De beste ideeën van het afgelopen jaar

Soms blijken dingen achteraf een ontzettend goed idee. In 2016 waren dat in mijn leven best een boel dingen.

Daarom hier in het kader van eindejaarslijstjes (vooruit, ik schreef er al één, maar ach) de 10 beste “ideeën” van het afgelopen jaar.

IMG-20160724-WA0030 IMG-20160509-WA0023 Maar hé, we gaan wonen aan dit heerlijk groene plantsoen. Tussen de bomen zie je ons nieuwe huisje. verhuisdozen

GOED IDEE 1: verhuizen naar Utrecht

Vooruit, Leidsche Rijn is ook Utrecht, toch? Daar mogen veel rasechte Utrechtenaren dan anders over denken, het voelde voor mij toch niet alsof ik op 1 mei naar een andere stad verhuisde.

Aan de andere kant: wat is het anders zeg, om bijna op loopafstand van het centrum te wonen in plaats van een half uur fietsen ervandaan. Om volle bomen, groen en levendigheid om je heen te zien, in plaats van kale Vinex (waar de weinige bomen die er stonden overigens ook nog eens werden gekapt..WAAROM?!).

En vooral: om veel dichter bij vrienden te wonen. Even samen hardlopen, een kop thee, een wijntje in het park… de drempel om eropuit te gaan is ineens een stuk lager.

Toen T. en ik eind april de keus maakten was het nog best spannend om deze stap te zetten – ik was immers nog een vaste baan aan het zoeken en wist niet waar die me zou brengen! Maar: ja, hierheen verhuizen was echt een ontzettend goed idee.

GOED IDEE 2: gaan werken bij Einder en NU.nl

Het leven als freelance journalist is spannend en leuk, maar ook onvoorspelbaar. En ik was eraan toe om op één plek te aarden, te kunnen groeien. Tegelijkertijd wilde ik óók graag journalistieke dingen blijven doen. Maar dat ik het op zó’n fijne manier zou kunnen combineren, had ik niet gedacht. De helft van de week in vaste dienst, de andere helft van de week freelancen voor NU.nl. En dan nog af en toe wat stukjes voor de Volkskrant. Ik ben blij.

desprong1 deopvolger1yolan-witterholt-de-journalist-als-zzpervkstuk

GOED IDEE 3: blijven schrijven voor de Volkskrant

De Volkskrant was in 2014 mijn eerste opdrachtgever. Ruim een jaar liep ik fulltime rond op allerlei redacties; het was een ontzettend waardevolle tijd, een soort stoomcursus ‘journalistiek in de praktijk’. Ik kreeg veel kansen. En hoewel ik intussen allerlei andere dingen doe, heeft de Volkskrant altijd een plekje in m’n hart. Ik was dan ook blij dat ik in het najaar een rubriek mocht schrijven op de Economiepagina’s.

Eerder in het jaar schreef ik een aantal langere stukken: over studenten met laagopgeleide ouders, de Teevendeal, flossen en slecht onderzoek in de media. O, en vergeet de rubriek De Andere Kant niet, waar ik enorm veel plezier aan beleefde maar helaas op dit moment geen tijd voor heb…

GOED IDEE 4: een bibliotheekabonnement nemen

2016 was het jaar waarin ik écht weer ging lezen. Eergisteren voltooide ik m’n Reading Challenge van GoodReads: 40 boeken in een jaar tijd. Omdat ik tegelijkertijd dit voorjaar mijn boekenkast uitmestte in het kader van de verhuizing, en niet meteen weer een tjokvolle kast wil, besloot ik een bibliotheekabonnement te nemen.

En wat een goed idee was dat! Die 46 euro per jaar (oké, en een paar euro boete ;-)) heb ik er ruimschoots uitgehaald. Stapels boeken leende ik. Romans, maar ook boeken over wijn, informatieve gidsjes, essays, kookboeken en tijdschriften.

wijnclub1 wijnclub2 wijnclub3 wijnclub4

GOED IDEE 5: een wijnclub oprichten 

Het idee kwam van een van de Ambitieuze Meisjes die ik afgelopen zomer leerde kennen (da’s weer een ander verhaal, óók leuk trouwens!). Ze vertelde over haar wijnclub en dat klonk precies als iets dat ik altijd al had willen doen. Dus trommelde ik vriendinnetje S. op, die ook meteen enthousiast was. We vroegen een paar mensen, die vroegen ook weer een paar mensen en nu zijn we met z’n twaalven. Jongens, op naar veel mooie sessies in 2017!

