De blogwereld is niet dood

Zo nu en dan hoor ik iemand zeggen: de blogwereld is dood. Ik wil daar even op reageren.

Wie al een tijdje vertoeft in dit wereldje, zal het niet zijn ontgaan dat het bloglandschap met de jaren nogal is veranderd. Vroegah zaten we gezellig met z’n allen op web-log en punt.nl – beide zijn inmiddels ter ziele. Sommige bloggers hadden een eigen gratis domein, eindigend op .tk. Rond 2007/2008 begonnen steeds meer blogs te verhuizen naar een ‘echt’ .nl of .com-adres – zelf maakte ik in 2009 Suushi.nl aan als opvolger van vik.web-log.nl.

In die tijd deelde je je blog vooral op Hyves. Maar toen kwamen Facebook, Instagram en Twitter, en dat had een behoorlijke impact. Ineens kon je véél meer mensen bereiken buiten je eigen netwerk. Cool!

Parallel daaraan groeiden wij bloggers op. We gingen studeren, kregen banen – en begonnen te beseffen dat al dat online publiceren best wat tijd en energie kost. Tegelijkertijd realiseerden pr- en marketingbureaus zich wat voor goudmijn bloggers (en vloggers) zijn: vrolijke, spontane, likeable mensen met een trouw publiek, dat zich maar wat graag laat inspireren slash beïnvloeden.

De influencer was geboren.

Van hobby naar werk

Ik maak even een sprongetje naar 2020. Ja, een deel van de blogs is gecommercialiseerd en hangt aan elkaar van de ‘samenwerkingen’, of de auteur ervan is overgestapt naar YouTube. Een ander deel is groot geworden én blogt nog steeds vanuit het hart (denk aan Merel en Lianne).

Daarnaast zijn er tegenwoordig legio blogs met een uitgedacht concept, die volledig gewijd zijn aan één thema – dat laatste vindt Google prettig, en is dus goed voor je bezoekersaantallen. Hartstikke mooi, want SoChicken, PorteRenee, Schrijfvis en Japke Janneke – om er maar een paar te noemen – hebben op die manier van een hobby hun werk kunnen maken.

Toch is dat slechts een deel van het verhaal.

We zijn er nog

Natuurlijk, sommige bloggers van toen zijn gestopt. Maar daar staat tegenover dat er ook nieuwe auteurs bij zijn gekomen. Blogs met hersenspinsels, dagboekstukjes, mijmeringen en posts over onderwerpen die de auteur op dat moment bezighouden – of dat nu vegan bakken, moederschap, klimaatverandering of geld besparen is.

Misschien, denk ik wel eens, zijn lezers tegenwoordig sneller afgeleid door sociale media – de frontlinie van het internet waar influencers de boventoon voeren en SEO-geoptimaliseerde jongens en meisjes vechten om de aandacht. Wellicht is dat de reden dat ze minder snel terechtkomen bij de hoekjes van het internet waar je actief naar moet zoeken – maar die óók de moeite waard zijn.

Ik wil maar zeggen: de blogwereld is níet dood. Integendeel. Juist de laatste tijd – nu ik weer meer tijd besteed aan Suushi en ook weer meer andere blogs lees – (her)ontdek ik allerlei fijne bloggers.

Ik deel er graag een paar met je:

 • Mille Pagine volg ik al jaren, schrijft niet altijd evenveel maar als ze dat doet is dat altijd goed.
 • Des kennen jullie vast al, ik link vaak genoeg naar haar. ;-)
 • Voor Loes geldt hetzelfde.
 • Vijf koffie graag-auteur Lisa heeft net haar eigen boek uit en gelukkig schrijft ze ook nog regelmatig leuke blogjes.
 • Avonlou lees ik sinds kort, net als The Monkey and The Elephant.
 • Kleine Atlas vind ik ook heel fijn.
 • Ashley Lynn schrijft sinds kort ook weer wat (en maakt daar prachtige foto’s bij).
 • Annelies reageert hier regelmatig en heeft zelf ook een leuke blog.
 • En ik ben ook nog altijd een trouw lezer van de (wat minder kleine) Annemerel.

Dit lijstje is natuurlijk niet compleet. Ongetwijfeld ben ik een aantal bloggers vergeten – of zijn er schrijvers die tot nu toe aan m’n aandacht zijn ontsnapt. Dus ik ben benieuwd naar jouw tips: wie lees jij graag?

1+
close

Kom je hier vaker?

En wil je graag 1x per maand een lijstje met nieuwe Suushi-blogs in je mailbox? Meld je aan voor m'n kersverse maandoverzicht. Leuk!

