7 wijze lessen van dit jaar

Ze gaan zo’n beetje allemaal over mensen, geloof ik.

1. Als mensen emotioneel worden, hoef je niet altijd een arm om ze heen te slaan. Soms heeft iemand niet per se troost nodig. Sterker nog: dan duwt zo’n goedbedoeld gebaar de ander juist in een slachtofferrol. Laat iemand maar gewoon zijn met z’n verdriet en kwetsbaarheid. Geef hem of haar de ruimte. Luister. Blijf erbij.

2. Ook als iemand een probleem met je deelt, kun je leren om eerst gewoon te luisteren. Vaak is de neiging om meteen in de ‘oplossingstand’ te schieten. ‘Misschien kun je…’, of ‘Heb je al bedacht dat…’, of ‘Als ik jou was zou ik…’ – zulke zinnetjes zijn snel gezegd. Maar soms wil iemand geen oplossing. Soms wil iemand niet eens jouw analyse. Dus: vraag ernaar. Wat heb je van mij nodig? Wil je dat ik meedenk, of wil je gewoon dat ik even luister?

3. Mensen kunnen op professioneel vlak pas iets voor je betekenen, als ze weten wat je doet en kunt. Dus investeer in een sterk netwerk. Al jaren voeg ik mensen waarmee ik samenwerk toe op LinkedIn. Gewoon, leuk, connecten. Ineens blijken al die lijntjes van onschatbare waarde. Om dezelfde reden: doe altijd je best om ergens een positieve indruk achter te laten. Begrijp me niet verkeerd – probeer geen indruk te maken, maar streef in je werk naar het beste resultaat. Ja, ook bij kleine en onbeduidende klusjes. Je weet nooit wie er meekijkt.

4. Wees mild als dit soms niet lukt. Je kunt het niet iedereen naar de zin maken. En: soms doe je iets en wordt persoon A daar blij van terwijl persoon B zich kapot ergert aan precies datzelfde gedrag. Mensen verschillen. En ieder heeft z’n eigen triggers. Dat iemand anders reageert dan jij hoopt, hoeft niet te betekenen dat je meteen je gedrag hoeft aan te passen. Hooguit dat je kritisch naar jouw eigen handelen kijkt – en checkt hoe mensen die van je houden dat ervaren. Soms heb je andere behoeften of verwachtingen en is er (even) geen match met een ander. Wil niet zeggen dat een van beiden iets ‘verkeerd’ heeft gedaan.

5. Mensen kunnen écht anders in de wereld staan dan jij. Dat is niet altijd makkelijk. Sterker nog: dat is soms Heel Erg Ingewikkeld. En ik besef dat ik nu in herhaling val, maar ook hier: blijf luisteren. Blijf vragen. Blijf nieuwsgierig. De ander heeft ook zijn eigen pad gelopen en is daarom tot hier gekomen. Alleen als je je daarover blijft verwonderen, en zoekt naar wat jullie beiden drijft en verbindt, kom je verder. Hard tegen hard is verleidelijk, maar niemand heeft er wat aan.

6. Onverwerkte emoties slaan zich op in je lijf. Ze zetten zich daar vast en als je er niets aan doet kunnen ze uiteindelijk een hoop ellende veroorzaken. Gelukkig is er een remedie: leer te voelen.

7. Ja, hartstikke leuk, al die selfcare en me-time en dat afstemmen op je eigen behoeften. Belangrijk om te leren. Om te voelen wat bij jou hoort. Maar! Sommige dingen zijn groter dan jijzelf. De wereld draait niet alleen om jou. En soms, heb ik me gerealiseerd, moet je je ergens overheen zetten en dingen doen die niet per se stroken met jouw persoonlijke behoeften van dat moment. Soms doe je dingen omdat ze belangrijk zijn voor een ander. Omdat ze de wereld een betere plek maken. En omdat het uiteindelijk juist ook die dingen zijn, die jou als mens ergens aan verbinden – en die maken dat je je ergens mee verbonden voelt.

Met dank aan Shirah.

0

Reacties

Eén reactie op “7 wijze lessen van dit jaar”

  1. Mooie inzichten :) Ik, persoonlijk, ben heel blij met #2, want je omschrijft per-fect het verschil tussen sympathie en empathie. #3 pik ik even mee van je en met de rest ben ik het alleen maar roerend eens, dus beeld je een blonde vrouw in van 35 met een warme glimlach op haar gezicht aan deze kant van het scherm ;)

    0

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.