Dinsdag

Ik heb het idee dat ik de laatste tijd niet zo scherp ben. Dat ik de vinger niet precies kan leggen op de dingen die in me gebeuren; dat ik ze beter, nauwkeuriger wil opschrijven hier. Misschien ben ik (weer eens) te hard voor mezelf, hoor, en misschien gebeuren er onder de oppervlakte in m’n hoofd juist allerlei dingen – verschuivingen, inzichten, genezingen, groei – en moet het gewoon allemaal nog een beetje landen.

Want intussen zit ik totaal niet stil. Werk is druk, leuk en (soms net iets te) vol dingen die nét wat uit m’n comfort zone zijn. Leerzaam, dus. Verder lees ik boeken, zie ik vrienden, ga ik naar yoga, loop ik hard… kortom, het is nog vaak lastig om aan m’n prioriteit “zachtheid en ruimte maken, leegte laten” te voldoen.

Goed, in het kader van ‘scherpte terugvinden’, hier zomaar wat dingen die ik de laatste tijd denk en doe:

 • B is deze week op wintersport met z’n vrienden, dus ik heb de stad voor mezelf ;) en dat is best interessant om eens mee te maken, maar ook een beetje leeg.
 • Nog steeds erg blij met m’n wekelijkse therapie-uurtje. Laatste nuttige inzicht: ik heb een soort cirkeltje van grip willen hebben op dingen > hoge eisen stellen aan mezelf (want dat voelt lekker veilig en absoluut) > agenda volplannen (sociaal/sport/werk/klusjes) > daar (over)vermoeid van raken > grip verliezen > meer grip nodig > meer eisen stellen.
 • Ik kan dat cirkeltje doorbreken door meer liefde en zachtheid te tonen naar mezelf. Hoe? Simpelweg door ruimte te maken. Mezelf ruimte te gunnen er gewoon te zijn. (Onder dat cirkeltje zit overigens een basis-overtuiging, ‘het is nooit goed‘, waar ik natuurlijk ook mee aan de slag moet.)
 • Wat liefde betreft, ik las onlangs (in Levenslessen van Elisabeth Kubler-Ross, sowieso een aanrader, geschreven na decennia aan psychologisch onderzoek en interviews met mensen aan het eind van hun leven) over wat liefde dan precies is. Dit bleef hangen: liefde is er zijn. De auteur schrijft over iemand die vaak de denkfout maakte dat ‘ie een ander gelukkig moet maken om liefde te tonen. (Ehm ja en dat is zacht uitgedrukt herkenbaar.) Maar wat vraag je van iemand, als je liefde wilt? Soms wil je helemaal niet iemand die jou blij of gelukkig maakt. Je wilt gewoon iemand die er is – die bij je is en blijft, een arm om je heen slaat. “Hier ben ik.”
  Dat vertaalde ik door naar: liefde voor jezelf hebben is ook tegen jezelf zeggen “hier ben ik”. Er zijn voor jezelf. Ik hoef mezelf niet altijd blij te maken, om liefde te tonen. Gewoon er zijn is genoeg.
 • Iets heel anders: wijnclub is zo leuk! Zaterdag deden we alweer de 14e editie, thema Nieuw-Zeeland dit keer. Ik organiseerde (samen met S),
 • Over wijn gesproken, grappig detail: een jaar geleden – toen ik regelmatig pogingen deed om geen alcohol meer te drinken, met wisselend succes – kon ik me niet voorstellen dat die ééns-in-de-zes-weken-wijnclub vrijwel het enige moment zou zijn waarop ik meer dan 1 glas drink (en sowieso: de enige avond in de week). Nu gaat dat compleet vanzelf, en zelfs zonder dat ik veel moeite moest doen om op dit punt te komen.
 • O ja en ik lees zo veel boeken en dat is zo lekker. Momenteel bezig in het hartverscheurende Tonio (A.F.Th. Van der Heijden) dat, hoewel goed geschreven, soms ook best worstelen is. Niettemin de moeite waard – ergens denk ik ook juist, die worsteling, die eindeloosheid, daarmee roept de auteur juist een vleugje van het gevoel op dat hij zelf ook moet hebben doorgemaakt in die eerste maanden na het overlijden van zijn zoon…
 • Het is niet zo’n goed idee om een boek te lezen over een verongelukte jongen in de week dat je vriendje op wintersport gaat – en dan tot ver in de volgende ochtend niets laat horen over z’n aankomst na een lange autorit door de Franse Alpen. (Note to self: blijkbaar is er nog niet overal in Europa goed internet of mobiel bereik. Don’t panic.)
 • Op De Correspondent deze week een interessant stuk over ambitie van vrouwen en wat dat betekent voor relaties. Het is in feite de start van een onderzoek, met lezersoproep, maar het eerste artikel (Van Tamar Stelling) is al de moeite waard. Leestip – alleen al voor die geweldige grafiek “Alle vrouwen winnen nipt van Peter”.

0
close

Kom je hier vaker?

En wil je graag 1x per maand een lijstje met nieuwe Suushi-blogs in je mailbox? Meld je aan voor m'n kersverse maandoverzicht. Leuk!

One Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.