12 Comments

 • Linda

  Oeh, leuk lijstje met wat blogs die ik nog niet ken! Ik ben de laatste maanden ook voor het eerst in lange tijd weer wat meer blogs aan het lezen die ik altijd gevolgd heb (waaronder de jouwe ;)) en zelf af en toe aan het schrijven op mijn blog.. Heel fijn en nostalgisch bijna.

  0
 • Annelies

  Dankjewel voor de vermelding! Ik ben er ook van overtuigd dat het blogwereldje niet dood is. En vaak ben ik blij dat er nog heel veel echte bloggers over zijn die vanuit zich zelf schrijven, zonder influencer te willen zijn. Die lees ik nog altijd het liefst.

  0
  • Suusie

   Ja precies, ik ook! Al heb ik er ook veel begrip voor dat als zo veel wilt bloggen dat je er je werk van maakt, je vrijwel niet ontkomt aan ‘samenwerkingen’ aangaan met bedrijven. Content maken kost nu eenmaal tijd. Al zou ik ergens ook wel het experiment aan willen gaan om een inkomen uit je blog te genereren zonder commercieel te worden… Bijvoorbeeld zoals de Correspondent doet met journalistiek: betalende leden, geen reclame. Interessant om over na te denken.

   0
 • Dominique

  Wat leuk dat je mijn blog noemt! En interessant stuk, ik ben zelf heel nieuw in de blogwereld dus het is nog onbekend terrein. Ik ga de andere blogs die je noemt ook eens bekijken. :)

  0
 • Mille Pagine

  Wat lief dat je mijn blog noemt! Dankjewel. Ik heb een soort verlengd writer’s block, maar het komt weer, echt! Jouw stukjes helpen me de drempel voor mezelf wat lager te maken: jij laat zien dat ‘zelfs zoiets simpels’ (tussen aanhalingstekens) als schrijven over kleine dingen die je blij maken gewoon fijne blogposts op kunnen leveren.

  0
  • Suusie

   Ah wat fijn om te lezen, en ja, soms is het even geen tijd om te schrijven..en komt het wel weer :) heb ik wel vertrouwen in bij jou! En inderdaad, ik merk zelf ook dat de “drie dagelijkse dingen” dit voorjaar ook mijn schrijfmolentje weer hebben aangezwengeld. Alsof de woorden gewoon makkelijker komen nu ik sowieso elke dag even oefen.

   0
 • Lisa

  Ah leuk dat ik ook in het lijstje sta! :D Je hebt gelijk, bloggen is niet dood, al mis ik wel de tijd dat het internet echt overstroomde van blogs die niet SEO-geoptimaliseerd waren. Jouw blog is daarom een van mijn favorieten om te lezen :) Ik vind het altijd zo knap hoe oprecht en kwetsbaar jij kunt zijn – en hoe goed je dat onder woorden kunt brengen (want dat is ook nog een ding, niet iedereen lukt dat) Op nog vele mooie blogjaren!

  0
  • Suusie

   Hé Lisa, wat tof om te horen van iemand die ik zelf bewonder :) En ja, ik snap wel wat je zegt, qua SEO-blogs. Ik moet bekennen dat ik sinds kort ook de Yoast-plugin heb geïnstalleerd in WordPress (die checkt je site en berichten op SEO). Maar evengoed besluit ik bewust om mijn posts niet inhoudelijk aan te passen als Yoast vindt dat ik bijvoorbeeld niet vaak genoeg keywords heb gebruikt of geen SEO-poof titel heb. Zonde om je creativiteit te laten regeren door techniek, denk ik….

   Neemt niet weg dat ik het wel interessant vind om uit te zoeken wat je kunt doen om je blog beter vindbaar te maken zónder dat dat invloed heeft op je content. (Denk aan: afbeeldingen een naam geven in plaats van IMG39291, beter categoriseren/tags gebruiken, tussenkopjes als kop (H1, H2) ipv als paragraaf opmaken.) Hmm, nu ik erover nadenk heb ik hier de laatste tijd best wat over geleerd… misschien moet ik hier toch maar eens een blog over maken :p

   Hoe dan ook: dank voor je fijne woorden! En inderdaad, cheers, op nog veel mooie blogs (wij allebei).

   0
 • Shirley

  Voor mij is bloggen zeker niet dood. Ik lees ze zelf nog heel graag. Een aantal van jouw favorieten kende ik nog niet en heb ik toegevoegd aan mijn leeslijstje.

  Enkele favorieten, maar geen uitputtende lijst:
  Last Days of Spring
  Tussen Mars en Jupiter
  Freelennse
  Sanne Timmermans

  0

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.