Op de Gelderse Klimaattop waar ik gisteren was (ik schreef erover op LinkedIn), werd lunch geserveerd. Lekker! Je kon kiezen uit drie soorten broodjes: met eiersalade, met kaas of met brie (is brie geen kaas?).
O ja, en er waren kaasbroodjes. Van die bladerdeeg-dingen.
Nou kun je hier allerlei kanttekeningen bij plaatsen:
- Het was de allereerste Gelderse klimaattop. Niet alles kan meteen perfect gaan.
- Er stond in elk geval geen vlees op tafel. En da’s op “reguliere” events zoals dit, waar veel doorsnee Nederlandse bestuurders en ambtenaren rondlopen, al heel wat.
- Het feit dát er zo’n 150-200 professionals (mijn schatting) op dit niveau bij elkaar kwamen om een ochtend te besteden aan kennisdeling over het klimaat, is iets om te vieren. Dat is uiteindelijk ook positieve impact.
- Bij de thee waren er wél vegan brownies, die stonden vooraan (naast de niet-vegan varianten).
- Er was ook soep: bospaddenstoelensoep (met room, vermoed ik) en Chinese groentesoep.
En toch hè, en toch.
Dat niet de volledige lunch bij zo’n event plantaardig is, omdat dat bij de gemiddelde Nederlander nog te veel weerstand oproept, kan ik begrijpen. Je wilt mensen niet dwingen, maar inspireren, uitnodigen, nieuwsgierig maken. Juist daarom was het prachtig geweest als er tenminste óók rijkbelegde broodjes met hummus en gegrilde groenten op de serveerschalen hadden gelegen. Of broodjes avocado. Of muhammara. Notenpasta en komkommer, desnoods.
Ik vind het lastig om dit op te schrijven want ik wil geen zure hypocriet zijn. Ik wil supporten en vieren wat er wél is (zie het lijstje hierboven). Elkaar de les lezen heeft weinig zin en roept juist meer weerstand op. Bovendien, ik eet zelf toch óók nog regelmatig zuivel?
Maar ja, het viel me gewoon op.
Er was trouwens niemand die hier iets van zei.*
*EDIT: ‘Dat weet je niet’, zei B toen hij dit stukje las, en hij heeft gelijk: misschien hebben andere deelnemers hier wel degelijk iets van gezegd. Ik hoop het. <3
Geef een reactie