Dit was week 47: flesweigeren, een beetje werken en naar Canto Ostinato

Maandag
Op maandag zijn we met z’n drietjes thuis. Tot januari nog, want dan ga ik weer aan het werk én gaat B ook op maandagen werken. Reden om er nu nog even goed van te genieten. Vandaag keken we Toy Story 3 (terwijl kleine M op een kleedje lag met haar hoofd weg van de tv, we proberen haar zo min mogelijk beeldschermprikkels te geven). Ook ging ik even naar de bibliotheek om een boek op te halen en een abonnement af te sluiten voor kleine M. Die heeft dus nu al haar eigen biebpas. :)

We aten een HelloFresh-maaltijd (deze, conclusie: erg lekker én makkelijk te veganizen, dus dat ga ik binnenkort doen) en daarna reden we naar Arnhem voor een potje Bezzerwizzer met vrienden.

Bezzerwizzer is overigens mijn favoriete trivia-spelletje (tip voor de feestdagen, wij kochten ‘m voor 15 euro op Marktplaats – let dan wel op dat je de meest recente versie neemt, de blauwe doos is dat).

Dinsdag
B had maandag al wat keelpijn en dinsdag werd ik ook gammel wakker: keel- en oorpijn, overal spierpijn.. hmmm. Kleine M leek gelukkig nergens last van te hebben. In plaats van naar yin yoga te gaan kroop ik met m’n baby onder een dekentje op de bank. Voordeel van ziek-zijn op dit moment is dat kleine M het prima vindt om de hele dag te knuffelen. Dat gaat ongetwijfeld veranderen het komende jaar… maar voor nu was het dus niet zo erg, me grieperig voelen met klein kind.

Ik hoopte alleen dat we haar niet zouden aansteken, want baby’s tot 3 maanden lopen meer kans om erg ziek te worden van een ‘gewoon’ griep- of verkoudheidsvirus. Veel zorgen maakte ik me trouwens niet; kleine M is nu immers al 2,5 maand (geen pasgeborene meer) en ze voelt gezond en ‘stevig’ aan.

In deze staat was het lekker om weer een Disneyfilm te kijken, we gingen deze keer voor Monsters & Co. Met af en toe een pauze omdat er iemand in huis niet helemaal tevreden was. ;-)

Woensdag
Gelukkig was ik na een goede nacht slaap vrijwel helemaal weer fit! Ander dingetje van deze week: kleine M heeft ineens moeite met drinken uit de fles. Ik las ergens dat de term ‘flesweigeren’ eigenlijk incorrect is, omdat het kind de fles niet bewust afwijst maar het gewoon niet meer snapt.

Schijnbaar verliezen baby’s rond de 10-12 weken hun zuigreflex, ze moeten dan gaan drinken op techniek. Om die reden is het belangrijk om vanaf de geboorte regelmatig te oefenen met de fles. Dat hadden we braaf gedaan: niet dagelijks, ik denk gemiddeld zo’n 2-3 keer per week, en dat ging altijd vlekkeloos. We zagen dus ook geen reden om vaker te oefenen. Een fles opwarmen is immers altijd meer moeite dan haar gewoon de borst geven.

Maar ja, ineens snapt ze die fles dus niet meer zo goed… nota bene gebeurde dit voor het eerst toen ik onlangs naar Utrecht was (arme B). Sindsdien zijn we dus elke dag aan het oefenen. Uiteindelijk krijgen we de fles er meestal wel in, maar het is gewoon meer gedoe en frustrerend voor alle betrokkenen.

Vandaag – woensdag – lukte het mij helemáál niet: wat ik ook probeerde, ze wilde met geen mogelijkheid drinken. Ik merkte dat mijn hoofd er helemaal mee aan de haal ging. Ik zag mezelf al geen kant meer op kunnen de komende maanden, omdat kleine M alleen nog maar bij mij zou willen drinken. En hoe moest dat dan met werk, of als ze straks naar Wendy (de gastouder) gaat?

Natuurlijk ging ik googlen, maar op een gegeven moment wed ik helemaal gek van alle verschillende adviezen die ik las. Veel te veel tips, allemaal vast nuttig maar waar moet je beginnen? En hoe weet ik zeker dat het voor onze situatie goede adviezen zijn?

Uiteindelijk dacht ik aan een tip die de kraamzorg ooit had gegeven: de Ouderchat van het consultatiebureau. Dat bleek goud! Aan de jeugdverpleegkundige legde ik ons probleem voor en ik kreeg meteen een paar hele praktische, afgebakende adviezen. (Spoiler: inmiddels gaat het flesdrinken een heel stuk beter.)

Goed, gelukkig waren er vandaag ook leuke dingen. Gastouder Wendy kwam op kraambezoek met haar dochter en we mochten natuurlijk stemmen. Hoewel de uitslag helaas erg deprimerend was… maar daar wil ik hier nu even weinig woorden aan vuilmaken.

