De seizoenen van je lijf

Dus ik las net het boek De Cyclus Strategie uit (ja sorry het staat er echt zo, met een spatie tussen cyclus en strategie) en ik dacht, laat ik daar maar meteen even wat over schrijven. Want het is razend interessant wat Maisie Hill vertelt, en het zijn dingen die alle mensen aangaan. Alle mensen, ja: als vrouw omdat het over je eigen lijf gaat, en als man omdat het gaat over hoe de andere helft van de wereldbevolking functioneert.

Best relevant, lijkt me.

Nou was het concept van de vrouwelijke cyclus niet nieuw voor mij. Hoewel m’n eigen cyclus de afgelopen drie jaar enigszins was platgeslagen door de Mirena-spiraal, heb ik daarvóór jaren dagelijks mijn basale lichaamstemperatuur gemeten. Ik gebruikte Pearly, een apparaatje van LadyComp (afkomstig van het Duitse bedrijf Valley Electronics; tegenwoordig maken ze verschillende varianten, de Pearly die ik heb is een oudere versie maar het principe is hetzelfde).

Ik wist dus allang dat mijn lichaam een maandelijks ritme had, dat ik me in sommige fasen van de cyclus blij en energiek voel en ik op andere momenten een emotioneel wrak ben. PMS was ook geen onbekende term voor me, zeg maar. ;-)

En toch was De Cyclus Strategie in veel opzichten een eyeopener.

Hill neemt je mee op reis door je lichaam. Welke hormonen spelen een rol in jouw cyclus, wat doen ze in je lijf – en welke invloed hebben ze op je functioneren? Oestrogeen bijvoorbeeld doopt ze het ‘Beyoncé-hormoon’, omdat je je er heerlijk vrouwelijk, uitbundig en sexy van gaat voelen. Progesteron daarentegen maakt dat je je het liefst onder een dekentje wilt verstoppen met een pot thee en chocola, laat mij maar even met rust.

Je maandelijkse ritme, zegt ze vervolgens, kun je indelen in vier ‘seizoenen’. Elk seizoen heeft z’n eigen kenmerken. Als je leert luisteren naar de signalen van je lijf, kun je je leven afstemmen op het ritme van die seizoenen – in plaats van er keihard tegenin te beuken.

Beeld: Maisie Hill, De Cyclus Strategie

Klinkt dit je allemaal nog wat vaag in de oren?
In het kort:

 • Je menstruatie is je winter.
 • De fase tot aan je ovulatie (eisprong) is je lente.
 • Rondom je ovulatie zit je in je zomer.
 • De week voordat je ongesteld wordt is je herfst.

Elk seizoen vat ik hieronder kort samen, op basis van de informatie in het boek. Kleine disclaimer: ik ben geen cyclusdeskundige en deze lijst is niet uitputtend. Dus lees vooral Maisie Hill, zou ik zeggen – zij kan de materie in 180 bladzijden natuurlijk een stuk genuanceerder uitleggen dan ik in één blogpost.

Winter

 • De winter is een tijd van rust en introspectie. Haast je niet.
 • Je kunt je kwetsbaarder voelen – geen goed moment voor ingewikkelde taken die veel stress geven.
 • Je energie is naar binnen gericht; focus op de buitenwereld is vaak moeilijker, maar je kunt heel diep bij jezelf raken.
 • Laat los: opgekropte gevoelens, mensen, situaties, denkbeelden over jezelf…
 • Sta stil bij je behoeftes en bij wat je komende tijd nodig hebt. Waarmee ben ik in gevecht? Wat moet ik op dit moment loslaten? Wat heeft mijn aandacht nodig? Waar wil ik meer van? Maak je hier ruimte voor, dan kun je inzichten en creatieve oplossingen vinden voor problemen waar je al langer mee rondloopt.
 • Pijnstillers kunnen (gelukkig!) je helpen functioneren in deze periode, maar ze kunnen ook dit proces verdoven – waardoor je de wijsheid van je winter misloopt. (Interessante voor mij dit, ik moet altijd een bak ibuprofen slikken omdat ik anders verga van de pijn… hmm.)

