4 lessen uit 4 maanden thuiswerken: zo houd je het nog even vol

Thuiswerken deed ik ook vóór corona al regelmatig, maar nooit eerder zo structureel als de afgelopen maanden. Nu m’n vakantie voorbij is, leek het me een goed idee om de lessen uit 4 maanden werken aan de keukentafel op een rijtje te zetten. Want als ik de besmettingscijfers van afgelopen weken zie, vermoed ik dat we dat thuiskantoor voorlopig nog niet kunnen opdoeken…

Op LinkedIn zag ik onlangs een poll voorbijkomen: hoe werk jij liever, thuis of op kantoor? Maar liefst driekwart van de stemmers bleek te kiezen voor een combinatie van beide en een kleine 20 procent koos voor werken op kantoor. Dat betekent ook dat slechts vijf procent zei bij voorkeur alléén maar thuis te werken.  

Zelf heb ik gelukkig gemerkt dat ik best goed ben in het managen van mijn thuiswerkdag. Daarom, voor iedereen die inmiddels helemaal klaar is met dat thuiswerken: 4 tips om het tóch nog even vol te houden.

thuiswerken
Met een bakje kersen wordt het thuiswerken al veel plezieriger.

1. Baken de werkdag af   

Misschien wel het grootste probleem van thuiswerken: voor je het weet draai je werkdagen van zeven tot zeven. Niet echt gezond. Bovendien, eerlijk is eerlijk: wie twaalf uur lang in z’n eentje naar een scherm zit te staren, raakt op den duur behoorlijk snel afgeleid. 

In normale tijden vormt je fiets-, trein- of autorit van en naar kantoor een natuurlijk ‘ritueel’ om de werkdag af te bakenen. Zo’n ritueel ontbreekt nu, maar je kunt er wel zelf eentje verzinnen. Begin en eindig de dag bijvoorbeeld met een korte wandeling, workout of meditatie. 

Hoe verleidelijk ook, laat tijdens het ontbijt je mail nog éven voor wat-ie is. Heb je na vijf uur moeite om te stoppen? Besluit ’s morgens wanneer de werkdag klaar is – zet desnoods een wekkertje, en klap je laptop dan ook écht dicht.  

2. Breng structuur aan: start de dag met een takenlijstje of planning 

Dit is wat mij betreft de belangrijkste tip om je werkdag niet te laten verzanden. Op kantoor heeft de dag vanzelf al een gestructureerd ritme: je komt binnen, pakt een kop koffie en gaat aan het werk. Tussendoor heb je vergaderingen, je loopt even naar de printer of het bureau van een collega, zet een nieuwe pot thee. Misschien heb je nog een afspraak op locatie bij een klant. Ben je zo druk dat je vergeet te lunchen, dan sleept je kamergenoot je mee.  

Al die reminders en afwisseling ontbreken op een thuiswerkdag. Terwijl ze je wel alert, productief én voldaan houden. Creëer daarom zelf een gevarieerd dagritme, door ’s morgens de tijd in te delen in overzichtelijke blokken per taak, mét tussendoor rustmomenten. Zelf ben ik groot fan van de Pomodorotechniek: verdeel de werkdag in blokjes van een half uur, met telkens 25 minuten focus en 5 minuten pauze.  

3. Blijf in beweging 

Tja, open deur misschien, maar wees eerlijk: ben je inmiddels niet een béétje vergroeid geraakt met je bureaustoel? Hoog tijd om er even uit te gaan! Twee keer per dag een blokje om – al is het maar 10 minuten – helpt je om de rest van de tijd scherp te blijven. 

Misschien niet makkelijk om je los te scheuren van je scherm als er nog een berg taken op je wacht, maar geloof mij: de investering betaalt zich dubbel en dwars terug. Met een fris hoofd werk je namelijk efficiënter. Bovendien kun je tijdens dat wandelingetje zomaar de briljante ingeving krijgen die je nodig had. 

Kom je overdag echt niet aan wandelen toe, ga dan na werktijd lekker skeeleren of wielrennen. #coronahobby 

4. Tot slot: maak ruimte voor koffie met collega’s

Natuurlijk, er moet gewerkt worden – maar ook de vanzelfsprekendheid van ‘even een praatje maken bij de koffieautomaat’ is met het thuiswerken natuurlijk verdwenen. Terwijl zulke informele intermezzo’s op lange termijn heel belangrijk zijn voor de teamgeest, en om je verbonden te blijven voelen met collega’s. 

Trouwens, het zou niet de eerste keer zijn dat zo’n kletsmomentje leidt tot een nieuw idee op werkgebied, of een doorbraak in het dilemma waar je mee worstelt. 

Organiseer bijvoorbeeld een vrijdagmiddagborrel via Zoom, start een online woordenboekspelletje in Teams, lunch ‘samen’ op afstand of plan dat kwartiertje vrij-brainstormen-met-koffie gewoon in.  

En als je daar allemaal geen trek in hebt: voel je op z’n minst niet schuldig als je videovergadering een keer uitloopt omdat je zo lekker zat te kletsen over je nieuwe hobby. 

En ik moet toegeven: werken op kantoor – met de desinfectiegel binnen handbereik – is toch óók best fijn.

PS. Op zoek naar nog meer handige thuiswerktips? Dominique van The Monkey and the Elephant schreef er ook een blog over!

3+
close

Kom je hier vaker?

En wil je graag 1x per maand een lijstje met nieuwe Suushi-blogs in je mailbox? Meld je aan voor m'n kersverse maandoverzicht. Leuk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.