert de hele tijd en jij draait nu eenmaal niet aan de knoppen.

Ik had al een aantal jaar het vage idee om nog een keer naar de westkust van Amerika te gaan. Mijn grootouders die daar wonen weer eens zien, op bezoek bij Eva in San Francisco. En op 1 januari 2019 dacht ik ineens: waarom niet dit voorjaar.

Ja, waarom niet?
Nou, B wilde bijvoorbeeld niet mee, dus ging ik dan helemaal in mijn eentje?! Zou ik dat nou wel doen? Misschien was 2020 wel een geschikter jaar, dan kon ik ook nog even sparen…

Ik ging toch – en achteraf gezien ben ik daar maar wát maar blij om. Zoals we allemaal weten was reizen in 2020 geen optie (in 2021 trouwens ook niet) en sowieso wil ik liever niet meer in een vliegtuig stappen.

Ook zo’n dingetje: die wijncursus. Stond al jaren op m’n lijstje en ineens dacht ik: waarom niet nu. Ik woon in een stad waar het wemelt van de mogelijkheden – dat kan over een paar jaar best eens anders zijn. En verrek, opnieuw bleek de timing perfect. Zelfs al verliep de cursus wat anders door de coronacrisis, hij ging wél door (ik begreep dat inmiddels de meeste programma’s tot nader order zijn geschrapt).

Bovendien drink ik nauwelijks nog alcohol sinds ik medicatie slik. Nu heb ik tenminste wél die wijnkennis en dat papiertje op zak.

En zo kan ik talloze voorbeelden bedenken. Dat m’n nichtje en ik in het voorjaar vaak bij oma in Drenthe gingen logeren; ook zoiets dat vorig jaar ineens niet door kon gaan (en dit voorjaar waarschijnlijk ook niet). Ben ik blij dat ik er de jaren hiervoor wél tijd voor heb gemaakt.

Maar ook de kleine dingen. Mediteren in de trein, een dag in m’n uppie naar de sauna, dansen in Tivoli. En de dingen die nu wél kunnen: spontaan naar een vriendin fietsen omdat je in dezelfde stad woont. Taartjes halen bij je favoriete bakker. Uitwaaien langs het water.

Je denkt dat je nog jaren hebt om te doen wat je wilt, maar de waarheid is: dat wéét je niet. Misschien verhuis je, verhuizen je vrienden, gaat de bakker failliet. Of veranderen je behoeften, waardoor je ineens geen zin meer hebt om elke week tot vier uur uit te gaan.*

Doe het nu. Doe wat (je) kan.
En geniet ervan.
Zodat je straks niet denkt: hád ik maar.*Hoewel ik de laatste jaren inderdaad steeds minder uitging, snak ik zo onderhand wel naar een feestje zeg. Wanneer mogen we weer?!

2+
close

Kom je hier vaker?

En wil je graag 1x per maand een lijstje met nieuwe Suushi-blogs in je mailbox? Meld je aan voor m'n kersverse maandoverzicht. Leuk!

One Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.