GOED IDEE 6: minder alcohol drinken 

Uh ja, niet helemaal in lijn met ’t vorige, hè? ;-) In elk geval, dit voorjaar schreef ik al eens een blogje met tips om minder te drinken en die waren in de eerste plaats natuurlijk voor mezelf bedoeld. Ik houd enorm van wijn, maar zeker nadat ik het boek van René Kahn las ben ik me ook bewust geworden van het feit dat zo’n drankje niet onschuldig is als we allemaal lijken te denken. En dus probeer ik doordeweeks niet/weinig te drinken en zo nu en dan een ‘alcoholvrije periode’ in te lassen. Niet altijd makkelijk, want ik heb een druk sociaal leven, maar wél altijd goed.

GOED IDEE 7: met Tom op vakantie naar Zuid-Frankrijk (en mijn telefoon thuislaten)

Al drie jaar hadden we het erover, dit jaar déden we het eindelijk echt: met z’n tweetjes in de auto naar Zuid-Frankrijk! Tent achterin, klapstoeltjes mee… Ja, het waren een heerlijke twee weken (na)zomer vieren, in september. Des te meer doordat ik mijn telefoon thuisliet. Inmiddels ben ik (helaas) weer net zo mediaverslaafd als vóór die detox, maar het was goed om af en toe even wat inzichten te vergaren.

img-20160904-wa0015 20160904_130338 medaillellr suusiemrklp

GOED IDEE 8: een halve marathon rennen (2x)

In maart liep ik de CPC-loop, mijn eerste halve marathon. Was dat echt pas dit jaar?! 2015 was het jaar waarin ik weer begon met hardlopen, maar 2016 was het jaar waarin hardlopen écht deel van mijn leven is geworden. Ik loop (vrijwel) elke week, inmiddels ook vaak samen met vrienden – en sinds kort zelfs om de week samen met een groepje collega’s. M’n tweede halve marathon, in september, was een feestje. En zelfs nu het december is (en dus ‘koud’ en ‘donker’) schuw ik de duurlopen in het weekend niet. Sterker nog: ik mis ze als ik ze niet loop.

GOED IDEE 9: een letselschadespecialist inschakelen 

Ai ja, 2016 was natuurlijk óók het jaar van mijn ongeluk… In juni viel ik van mijn fiets, belandde op de eerste hulp en lag daarna twee weken op de bank met een bont en blauw gezicht en arm in het gips. Hoewel het relatief uiteindelijk ‘meeviel’ met de schade, ben ik maar wát blij met de goede tip die ik kreeg van een oud-collega: schakel een letselschadespecialist in. Tip, jongens, als je ooit een ongeluk krijgt waarvoor een ander verantwoordelijk is: doe het. Bespaart je ontzettend veel gedoe, kost je niets (als de schade erkend wordt komen de kosten voor rekening van de verzekering van de tegenpartij) en levert uiteindelijk meestal nog best wat op.

GOED IDEE 10: weer beginnen met bloggen

Zo rond de tijd dat ik stopte als politiek verslaggeefster bij het AD, haalde ik Suushi na zo’n twee jaar inactiviteit weer van de maintenance mode en plaatste een blogje: Proefballon.

Niet daarom overigens, hoor – of toch wel? Het is waar dat ik, sinds ik in maart 2014 begon als stagiaire bij de Volkskrant, worstelde met de plek van Suushi in m’n ‘schrijf-leven’. Bij elke letter die ik hier schreef, had ik het gevoel dat de hoofdredacteur over m’n schouder meelas. (Vlak nadat ik dit blog weer opende, bleek dat hij die eerste stukjes inderdaad had gelezen, maar dat terzijde.)

Ik was op zoek naar mijn plek in de grotemensenwereld en het was misschien een beetje uit zelfbescherming, dat besloot hier het schrijven te staken zodra ik afgestudeerd was en begon met werken. Nu denk ik: ik ben Suus en ik schrijf. Ook hier. En da’s best leuk, toch?


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

3 reacties op “De beste ideeën van het afgelopen jaar”

  1. Jaaa, ik lees je blogs met veel plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.