Donderdag
Ik bracht weer een bezoekje aan de bekkenfysio. Daar kreeg ik onder andere een heel fijne video met nieuwe oefeningen; ik denk dat dit serieus de allerleukste/fijnste fysio-oefeningen zijn die ik ooit heb gekregen. Eigenlijk is het gewoon yin yoga. In de video wordt niet gepraat, er is een rustig muziekje bij en met zachte geluidjes wordt aangegeven dat het tijd is voor de volgende oefening. Erg chill gemaakt.

’s Middags had ik voor het eerst weer een kort ‘zakelijk’ overlegje. Ik geef in december een gastcollege aan studenten geschiedenis van de Radboud Universiteit en daarover had ik een korte voorbespreking met de betrokken docent.

’s Avonds kwamen E, J en kleine S eten; ze hadden heerlijk vega Indiaas besteld bij een tentje in Nijmegen dat al langer op m’n lijstje stond om te proberen. Was superlekker! Heel gezellig, kleine M sliep overigens overal doorheen, lekker in de draagdoek bij papa. In de draagdoek slaapt ze overdag altijd veruit het langst en het diepst…

Vrijdag
Vandaag had ik een heerlijk rustig dagje thuis met kleine M. Mijn kind was in een goed humeur en wisselde haar dutjes af met lekker zelf spelen in de box en op het kleed (en natuurlijk ook regelmatig even door mij geknuffeld worden). Intussen had ik ruimte om het gastcollege voor te bereiden, een paar andere mailtjes te sturen, dingen in huis te doen en wat aan te rommelen.

’s Avonds maakte ik vegan schnitzelreepjes met Aziatische saus; een recept van HelloFresh, maar dit keer maakte ik ‘m zelf, met een paar kleine aanpassingen. Toen we onlangs die gratis box bestelden was dit namelijk één van de opties, maar ik kwam erachter dat ik bijna al deze ingrediënten zelf in huis had. We waren beiden érg te spreken over de maaltijd (en E en J een paar dagen later ook!). Deze gaat in het repertoire.

Zaterdag
Zo vrolijk als kleine M vrijdag was, zo hangerig was ze vandaag. Ze wilde eigenlijk een groot deel van de dag alleen maar op/bij ons zijn. Oh well, ook wel gezellig. :-) ’s Middags was ze bovendien weer aan het clusteren (heel vaak willen drinken), dus ik zat een groot deel van de middag te voeden.

Best intensief, ik heb dan vaak op een gegeven moment het gevoel dat ik mentaal in een soort ’tunnel’ beland samen met haar. En eind van de dag voelde ik me dan ook best wel eh, leeggedronken. ;-) Maar het heeft ook wel iets bijzonders en het is ook gewoon veel quality time met je kind.

Tijdens het voeden zit ik vaak te lezen op mijn e-reader (handig vast te houden met 1 hand en tenminste geen telefoonscherm), ik ben op dit moment de Zeven Zussen-serie aan het bingen – nu in boek 3.

In de loop van de middag kregen we nog gezellig kraambezoek! En ’s avonds gingen we eten bij B’s ouders, waar ook andere familie aanschoof. Supergezellig en achteraf gezien ook een beetje veel prikkels, zo allemaal bij elkaar. Helemaal omdat ik óók nog een avondprogramma had: ik ging naar een uitvoering van Canto Ostinato in Arnhem. Dat was wel erg de moeite waard!

Dit pianostuk fascineert me al jaren, ik was ooit eerder bij een uitvoering ervan in Nijmegen (zeker 10 jaar geleden denk ik) en heb het sindsdien vaak geluisterd tijdens mijn schrijfwerk. Als ik even écht moet focussen, zet ik Canto Ostinato op (of de Mondscheinsonate van Beethoven). Het was geweldig om het nu weer live te horen.

Mocht je er trouwens ook heen willen: pianoduo Scholtes & Janssens speelt het komende weken nog in hun 100 jaar Ten Holt-tour (de componist van dit stuk, Simeon ten Holt, zou dit jaar 100 zijn geworden).

Zondag
Na zo’n intensieve zaterdag was het fijn om de zondag rustig te beginnen. ’s Middags kwam er nog familie kennismaken met kleine M en nadat zij weer naar huis waren, kookte ik een simpele maaltijd voor B en mij. Daarna nestelde ik me op de bank met een pot thee en RollerCoaster Tycoon op de iPad – yep, ik ben weer in een fase waarin ik dat spel veel speel. Lekker oldschool. :)


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Eén reactie op “Dit was week 47: flesweigeren, een beetje werken en naar Canto Ostinato”

  1. Die gemberrijstrecepten van Hello Fresh vond ik ook altijd héél lekker. Ik ga ’t ook eens toevoegen aan mijn weekmenu, dank voor de inspiratie! :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.