Dit gebeurt er als je ruimte maakt

Ik meende het, van die Signal-appgroep over positieve klimaatdingen. En dus heb ik er meteen maar eentje aangemaakt: wees welkom (ja echt, jij ook).

Heb je nog geen Signal? Het is een soort WhatsApp maar dan wél met oog voor je privacy (en geen eigendom van een groot techbedrijf met een dubieuze moraal). En het werkt net zo prettig. Je kunt het gratis downloaden.

Dan iets anders! Het is maandag en het is nu een week of zes dat ik bewust rustiger werk, minder projecten inplan. Gewoon lekker bezig ben ik, met een betere balans tussen werk en vrije tijd. En ik begin me steeds meer te realiseren hoe waardevol dit is.

Het duurde een paar weken. In het begin was ik vooral onrustig, wist niet goed wat ik met al die tijd moest. Was steeds geneigd om toch maar meer klussen in te plannen.

Maar nu, nu denk ik dat ik niet meer anders wil. Ik denk dat ik nu werkweken draai die voor sommige mensen ‘normaal’ zijn maar als je vrijwel altijd op standje turbo werkt, weet je op een gegeven moment niet meer beter.

Wat ik merk:

  • Ik beleef meer plezier aan m’n werk. Er is minder tijdsdruk en dus hoef ik mezelf minder te pushen.
  • Het kost soms ook méér moeite om te focussen, juist doordat ik geen knetterkrappe deadlines heb. Maar: dit was in het begin heel erg zo, en wordt nu minder. Ik krijg mezelf makkelijker aan het werk met behulp van de Pomodoro-techniek. Het is ook minder erg als ik soms een uurtje voor me uit staar, want die tijd is er. En daarna trek ik ineens een sprintje. Zo gaat het natuurlijk ook met creatief werk. :-)
  • Het is telkens gevoelsmatig alweer zo snel weekend. Wat een luxe!
  • Soms voelt het alsof ik geen klap uitvoer. Maar als ik realistisch kijk, weet ik dat dat gewoon niet waar is. Vorige week schreef ik bijvoorbeeld een wetenschapsverhaal van 2500 woorden, eentje van 1100 woorden (inclusief interview en uitwerken transcript), maakte ik een opzet voor een nieuw magazine, had twee meetings en deed wat kleine klusjes. Prima week dus.
  • Als ik 3 à 4 dagen werk en niet te veel inplan, kan ik in die uren hartstikke efficiënt zijn. Misschien doe ik dan wel de hoeveelheid werk waar andere mensen 5 dagen voor nodig hebben.
  • Het is heerlijk om tijdens de werkdag een rondje door de tuin te lopen. Om niet de hele dag aan het scherm geplakt te zitten.
  • Ik ben weer begonnen met boeken lezen.
  • Ik heb meer plezier in koken. Zo fijn om na de werkdag te rommelen in de keuken en een lekkere maaltijd klaar te maken.

En nu, na een dikke maand, ontstaat er ineens ruimte die er eerst niet was. Zo ben ik bezig met een 30-dagen-yogachallenge. Die bestaat eruit dat ik 30 dagen lang elke dag een yogales volg (gewoon een video die ik zelf uitzoek op YouTube). Het maakt niet uit hoe lang en het maakt ook niet uit wat voor yoga. Vandaag ben ik op dag 9 en het is zó heerlijk. De lessen van EsTaYoga kan ik je aanraden.

Ik wilde dit dus al zo lang hè: de dag beginnen met yoga. Dagelijks een goede basis leggen voor de dag, door in mijn lichaam te zakken, actief te zijn en te ademen.

Ik wilde het al zo lang maar het lukte nooit. Ik kreeg mezelf niet die mat op gesleept.

En ineens gaat het nu bijna moeiteloos. Ik voel dat ik het wil, ik voel hoe goed het me doet. Ik voel dat dit is wat ik te doen heb.

Zo simpel kan het zijn. Als er maar ruimte is.

Een ander ding is dat ik probeer wat het doet om zo min mogelijk toegevoegde suikers te eten. Voor de duidelijkheid: dus wel gewoon koolhydraten en alles, alleen geen producten waar letterlijk suiker in zit (of glucose-fructosestroop, sucrose of een van de andere verkapte namen voor suiker). Geïnspireerd door Lieke ben ik daarmee begonnen. Het is nog te vroeg om echt conclusies te trekken (en ook niet helemaal duidelijk wat door yoga komt en wat hierdoor) maar de resultaten zijn verbluffend.

Ik voel me de hele dag rustiger. Minder gejaagd. Mijn hoofd is helderder. Die eindeloze cravings naar zoetigheid die ik zo vaak heb, zijn zo goed als weg. Ik ben ook minder cranky en heb zelfs het idee dat ik wat meer geduld heb met dagelijkse dingen (lees: ik word minder snel boos of geïrriteerd als er iets niet lukt).

Kortom, de zomer brengt veel goeds. En nu nog maar een weekje werken en dan gaan B en ik met de trein naar Zweden. Op naar nog meer ruimte. ;-)

3+

Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.