Dit las ik in december: Het Rosie-project

In december las ik niet zo veel. Onderweg naar mijn werk liet ik me iets te vaak afleiden door mijn smartphone (ik las dus wel dingen, maar weinig noemenswaardigs) en verder was de Kerstmaand druk als altijd.

Gelukkig vond ik tóch tijd voor 1 boek: Het Rosie-project. Zo haalde ik overigens op de valreep mijn GoodReads Reading Challenge: 40 boeken in 2016. Jeej!

Maar dat Rosie-project dus. Ik had het al vaak zien liggen in de boekhandel en het was natuurlijk weer zo’n boek dat iedereen al láááng gelezen had en dat ik (daarom) steeds maar niet wilde openslaan. Nu dan toch.

Gramae Simsion, Het Rosie-project **** 

Het boek (Australische auteur, vertaald uit het Engels) gaat over Don Tillman, een verstrooid professor genetica van eind dertig. Al na een paar bladzijden realiseer je je dat Dons brein op een wonderlijke manier werkt – hij heeft het syndroom van Asperger, al weet hij dat zelf niet en wordt het ook nergens expliciet vermeld.

Don is op zoek naar een vrouw om mee te trouwen. Eigenlijk kan ik niet veel méér zeggen zonder de verhaallijn te spoilen, maar dat verhaal is eigenlijk nog de minste reden waarom Het Rosie-project zo’n leuk boek is. Als lezer krijg je alles mee vanuit het perspectief van Don en dat zorgt regelmatig voor een grijns op je gezicht. Bijvoorbeeld omdat je op basis van zijn observaties conclusies trekt over sociale situaties, die Don zelf duidelijk níet trekt.

Van het Abrikozenijs Fiasco, tot het Jas Incident en Olivia de vegetarische hindoe/antropoloog én natuurlijk de enige echte Rosie; ja, dit boek blijft me nog wel een tijdje bij. Op dit moment lees ik trouwens het vervolg, Het Rosie-effect. Schijnt niet zó briljant te zijn als het eerste deel, maar is tot nu toe evengoed erg vermakelijk.


Geplaatst

in

,

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.