9x vegan producten uit de supermarkt: de jammie-editie

Ja, natuurlijk is vers, onbewerkt voedsel het beste voor je lijf. Maar een beetje snacken zo nu en dan is mentaal ook best gezond. En ik weet niet hoe het met jou zit, maar soms heb ik gewoon zin in chocola. Of ijs. Of kaneelbroodjes.

En hier komt het goede nieuws: qua ‘lekkers’ is het behoorlijk goed toeven, als plantaardige eter. Ook als je geen keukenprinses bent. Zoals je misschien weet ben ik bezig met een serie verkennende rondes door de supermarkt – het lijkt wel of daar elke wéék nieuw vegavoedsel te krijgen is.

Dit najaar verdubbelt (!) Albert Heijn bijvoorbeeld z’n vega(n)-assortiment! Sinds maandag hebben ze onder andere veganistische bacon, ham en gebraden gehakt.

Maar oké, ik ging het vandaag over zoete dingen hebben, en vooruit, ik tip ook een paar hartige snacks. Lekkere jammie-dingen in elk geval. Comfort food.

Let’s go!

1. Verse kaneelbroodjes van AH

Deze kaneelbroodjes zijn mijn huidige favoriete supermarktsnack. Stiekem kan ik me bijna niet voorstellen dat ze vegan zijn; ze smaken zoals je verwacht van een kaneelbroodje gemaakt van bladerdeeg. Het goede nieuws: ze zijn ook nog niet duur, namelijk 61 cent per stuk.

Je vindt ze bij Albert Heijn op de broodafdeling (naast de afgebakken pistoletjes, croissants en zo).

2. Tortillachips

Ja jongens, zo simpel kan het zijn. Tortillachips is doorgaans gewoon vegan, zeker de naturel-varianten. Guacamole erbij, hap hap. #veganvetmakkelijk

Mijn recept voor guacamole: lepel 2 rijpe avocado’s uit en doe ze in een kom met 1/4 rood uitje, 1/2 tomaat (zaadlijsten eruit), het sap van 1/2 limoen (of nog wat meer, proef even), zout en flink wat zwarte peper. Staafmixer erop, de andere 1/2 tomaat in mini-blokjes erdoor scheppen, klaar is Kees.

3. Bolletje extra pure chocoladekruidnoten

Yes, het Sinterklaasseizoen is aangebroken en dat betekent PEPERNOTEN! Deze kruidnoten met een laagje pure chocola zijn helemaal plantaardig. De meeste ‘gewone’ kruidnoten trouwens ook (check wel even de verpakking of er niet stiekem melkpoeder in zit). De bakkerskruidnootjes van Appie zijn in elk geval vegan – en ook superlekker.

4. Veganz doppelkeks biscuitjes met chocolade

Beetje nostalgie dit, want deze koekjes doen nogal denken aan die dubbele koeken van Prince. Maar dan vegan dus, met chocoladevulling. Ik vond ze verrassend lekker! Ze smaken…. nou ja, gewoon, naar koekjes-uit-pak dus. Niet heel bijzonder, maar ook niet muf of smakeloos. Prima om te serveren bij de thee.

Te koop bij (grotere filialen van) Albert Heijn.

5. AH choco-dessert amandel

Ik wist eigenlijk niet zo goed wat ik hiervan moest verwachten. En toen ik het pakje opende en de lobbige structuur zag, was ik wat sceptisch. Maar dit toetje is verrassend lekker! Eigenlijk lijkt het nog het meest op chocoladevla, maar dan wat steviger van structuur. En op basis van amandel, dus een uitkomst als je (zoals ik) onderhand de smaak van soja een beetje beu bent.

6. Tony’s Chocolonely puur pecan-kokos

Deze Tony’s is al jaren mijn lievelings (ook toen ik nog niet grotendeels plantaardig at). Ben ik dus even blij dat ik ‘m gewoon kan blijven eten. Dat kan natuurlijk sowieso, maar je snapt mijn punt.

De reep met amandel-zeezout is trouwens ook heel lekker, maar de pecan-kokosvariant vind ik toch nét een tikje beter. Ook de ‘gewone’ pure Tony-chocolade is veganistisch.

