6x lekker uit eten in Nijmegen

Altijd als ik in de trein over de Waalbrug Nijmegen binnen rijd, heb ik het idee dat ik een beetje thuiskom. Ook al woon ik er al een jaar niet meer, ik kom nog regelmatig in de Keizerstad om vrienden op te zoeken.

Wat ik er dan ook graag doe, is lekker eten. Na zes jaar ontdekken durf ik wel te beweren dat ik redelijk weet waar je in Nijmegen goed kunt dineren (en ook: waar je weg moet blijven, maar dat terzijde). Er was zelfs een tijd dat ik met vriendinnetje Judith elke maand een nieuw eettentje uitprobeerde – totdat ons geld op was, decadente studenten die we waren.

Goed Voedsel in Nijmegen heb je in elk geval genoeg. Sommige plekjes zijn makkelijk te vinden, anderen zijn wat meer verstopt. Daarom voor iedereen die binnenkort een dagje Nijmegen aandoet, of een goede reden zoekt om dat te doen: hier mijn tips voor de leukste eettentjes.

(1) LEKKER ETEN ON A BUDGET: Donatello’s 
Wat: Pizza en pasta
Waar: Eerste Walstraat 18 (zijstraat van de Molenstraat, 5 minuten lopen vanaf CS)
Prijs: 8-12 euro p.p. (excl. drankjes)

dona

Welke Nijmeegse student is er níet ooit bij Donatello’s geweest? En nog steeds: als ik krap bij kas zit, maar tóch graag uit eten wil, ben ik de wereld ontzettend dankbaar dat dit restaurantje bestaat.

Vooruit, het interieur is een béétje stoffig, maar he, daar kijk je doorheen als je voor 7 of 8 euro een heerlijke pizza voor je neus hebt. Kortom: zéér prima tent met uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

(2) VOOR JE DATE: Notting Hill
Wat: Eetcafé/bistro
Waar: Kelfkensbos (tegenover het Valkhof, vlakbij de Waalkade)
Prijs: 11-15 euro voor een hoofdgerecht, 3 gangen ca. 30 euro p.p.

nottinghill

Over Notting Hill schreef ik al eens een review op mijn kookblog EAT (klik). Dit gezellige ‘bohemian art’ eetcafe is een hele leuke plaats om je avond te besteden. Het is er vaak druk en je kunt helaas niet reserveren – maar dat is alleen maar een goede reden om vast een lekker wijntje te drinken terwijl je wacht aan de bar.

Het eten is vers, de menukaart om te watertanden en de prijzen zijn ook nog goed te doen. Ik at er laatst met Tom en we hadden beiden een hoofdgerecht voor 13,50 en een glas wijn voor 2,95 euro. Notting Hill is al met al een prima plek om je date mee naar toe te nemen – of om lekker bij te kletsen met een vriendin.

(3) MET DE FAMILIE: Tante Koosje
Wat: Goed en gezellig huiskamerrestaurant
Waar: Berg en Dalseweg (stukje uit het centrum)
Prijs: 28,50 voor een driegangen-keuzemenu

14750_1010968_457624561021289_199493581_n

Bij Tante Koosje ging ik met familie lunchen voorafgaand aan mijn masteruitreiking. En we dineerden er in de zon op het terras, toen ik in 2010 mijn propedeuse haalde. Ook nam ik er mijn toenmalige geliefde mee heen vlak voordat ik naar Taiwan vloog. O ja, en mijn oma nam mij en Tom er ook eens mee heen.

Ik heb dus veel fijne herinneringen aan deze plek. Met liefde bereid voedsel, creatieve inrichting, lekkere wijn, competente bediening. Bij Tante Koosje ben je écht te gast. Wat wil je nog meer? Gauw (weer) naartoe dus.

(4) SNELLE HAP MET VRIENDEN: Wally
Wat: Burgertent met goeie vlees, vis én vegaburgers
Waar: Hertogstraat (in de buurt van het Valkhof en verschillende bioscopen)
Prijs: ca. 10 euro voor een burger; reken op 12-15 euro incl. frietjes en een drankje

wally-keesmarcelis2
Foto: Kees Marcelis.

‘Wij geven om burgers’, luidt de slogan van Wally. En dat is waar. Het fijne aan deze burgertent is dat ze er niet alleen goede rundvleesburgers met zelfgesneden frites hebben, maar ook een uitgebreide en waardige selectie aan vegaburgers. Ik at hier een vegaburger met een heel dun plakje blauwe kaas erop, en dat was me toch een partij lekker.

Ook leuk: op een van de muren hebben ze een soort lang bord hangen waar je zelf woorden kunt maken met losse letters. Zorgde voor de grootste lol toen ik hier at met mijn goede vrienden de Historicus en de Journalist – de flauwerds. ;)

(5) DE ALLERLEUKSTE: De Sjalot
Wat: ‘Het luxe uitje van Nijmegen’
Waar: Groesbeeksedwarsweg 304A
Prijs: maak het zo duur als je wilt -van een hoofdgerecht voor 15 euro tot uitgebreid tafelen voor 40-50 euro p.p.

image-5248339

O, ik ben verliefd op de Sjalot. Eigenlijk belachelijk dus, dat ik er maar 1 (!!) keer heb gegeten. Dat is bovendien al een paar jaar geleden – maar als ik de Facebookpagina en de recensies op IENS mag geloven, is dit schattige hoekrestaurantje sindsdien alleen maar leuker geworden.

Gastvrouw en chefkok Sibrecht besloot een aantal jaar terug haar baan op te zeggen en haar droom te laten uitkomen: een eigen restaurant beginnen. En dat doet ze goed. De Sjalot heeft een keuken georienteerd op het Midden-Oosten: tajines, tapas, dat soort werk. Allemaal ontzettend smaakvol, met zo veel mogelijk biologisch vlees en groenten uit eigen tuin.

(6) PSST, GEHEIMPJE: Grut
Wat: juweeltje van een restaurant dat altijd vol zit (geen reserveringen)
Waar: Berg en Dalseweg (Nijmegen-Oost, stukje uit het centrum)
Prijs: drie gangen en een glas wijn voor 40-50 euro

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In het hippe Nijmegen-Oost zit restaurant Grut. Aan de buitenkant lijkt deze tent niet zo bijzonders, maar geloof mij: zodra je binnen bent en je aan de bar nestelt met een glas wijn, ben je overtuigd. Toen ik in Nijmegen woonde, werd ik gemiddeld twee keer per jaar getipt om hierheen te gaan.  “Als je echt een keer lekker wilt eten, ga dan naar de Grut”, kreeg ik dan te horen.

Pas in mijn laatste Nijmeegse jaar ging ik er ook echt eten, samen met m’n moeder. En o, wat hebben we genoten die avond. Ik herinner me een geweldige soufflé, fantastische wijn en choco-boterkoek met rode wijn-ijs en bloedsinaasappelsiroop toe. Het water loopt me nu alweer in de mond. ;)

Nu ik dit zo opschrijf allemaal: ik moet nodig weer eens naar Nijmegen toe.

 

0

Reacties

2 reacties op “6x lekker uit eten in Nijmegen”

 1. juzo

  Dat heb ik maar even gekopieerd …. want ik kom nogal eens in Nijmegen (van vroeger uit ook al). Lekker! Bedankt, en wat een mooi verzorgde blogpagina! Dág.

  3+
 2. juzo

  Ik moet je nog gaan uitproberen met een U erbij
  en ik zal dat “vandaag” eens doen. Salu!
  http://juzonieuws.nl/files/dscn1348a.jpg
  Heerlen, Pancratiusplein

  3+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.