Andersom

Een van mijn goede voornemens voor 2017 was: minder alcohol drinken. Niet dat ik nu zo’n ontzettende zuiplap was, hoor, maar bij sociale gelegenheden houd ik wel van een goed glas wijn. En mijn leven is nu eenmaal nogal ehm, sociaal, begin dit jaar zelfs nog veel meer dan nu. Dus ja, voor je het weet zit je (bijna) elke dag op minstens een glas – en wat sommige mensen ook mogen beweren, inmiddels is er genoeg wetenschappelijk bewijs voor het feit dat alcohol enorme schade toebrengt aan je lijf (allerlei soorten kanker, hersenschade etc – wil je daar meer over weten, dan raad ik het zeer leesbare en interessante boekje ‘Op je gezondheid?’ van René Kahn van harte aan.)

Een ander voornemen van me was vaker mediteren, weer meer yoga en mindfulness doen. O ja, en ik wilde ook minder tijd besteden op sociale media. Al die uren die ik scrollend doorbracht over Instagram en Facebook, hartstikke zonde van m’n tijd… Nou ja, je kent het wel. En je weet waarschijnlijk ook wel wat er van al die voornemens terechtkwam: vrij weinig.

Wat volgde, was namelijk een enorm roerig jaar (daar heb ik het de laatste tijd al vaker over gehad). Tijdens een zomer vol festivals en feestjes gingen de drankjes er wel in en toen ik weer single was, was het natuurlijk superleuk om online allemaal contact met nieuwe mensen te hebben. En mindfulness? Joh, daar had ik de rust niet voor.

Tot voor kort. Want ineens, realiseer ik me, heb ik – bijna zonder moeite – een heleboel van al die voornemens vervuld.

Doordeweeks drink ik niet of nauwelijks meer. In het weekend soms een paar glazen – maar minstens zo vaak zit ik zaterdagavond met een pot thee op de bank.
Sinds een maand ga ik elke maandagavond naar bikram yoga.
Ik heb nog nooit zo veel mindfulnessoefeningen, meditatiemomentjes en in-mijn-lijf-aarden-sessies gehad als de afgelopen paar maanden.
En Instagram is alweer heel wat weken van mijn telefoon gegooid.

Wat is er veranderd? Gisteravond zat ik daar zo’n beetje over te mijmeren. Hoe kan het, dat ik al deze dingen ineens zo moeiteloos doe? Dat ik er nu zelfs vreugde en voldoening uit haal, terwijl ik voorheen al blij was als ik drie dagen achter elkaar geen wijn had gedronken of een dag minder dan een uur op Instagram had besteed?

Ineens besefte ik: het is andersom. Al die dingen die ik deed – wijntjes, sociale media – of NIET deed – yoga, mediteren – waren gewoon symptomen van onrust in mij. En je kunt die symptomen wel bestrijden (ik kon heus twee weken niet drinken, of mezelf naar zo’n yogales slepen), daarmee pak je de oorzaak niet aan. En zo heeft het dus eigenlijk heel weinig zijn. Het kost een hoop energie en diep vanbinnen verandert er weinig. De onrust blijft.

Wat ik nu aan het doen ben: onderzoeken waar de onrust vandaan komt. En met de inzichten die ik daarin opdoe, ontstaat steeds meer helderheid en zachtheid naar mezelf toe. Met als gevolg dat ik helemaal geen behoefte heb aan alcohol (want een wazig hoofd hebben en brak zijn is hartstikke stom). En dat ik juist wel heel veel zin heb in yoga, dat me terugbrengt bij mezelf na een drukke dag.

O, natuurlijk houd ik nog steeds van een goed glas wijn op z’n tijd. Maar waar de gedachte om alleen tijdens m’n wijnclub (1 keer in de 6 weken) meer dan 2 glazen te drinken voorheen onmogelijk leek, vind ik het nu een geruststellende, zelfs opluchtende gedachte. En hoewel ik heus wel eens de gezelligheid en inspiratie van Instagram mis, is het ontzettend fijn om m’n treinuurtjes anders te besteden. Met dit blogje bijvoorbeeld. ;-)

0
close

Kom je hier vaker?

En wil je graag 1x per maand een lijstje met nieuwe Suushi-blogs in je mailbox? Meld je aan voor m'n kersverse maandoverzicht. Leuk!

One Comment

  • Irene

    Klinkt gewoon alsof je keigoed bezig bent! Fijn om te lezen. Ik gebruik Instagram ook véél minder dan voor m’n pauze en Facebook is nu van m’n telefoon af. Het doet me ook allemaal niet zoveel meer eigenlijk. Ik moet wel nog een beetje werken aan m’n onrust merk ik. En ik wil graag meer bewegen maar het lukt me nog niet om daar écht enthousiast mee bezig te zijn.

    0

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.