DOEN, aldus Maisie Hill:
Op de bank liggen met een boek.
Vanuit huis werken (haha!) met pantoffels aan en een kruik tegen je buik.
Naar buiten gaan tussen de middag.
Een herstellende yinyogales.
Onderweg luisteren naar een podcast of luisterboek.
Met je ogen dicht naar muziek luisteren.
Kijken naar een brandend vlammetje of wuivend gras.
Een warm bad nemen.

Lente

 • Positiviteit en energie! Je lente kan aanvoelen alsof je alles aankan. Je voelt je onbezorgd, speels, weerbaar, nieuwsgierig, creatief, sociaal, gemotiveerd.. allemaal fijne dingen. Jippie!
 • Je geheugen werkt goed, je zit vol ideeën en hebt zin in een uitdaging.
 • Verleidelijk dus ook om meteen HARD te gaan, maar houd je toch een klein beetje in. Je hebt deze energie ook de rest van je cyclus nog nodig.
 • HARD GAAN kan dan weer wel op fysiek vlak. Nu is hét moment om je tijdens je sportuurtjes flink in het zweet te werken.
 • Ben je juist heel moe in je lente? Dat kan een teken zijn dat je in de rest van de maand te veel doet. Maak dus ruimte om aan te sterken: goed eten, genoeg uitrusten.
 • Vragen om jezelf te stellen: wat creeër je en breng je tot bloei? Wat heb je nodig om wat je doet, te laten groeien?
 • Je ziet overal mogelijkheden. De lente is hét moment om iets totaal nieuws te proberen. De wereld ligt aan je voeten! Experimenteer er maar op los…
 • ..maar schreeuw je beste plannen en ideeën nog niet meteen van de daken. Houd ze even voor je, zodat ze kunnen uitkristalliseren in je zomer.
 • Je voelt meer behoefte aan sociaal contact en verbinding met anderen. Plan je sociale gebeurtenissen dus in deze periode (en in je zomer).
 • Het kan lastig zijn om je te concentreren. Hoe dan ook is de lente niet het moment voor perfectie; begin gewoon, het maakt niet uit hoe en wat.

DOEN:
Schrijf je ideeën en plannen op.
Kies tegen het eind van de lente iets om je in je zomer op te richten.

Zomer

 • Je zit in een flow! Je voelt je sterk en flexibel. Het ideale moment om het maximale uit je leven te halen – op persoonlijk en professioneel vlak. Trek je mond open tijdens die vergadering, plan dat interview, spreek voor publiek of vraag om loonsverhoging.
 • Doordat je oestrogeen piekt voel je je ook nog eens super-aantrekkelijk. Je zit lekker in je vel, voelt je avontuurlijk, bent spraakzaam en legt makkelijk contact met anderen.
 • Zomer is de tijd om JA te zeggen tegen alles wat op je af komt. Trap het gaspedaal maar in! Maar let wel op voor wannéér je beloftes doet: je wilt niet in je enthousiasme per ongeluk je hele herfst vol plannen…
 • Fysiek schijn je ook (een beetje) te veranderen: je gelaatstrekken zijn zachter en symmetrischer, je huid straalt en anderen ervaren je lichaamsgeur als prettiger.
 • Je hoofd is helder en je hebt zin in feest.
 • Heb je taken die je een beetje spannend of ingewikkeld vindt? Of klusjes die je al tijden uitstelt? Dit is het moment om ze op te pakken.
 • Geniet in deze periode volop van contact met anderen; laat je maar zien, stel je kwetsbaar op, deel je ideeën. Je bent ook meer geneigd naar anderen te luisteren en hun kritiek in je op te nemen zonder er emoties aan te koppelen. Goed moment dus om feedback te vragen.
 • Voel je weinig behoefte om zelf naar voren te stappen? Je kunt je zomer ook benutten om je hard te maken voor anderen; om jouw stem te gebruiken om die van een ander te versterken. Of om de gevestigde orde eens uit te dagen.
 • Voor sommige mensen is de zomer een wat té wilde rit – ze kunnen zich moeilijk concentreren en storten in na hun ovulatie. Goed om te weten als dit voor jou geldt. Je kunt leren om je energie beter te verdelen.