7. Ben & Jerry’s non-dairy Cookie Dough / Chocolate Fudge Brownie / Netflix & Chill’d

Ook je favoriete Amerikaanse ijsmaker lift mee op de vegan-trend! Sterker nog, volgens mij heeft B&J’s al jaren plantaardige varianten. Ook hier was ik sceptisch, maar wie niet waagt, wie niet wint. En maar goed dat ik ze uitprobeerde.

Proef je verschil met de zuivelvarianten? Ja, uiteraard. Is dat verschil overbrugbaar? Absoluut. Vegan cookie dough vond ik prima, chocolate fudge brownie nog wat lekkerdere en Netflix & Chill’d is mijn favoriet. Voor die laatste moet je wel van pinda(kaas) houden.

En wat ik dan echt leuk vind: dat dan vanavond een vriend komt eten en ik na de maaltijd nonchalant deze bakken op tafel zet. Zonder verder opmerkingen te maken over veganisme of wat dan ook. Als toetje eten we ijs, punt.

8. Magnum vegan almond

Over ijs gesproken: yes er zijn vegan Magnums en já, die zijn lekker. Aldus het testpanel, bestaande uit B en mijzelf. Ook in deze Magnums zit geen soja, ze zijn gemaakt op basis van cacaoboter (en natuurlijk suiker, maar ja hè).

De chocolade-omhulling is wat ‘puurder’ dan je gewend bent (logisch, melkchocolade is niet plantaardig) maar dat stoort mij allerminst. Ik zeg: voor herhaling vatbaar.

9. Lekker & Anders vegetarische Turkse pizza (lahmacun)

Tot slot een midnight snack (of lunch, zo je wilt). Vooral B is fan van deze diepvriesvariant van Turkse pizza. Nou moet ik erbij zeggen dat je niet té hoge verwachtingen moet hebben – zoals je bij diepvriespizza ook geen high end-gerecht verwacht. Maar ja, lekker dus als je een keer lahmacun wilt eten. Beleg ze zelf met ijsbergsla, tomaat, komkommer en vegan knoflooksaus (tip: de aioli waar ik het laatst over had, doet het ook prima).

Te koop bij de grotere Albert Heijns (ik koop deze bij AH XL in Overvecht). Let op, deze Lekker & Anders-pizza is er ook in de vleesvariant, die verpakking is bijna hetzelfde…


Heb je al trek gekregen? Waar word jij het meest enthousiast van? En heb je misschien nog andere tips voor plantaardige snacks in de categorie ‘lekker en makkelijk’?

1+
close

Kom je hier vaker?

En wil je graag 1x per maand een lijstje met nieuwe Suushi-blogs in je mailbox? Meld je aan voor m'n kersverse maandoverzicht. Leuk!

3 Comments

  • Suusie

   Ja, bij sommige AH’s hangt er zo’n groen “Vegan” kaartje voor het schap (al heb ik begrepen dat je die kaartjes niet altijd kunt vertrouwen, maar goed).
   Hier de ingrediënten van de kaneelbroodjes: https://www.ah.nl/producten/product/wi468259/ah-kaneelbroodje

   Nou ben ik voor de zekerheid nog even in de E-nummers gedoken, en ik zie dat alleen lecithine (E322) mógelijk uit ei komt > maar in de praktijk is het meestal plantaardig. https://veganwiki.nl/archive/index.php?title=Lecithine&archive%2Fa%2FE322=

   Dus als je héél strikt vegan eet kun je de broodjes voor de zekerheid skippen…

   Zelf denk ik op dit moment: hoewel ik er zeker op let door bijvoorbeeld ingrediëntenlijsten te checken, schiet ‘iets niet eten omdat er héél misschien een kruimeltje dierlijk product in zit’ voor mij z’n doel voorbij. Al is dat natuurlijk voor iedereen persoonlijk :) en snap ik ook als je een andere keus maakt.

   1+
 • Karlijn

  Zeg maar gerust de super jammie editie! O man, ik wist het niet van die kaneelbroodjes maar wat goed. Ik moet vanavond toch boodschappen doen dus ik ga meteen kijken of ik ze kan vinden :)

  0

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.