7 pro-tips voor je sollicitatiegesprek

Inmiddels ben ik alweer een paar maanden vol aan de bak voor Einder en NU.nl, maar nog niet zo héél lang geleden besteedde ik een deel van mijn werkweek aan sollicitatiebrieven versturen en gesprekken voeren. En ook toen ik full time freelancer was, dronk ik regelmatig kopjes koffie met potentiele opdrachtgevers. Omdat de stages & banen vandaag de dag niet voor het oprapen liggen, maar je met een aantal slimme tips & tricks wél je baankansen kunt verhogen, deel ik vandaag mijn zeven tips voor je sollicitatiegesprek.

Doe er je voordeel mee!

1. Superlogisch, maar wél nodig: bereid je tot in de puntjes voor.

Zorg dat je in elk geval weet:

  • Wat de exacte functieomschrijving is voor de vacature. Ofwel: wat zoekt de werkgever? En hoe sluit jij hierbij aan? Zorg dat je met voorbeelden kunt komen (zie verder tip 3).
  • Hoe de organisatie ongeveer in elkaar steekt: hoeveel mensen werken er, wie zit in de directie, hoe is het management georganiseerd (voor zover dit te vinden is). Indien mogelijk: praat met mensen die vergelijkbaar werk doen.
  • Wat jijzelf al voor ervaring hebt die relevant is voor deze functie. Probeer even in je arbeidsverleden te graven, vraag familie & vrienden om raad, zorg dat je zo veel mogelijk ‘munitie’ hebt om de werkgever ervan te overtuigen dat jij hier past.
  • Welke antwoorden je kunt geven op allerlei standaard-solliciatievragen.

Zorg verder voor een lijst(je) met vragen die je zelf kunt stellen. Niet alleen kun je met die informatie zélf beter beoordelen of je die baan eigenlijk wel wilt, ook laat je door het stellen van vragen zien dat je je goed hebt voorbereid. Hoe specifieker gericht op de functie, hoe beter. Daarmee laat je zien dat je hebt nagedacht over je toekomstige werk. (Als je bijvoorbeeld solliciteert als webredacteur: “Ik zie dat jullie op je website die-en-die indeling hebben, wat is de gedachte daarachter?”)

Toon ook interesse in je gesprekspartner: wat is zijn/haar functie binnen het bedrijf, gaan jullie eventueel met elkaar te maken krijgen? Van tevoren even rondsneaken op de LinkedIn-pagina van je toekomstige baas kan nooit kwaad.

Stel in elk geval geen feitelijke vragen over zaken die je zelf had kunnen opzoeken (‘Hoeveel mensen werken hier?’). Daarmee krijgt je gesprekspartner juist de indruk dat je je slecht hebt voorbereid. Ook vragen over je salaris zijn not done tijdens het eerste gesprek.

2. Probeer je te bedenken dat een sollicitatie een kennismaking van twee kanten is. 

Zie het als een gelijkwaardig gesprek waarin zij jou, maar jij zeker ook hén probeert in te schatten. Duw eventuele verlegenheid opzij: geef je gesprekspartner een stevige hand, kijk hem/haar in de ogen.

Natuurlijk is het dat uiteindelijk niet helemaal – jij wilt immers die baan! – maar deze houding zal je helpen om zelfbewuster en rustiger over te komen. Het laatste dat je wilt is dat ze denken dat je wanhopig bent.Probeer dus die (financiele) stress even uit je hoofd te duwen: jij bent awesome. En voor jou is het óók nog maar even zien of je dit wel wilt.

(Dat laatste moet je natuurlijk niet letterlijk zeggen, dat snap je wel. Maar een onafhankelijke houding is aantrekkelijker dan een smekende sollicitant.)

3. Bedenk veel voorbeelden die je kunt gebruiken in het gesprek. 

Iedereen kan natuurlijk wel zeggen dat hij “goed kan samenwerken” of “in staat is onder druk te presteren”. Zorg dat je een aantal voorbeelden paraat hebt die je desgevraagd – of uit jezelf – kunt noemen om je betoog te illustreren. “Bijvoorbeeld die keer dat ik….”

Het helpt hier natuurlijk als je al wat werkervaring hebt, zodat je meteen wat eerdere projecten die je hebt gedaan kunt toelichten (en daarmee direct indruk kunt maken met wat je allemaal hebt gedaan!). Maar denk vooral ook breder, zeker als je pas net afgestudeerd bent. Vaak zijn de dingen die je in je leven hebt gedaan nuttiger dan jij zelf denkt.