DOEN:
Maak ruimte in je agenda voor leuke en sociale dingen.
Ga naar een cursusweekend, woon een netwerkevenement bij.
Weinig focus op je werk? Wandel regelmatig tussendoor, praat bij met collega’s, ga lunchen met klanten. Kun je daarna weer fris aan de slag.
Probeer een nieuwe stijl of outfit.
Houd je successen bij – ook als je nu helemaal geen zin hebt om alles vast te leggen. Straks in je herfst ben je jezelf dankbaar; je hebt een verslag nodig om straks je innerlijke criticus weerstand te bieden.

Herfst

 • Tja, het leven kan niet alleen maar feest zijn… na de ovulatie verandert je stemming. Je voelt je chagrijnig, snel geïrriteerd, verdrietig, moe of al die dingen. Dit zijn vaak de dagen waarop je je shit voelt en niet weet wat er aan de hand is, totdat je ongesteld wordt. Aha, dát was het!
 • Erachter komen op welke dag je herfst begint (door je cyclus bij te houden) kan een een groot verschil maken. Als je weet wanneer je je wiebelig gaat voelen, kun je daarop anticiperen.
 • In de herfst voel je steeds meer behoefte je terug te trekken. Je energie loopt terug en je wilt je graag focussen op wat voor jou belangrijk is. Niet op bezoek bij verre familie, veel liever in je eentje een film kijken.
 • Je bent gevoeliger voor kritiek – van anderen én van jezelf. Je roze bril is weg, zeg maar, en je ziet alleen nog maar dingen die niet goed zijn en anders moeten.
 • Je hebt ook een verlaagde tolerantie voor bullshit.
 • Misschien zul je merken dat in je herfst telkens weer dezelfde zeurende vragen komen bovendrijven. In dit seizoen is je intuïtie je enorm sterk en dat kan je helpen om keuzes te maken. Profiteer daarvan, je hebt nu de helderheid van geest om besluiten te nemen over dingen waarmee je al langer in je hoofd zit.
 • Mogelijk heb je ook fysieke klachten: pijnlijke borsten, opgeblazen gevoel, problemen met je spijsvertering, hoofd- en rugpijn. Alle reden dus om goed voor jezelf te zorgen!
 • Opgelet: probeer je het “JA JIPPIE LEVEN”-gevoel van de zomer in stand te houden, dan brand je snel op. Je herfst is om andere redenen zinvol. Dit is de tijd om te onderzoeken waar alle heftige emoties die je ervaart vandaan komen. Waar gaat het eigenlijk echt om?
 • Hoewel je minder energie hebt, ervaar je wel meer diepe focus en concentratie. Je kunt dingen nauwkeuriger overwegen. Gebruik die vaardigheden om projecten af te ronden.
 • Je bent beter in dingen van een afstandje bekijken; plots zie je het grotere plaatje.
 • In relatie tot je partner kenmerkt de herfst zich door een dynamiek van ‘de ander uittesten’. Neem wat afstand als dat nodig is, maar praat ook steeds met elkaar.
 • De herfst is ook een tijd om te snoeien – zodat je meer plezier en balans ervaart in je volgende cycli. Maak de balans op: wat is zo belangrijk dat ik het wil meenemen in mijn volgende cyclus? En waarvan neem ik afscheid? Kom je er niet goed uit, wacht dan rustig tot je menstruatie. In die perioden komen antwoorden vaak vanzelf naar je toe.

