5 dingen die ik leerde van therapie

5 dingen die ik leerde van therapie

Toen ik in 2017 aanklopte bij de psycholoog, was dat eigenlijk om de scheiding van m’n ouders te verwerken. Twintig jaar na dato vond ik dat wel eens tijd. Wat ik niet zag aankomen, was dat daaronder nog een heleboel meer bleek te liggen om mee aan de slag te gaan. En ja, dan ben je ineens twee jaar verder.

Nu is het ook alweer dik twee jaar geleden dat ik m’n laatste therapiesessie afsloot. Destijds schreef ik er regelmatig wat over (ben zelf vooral blij met het monster-stukje dat op een avond uit m’n vingers kwam rollen). Wat is twee jaar later van die sessies blijven hangen?

Veel meer dan ik kwijt wil op het internet, uiteraard.

Maar in elk geval deze 5 dingen:

  1. Wij mensen handelen in patronen. Veel dingen die je nu voelt, ervaart en beleeft, hebben hun wortels in ervaringen uit het verleden. Neem bijvoorbeeld hoe je reageert op een situatie. Als je als kind vaak gepest bent en er niet bij hoorde, kun je in nieuwe contacten onbewust nog steeds de aanname hebben dat anderen jou wel stom zullen vinden.
  2. Zulke patronen kun je doorbreken. In de eerste plaats door ze op te merken, ze te observeren. Door de oude emoties die nog in je lijf zitten, te doorvoelen. En door er iets náást te zetten. Zelfliefde naast zelfkritiek. Zachte woorden naast harde oordelen. Ruimte naast beklemming.
  3. Oude pijn slaat zich op in je lichaam. Het blijft daar rustig zitten broeien tot je het eindelijk eens aangaat (of tot de bal oud zeer in je zo groot wordt dat je lijf mankementen gaat vertonen). Het is een goed idee om zelf, in een veilige situatie, op zoek te gaan naar de pijn. Oh ja, en: pijn, ongemak, verdriet en mislukkingen horen bij het leven. Je kunt geen leven leiden zonder. Dus stop maar met proberen. ;-)
  4. Je hoeft – kúnt – niet alles op de meest efficiënte manier te doen. Gewoon rustig doorgaan met werken aan jezelf is voldoende. ‘We zijn ermee bezig’, zei mijn therapeute vaak kalm als ik weer eens uitriep wat we nou eigenlijk allemaal aan het doen waren hier – lees: als ik weer eens vond dat het niet snel genoeg ging allemaal. ‘We werken eraan.’
  5. Aan jezelf werken is supernuttig. Doe het. Je leert er zó veel van en je gaat knetterhard groeien. Nee, het is niet altijd makkelijk of comfortabel. Maar je verdient het. Ja, ook jij.

Met dank aan Shirah.

3+

Eén reactie op “5 dingen die ik leerde van therapie”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.