Zowel in mijn sollicitatiegesprekken bij Einder als bij NU.nl noemde ik onder andere mijn blog als voorbeeld, toen men vroeg of ik online ervaring had. Natuurlijk is Suushi maar “gewoon” een hobby, maar dat ik hier al 10 jaar schrijf laat zien dat ik ervaring heb met lange termijnsprojecten én dat ik al lang “publiceer”. Bovendien toont het op z’n minst basiskennis van CMS-systemen (WordPress) , sitemanagement en sociale media.

4. Wees positief en enthousiast (maar overdrijf het niet).

Mijn stage bij de Volkskrant sleepte ik (mede) binnen doordat ik, zo hoorde ik achteraf ,”veel enthousiasme en nieuwsgierigheid toonde”. En zelf vind ik het ook fijn om met mensen te werken waarvan ik het gevoel krijg: die heeft er zin in, die zit vól energie en kan de taak wel aan. Je wilt vertrouwen wekken dat jij alles in huis hebt én dat je van aanpakken weet. 

Zorg er dus voor dat je passie voor het onderwerp te zien is – zonder dat je overkomtals een hyperactieve stuiterbal. Let op: praat jezelf niet onnodig omlaag (je kunt vaak meer dan je denkt!), maar overspeel je hand ook niet. Heb je ergens geen of weinig ervaring mee, zeg dat dan eerlijk. Je hoeft niet álles al te kunnen, zeker niet als je solliciteert op een junior-functie. Geef in plaats daarvan aan dat je bijvoorbeeld snel nieuwe dingen leert en dat ook graag doet.

(c) Cyanide & Happiness

5. Laat je nooit, ik herhaal NOOIT negatief uit over je huidige of vorige werkgevers.

Echt, kom niet in de verleiding. Misschien lijkt het slim om je vorige werk af te zetten tegen het werk dat je nú graag wilt doen, maar je oude baas zwartmaken is not the way to go. Je gesprekspartner kan niet alleen het gevoel krijgen dat je negatief en veeleisend bent, maar ook nog eens dat je niet loyaal bent.

Als jou direct wordt gevraagd wat je nu eigenlijk vond van je vorige werkgever, probeer dan zakelijk te blijven. Ga natuurlijk niet liegen, dus wil je toch wat kwijt, spreek dan vanuit je eigen ervaring (‘ik vond het soms lastig dat…’). Denk van tevoren na over wat je kunt antwoorden op dit soort lastige vragen.

6. Hierop voortbordurend: laat je geen uitspraken ontlokken die je niet wilt doen.

Het kan zijn dat een werkgever je een beetje uittest. Maar laat je nooit uit de tent lokken om dingen te zeggen die niet bij je passen, alleen om in de gunst te vallen. Lieg absoluut nooit. En zodra jij het gevoel krijgt dat de vraag compleet niet relevant is, kun je dat ook gewoon zeggen.

Bij een solliciatiegesprek werd mij bijvoorbeeld gevraagd of ik soms last had van een “quarter life crisis”, omdat ik dat woord had genoemd op mijn blog. Ik heb toen gezegd dat dat me geen relevante vraag leek – we hadden het immers over mijn zakelijke kwaliteiten en niet over mijn persoonlijke sores. De ander gaf dat vervolgens toe.

Ik denk dat het juist goed is als je in dit soort situaties ook je grens weet aan te geven – dat is een goede eigenschap, toch?

Ter info: een werkgever mag sowieso nooit vragen of je zwanger bent, kinderen wilt, wat je seksuele geaardheid is, of je gelovig bent en of je lid bent van een politieke partij.

(c) Cyanide and Happiness

7. Tot slot: kom goed verzorgd voor de dag. 

Wat je precies wilt uitstralen, is natuurlijk afhankelijk van het bedrijf waar je gaat solliciteren. Ik heb zelf nooit gesolliciteerd bij grote chique kantoren met harde dresscodes, maar een (simpel, niet afleidend) jurkje (hemd en nette broek voor de mannen) is altijd goed. Zelf probeer ik in elk geval spijkerstof en gympen te vermijden. ;)

En doe verder vooral aan waar je je lekker in voelt! Draag je nooit hakken, ga dan niet ineens lopen wiebelen. En heb je áltijd felrode nagels, doe dat dan nu gerust ook – maar overdrijf het niet. Ik trok meestal een jurkje aan, of anders een zwarte broek met blouse en jasje. Haren opgestoken, klein likje mascara, subtiele oorbellen, en klaar. Zorg dat je fris ruikt, maar spuit niet zó’n wolk parfum dat die de rest van de middag nog nawalmt in het kantoor. ;)

Je uiterlijk moet professioneel en representatief zijn, maar niet afleiden van waar het eigenlijk om gaat: jouw vaardigheden en het eerste gesprek op weg naar – hopelijk – jouw nieuwe baan!


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.