DOEN:
Plan niet te veel sociale en stressvolle dingen in je herfst. Of eigenlijk: zo min mogelijk.
Zeg ‘nee’.
Vraag hulp waar je dat nodig hebt.
Snoeien kun je ook letterlijk nemen: dit is het moment om je koelkast schoon te maken, de kast op te ruimen of je inbox uit te pluizen.
Kook vooruit: zorg dat je maaltijden in de vriezer hebt voor dagen dat je het niet kunt opbrengen om te koken.
Uit je emoties: dans, schrijf in je dagboek, schreeuw in een kussen.
Pauzeer.

Woei, da’s best een verhaal hè? Ik ben benieuwd: is dit gesneden koek voor jou of juist een totaal nieuwe benadering? Herken je de fasen bij jezelf en leef je al bewust met je cyclus mee – of ben je misschien nog vaak aan het vechten?

Zelf track ik sinds een tijdje dagelijks mijn cyclus met de app Kindara. En hoewel mijn natuurlijke cyclus zich nog moet herstellen, vind ik het al wel razend interessant om te zien hoe mijn gemoedstoestand, vaardigheden, behoeften, fysieke gesteldheid en ’tijd van de maand’ allemaal met elkaar samenhangen. Volgens mij zit hier zó veel kracht en wijsheid in – ik ben nog in de verkennende fase, maar kan niet wachten het verder te ontdekken.

Hmm, of zou dat komen doordat ik in m’n lente zit? ;-)

Reacties

10 reacties op “De seizoenen van je lijf”

 1. Hee wat leuk, dat boek lees ik nu ook (de Engelstalige versie met de badass naam ‘Period Power’). Ik vind het ook interessant om hier meer over te leren maar ik vraag me ook af in hoeverre het niet een ‘self fulfilling prophecy’ is: als je in je winter veel rust neemt, zoals Maisie aanraadt, is het logisch dat je in je lente meer energie hebt, onafhankelijk van je hormonen. Het kan bevrijdend zijn om zo te leven met je cyclus, maar het kan ook juist begrenzend zijn. Misschien voel je wel niet zoveel verschil tussen lente en herfst en kun je prima de hele maand door met nieuwe projecten beginnen en afspraken plannen, of heb je in je lente juist een dipje en behoefte aan rust. Ik twijfel ook een beetje aan hoeveel wetenschappelijk bewijs er is voor wat voor effecten Maisie allemaal toedicht aan die hormonen en in hoeverre het effect verschilt van persoon tot persoon. Ze raadt ook bepaalde dingen aan die niet wetenschappelijk bewezen zijn, zoals ‘seed cycling’. Dat er (nog) geen bewijs is wil niet zeggen dat het niet werkt en dat er niet nog bewijs kan komen als het getest wordt, maar ze zegt er niet bij dat er geen bewijs is voor dat wat ze aanraadt, en dat wakkert nogal de scepticus in mij aan. Toch vond ik het interessant en heeft ze me wel geïnspireerd om zelf beter te letten op of ik patronen ontdek in hoe ik me voel tijdens mijn cyclus, maar ik probeer dat wel zonder al teveel verwachtingen te doen: te kijken naar hoe ik me voel en niet hoe ik me, volgens mijn cyclus, zou moeten voelen.

  1. Hé Dominique, wat tof dat je dat boek nu ook aan het lezen bent! Ik herken je kritiek wel – moet zeggen dat ik het boek zelf ook soms wat te activistisch vind (in feministische zin bijvoorbeeld, hoewel ik dat ook weer stom vind om te denken, want misschien laat dat vooral zien dat ik zelf nog in een dominante stroom van denken zit?). En sowieso eens met dat het goed is om een open blik te houden. Ik dacht tijdens het lezen inderdaad ook regelmatig “oké interessant, maar waar is dit op gebaseerd?”

   Neemt niet weg dat ik denk dat de overkoepelende boodschap veel kan brengen: dat je je cyclus in kaart kunt brengen om erachter te komen in hoeverre daar voor jou een patroon in schuilt – zodat je daar eventueel je leven naar kunt inrichten. Dat kan sowieso een prettig anker zijn, iets wat houvast geeft. Maar dat gaat idd juist om je eigen situatie in kaart brengen, en niet (alleen) om jouw ervaringen koppelen aan het algemene beeld. Misschien komt dat door deze lijstjes in m’n blogpost minder helder naar voren.

