De oogst van 2020

Eind vorig jaar schreef ik:

in 2020 wil ik een jaar niet vliegen,
en geen vlees eten.

Op dat moment voelden deze voornemens als een giant leap forward. Een sprong die daardoor ook wel wat spannend was. Ga ik dit echt doen? Hoe dan? En zou het lukken?

Nou jongens, het is gelukt, in dit gekke coronajaar, en daar ben ik beretrots op. Je zou kunnen zeggen dat ‘niet vliegen’ dit jaar makkelijker was, maar anderzijds was het misschien júist verleidelijk om dit jaar wel het vliegtuig naar m’n moeder te pakken. Of een weekendje te boeken naar een land met code geel.

En er is natuurlijk nog veel meer gebeurd, dit jaar. Dit is de oogst van 2020:

 • Ik was getuige op de bruiloft van E en J. Zo bijzonder. <3
 • Ik haalde mijn WSET2-diploma, ofwel Internationaal Wijnbrevet.
 • Ik blies dit blog nieuw leven in. En hoe! 265 blogjes schreef ik in totaal, tegenover 69 vorig jaar. Daar zitten natuurlijk een heleboel drie-dingen-van-vandaag-posts bij, maar niettemin.
 • Ik kwam erachter dat ik ADHD heb. Dat zette m’n hoofd even behoorlijk op z’n kop (of liever gezegd: ik kwam er dus achter dat mijn hoofd in zekere zin opsekop werkt ;-)). Maar ik ben zo blij dat ik toch die test ben gaan doen. Leer daardoor nog bijna elke dag nieuwe dingen over mezelf.
 • Ik kreeg een nieuwe opdrachtgever; als freelancer schrijf ik nu ook voor universiteitsblad DUB.
 • Ik werkte zo’n negen maanden vanuit huis. En mijn Einder-collega’s en ik werden behoorlijk goed in Teams-meetings.
 • Bij Einder kreeg ik (na de zomer) een nieuwe rol als aanjager innovatie & ontwikkeling. Naast m’n andere werkzaamheden, trouwens. Het gaf veel nieuwe energie.
 • Ik switchte van ‘geen kinderen willen’ naar ‘waarschijnlijk wel’. Hierover meer in deel 2 van m’n Q&A-video (verschijnt binnenkort, beloofd!).
 • Ik volgde een cursus culinair en wijnschrijven bij Onno Kleyn. En studeerde summa cum laude af, jippie.
 • Ik las 15 boeken.
 • Ik kreeg corona. Daar hebben we het nou wel lang genoeg over gehad. ;-)
 • Ik leerde mezelf vloggen en video’s maken en begon een YouTube-kanaal. Nee, ik ben nog lang geen pro, maar dat hoeft ook niet. Ik heb er lol in en als ik m’n laatste vlogs vergelijk met de allereerste video’s, heb ik al zo enorm veel geleerd.
 • Ik werd pescetariër (in januari), toen vegetariër (in augustus), en ben nu semi-veganist.
 • Ik eet dus al maanden (vrijwel) geen kaas meer. En het grappige is dat dat niet eens moeite kost. Wie had dat gedacht?
 • Met vrienden en B deed ik een aantal supervette bordspellen en escape games. Waaronder Pandemic Legacy (seizoen 1 en 2), Detective, het Medusa Rapport, The Queen (de escape room van spellenwinkel Subcultures) en Spirit Island.
 • Ik wandelde denk ik nog nooit zo veel; in elk geval nog nooit zo váák. Op dit moment vooral weer korte stukjes (want voet), maar we komen er wel.
 • B en ik studeerden voor het eerst samen op de piano, een quatre mains-stuk van Tjsjaikovsky. En inmiddels werken we aan ons tweede project, een stuk van Fouré.
 • Op de piano leerde ik zelf ook een paar nieuwe stukken; Ab Ovo en Sonderling van Joep Beving, een Romanze van Beethoven en Fly van Ludovico Einaudi. En nog een paar kleine oefen-stukjes, zoals een minimal-versie van Let it Snow. Kun je (deels) bekijken in deze kerstmedley.
 • Ik leerde refurbished apparaten kopen en mijn go-to-webshop is nu Marktplaats.
 • Als ik moet huilen vind ik dat steeds meer oké. Niet dat ik het nou voorheen zo stom vond, maar vaak voelde ik me wel ongemakkelijk, zeker in gezelschap. Of het verdriet was zo intens dat het me overspoelde of ik er wanhopig van werd. Dat is veel minder zo. Hoe gek het misschien ook klinkt: ik ben blij met mijn verdriet.
 • We gingen met de Volkswagenbus op vakantie naar Frankrijk. En ik leerde weer eens (zoals Lindsey het onlangs ook mooi schreef) dat je helemaal niet Europa uit hoeft voor een topvakantie.
 • Je hoeft zelfs niet eens Nederland uit, want ook ons weekje in Zeeland begin december was super.
 • Ik ging véél bewuster kleding kopen. En in plaats van een uitpuilende, rommelige kast heb ik nu een fijne rustige indeling volgens het principe van Project 333. Met (bijna) alleen maar items waar ik superblij mee ben.
 • Ik herontdekte yoga. En ga sinds augustus twee keer per week naar les (nu natuurlijk weer via Zoom). Ik weet niet of ik het eerder zo lang en consistent volhield. Het is superfijn.
 • Ik kwam erachter dat ik eigenlijk heel goed ben in (en goed ga op) veel alleen zijn. Al kan ik ook enorm genieten van tijd besteden met anderen. Zo logeerde ik aan het begin van de kerstvakantie een weekend bij A en ben ik nu een paar dagen bij E en J in Groenlo.
 • Ik ben me veel rustiger gaan voelen, en vooral: standvastiger. Steviger en meer verankerd in mezelf.

Zo. En nu op naar 2021, lieve lezers. Dank voor alles dit jaar – voor al jullie fijne comments, mails, sms’jes en jullie goede tips, handreikingen en inspiratie. Wat neem jij mee naar het nieuwe jaar?

3+
close

Kom je hier vaker?

En wil je graag 1x per maand een lijstje met nieuwe Suushi-blogs in je mailbox? Meld je aan voor m'n kersverse maandoverzicht. Leuk!

One Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.