   Voor mijzelf is het nog wat vroeg om echt conclusies te kunnen trekken. Terugkijkend op de afgelopen maand zie ik wel een opmerkelijke parallel tussen een aantal besluiten/processen die in me hebben gespeeld, en het moment in mijn cyclus. De emoties, fysieke symptomen etc die ik ervaar komen daarnaast vrijwel een-op-een overeen met de lichaamstemperatuur die je erbij verwacht (hoge temperatuur->vooral sip, moe, wiebelig / lage temperatuur->vooral blij, zelfverzekerd, energiek). Al kan dat inderdaad nog heel goed self-fulfilling prophecy zijn ;-)
   Ik ben erg benieuwd hoe het beeld over een aantal maanden zal zijn, we gaan het zien!

 2. DES

  oh suus, dit boek, geweldig. ja, ik wist ook heel veel dingen wel, maar toch, ik hou nu nog meer rekening met de seizoenen van mijn cyclus en mijn voornemen was ook om voor 2021 dat echt in mijn leven te plannen.
  Zo ga ik rond mijn herfst geen sociale dingetjes niet meer plannen (alsof dat kan nu trouwens..), en zelfs LOML vraagt nu zo af en toe “oh, het is nu rond de winter neem ik aan?”… (haha).

  Nou goed, voor mij een eye opener, raad het ook elke vrouw aan. Ik leende het boek van de bieb, was van plan om het zelfs te kopen ,maar jeetje, deze samenvatting van jou is ook wel heel handig. Ik ga dit stukje maar even delen op insta Suus!

  (typisch dat toen ik dit stukje schreef https://desbz.medium.com/vandaag-even-niet-4f52742e592d, echt volop winter zat, en nu voel ik gewoon de creativiteit en energie in me borrelen, ja, het is echt wel lente).

  1. Fijn Des, wat goed om te lezen dit. En ja grappig he dat je soms zo pas achteraf realiseert: oh dat was echt typisch dát seizoen, terwijl je je er op het moment zelf niet eens van bewust was.
   En dank voor het delen van m’n post op Insta! <3

   Het boek is trouwens ook te leen bij de online bibliotheek, je kunt hem dan zowel op ereader als op je pc openen. Handig als je zo nu en dan iets terug wilt zoeken.

 3. Ik gebruik momenteel anticonceptie, maar toen ik daar een paar jaar niet aan deed volgde ik mijn cyclus via Flo en vond ik ook heel wat dingen herkenbaar. Al hield ik er misschien soms wel nog te weinig rekening mee. Ik wil mijn menstruatie niet gebruiken als excuus waarom ik lastig doe of zo.

 4. Stond er ook nog wat in over NA de menopauze?
  Of is het dan een grote blur? :)))))

  1. Goede vraag! Maar hmm nee daar gaat het nauwelijks over helaas, volgens mij alleen in het eerste hoofdstuk eventjes. Er is wel een boek van Francine Oomen over de menopauze, vertelde een collega van me ooit over – vond ze wel goed geloof ik: https://bazarow.com/product/9789038803692/oomen-stroomt-over

 5. […] worden sexy hormonen naar haar vernoemd, geen kat die snapt waarom haar man is vreemdgegaan als hij haar heeft, ze heeft het soort stem […]

 6. Kleine Atlas

  Hallo Suus

  Gewoon even om te laten weten dat ik deze week het boek in de bib zag staan en er door jouw blog aan begonnen ben. Ik dacht dat het niets voor mij zou zijn, maar WOW, dit is ECHT intrigerend!!

 7. […] zijn dus écht bloody interessant (ja ja, flauw). Ik was na een eerdere recensie van Suushi over Maisie Hills boek nochtans terughoudend. Het leek me eigenlijk wat pseudo-wetenschappelijk. Het […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.