Suushi

a little bit of everything, all rolled into one

2025: drie intenties

Tot aan Kerstmis schrijf ik elke dag een stukje om te reflecteren op 2024, aan de hand van deze 9 vragen. Vandaag dag 4: “Looking ahead to next year, set 3 big goals that you want to reach based on what’s important to you.”

Poe, ‘grote doelen’ stellen. Ik voel ‘m nog niet zo. De laatste jaren heb ik gemerkt dat ik veel beter ga op intenties: ook een vorm van commitment/trechteren, maar dan zonder dat het beklemmend werkt.

Drie kleine intenties dan maar, passend bij wat ik belangrijk vind.
Komen ze:

1. Wekelijks even de natuur opzoeken

Kan een boswandeling zijn, maar ook gewoon een ommetje door het veld, een fietstochtje langs de rivier. Of naar zee! In elk geval: naar buiten, de natuur in. Zeker ook samen met kleine M.

2. Een lijstje bijhouden van de spullen die ik nieuw koop

Gewoon, om daar weer meer inzicht in te krijgen en me bewuster te worden van aankopen die ik doe. Deed ik al eens eerder en ik weet nog dat het hielp.

Want hoewel ik mezelf totaal niet als shopaholic zie, is ‘spullen kopen’ op dit moment m’n meest vervuilende activiteit – op basis van de snelle & grove berekening die ik net deed, zie grafiekje hieronder. (Wat dit voor jou is, kun je berekenen bij Mijn Verborgen Impact.)

3. Nieuwe plantaardige recepten leren

En dan vooral gerechten in de categorie ‘lekker, supermakkelijk en goed in grote hoeveelheden te koken’. Want da’s in deze fase het meest praktisch. En m’n doel om zo veel mogelijk vegan te eten, wordt een stuk haalbaarder als ik een groter repertoire heb van plantaardige maaltijden die aan deze eisen voldoen.

Wat ook enorm helpt, is de recepten in m’n eigen woorden uitschrijven op EAT, m’n online kookschrift. Deze groentewraps met falafel/vegan kebab aten we afgelopen weken een paar keer en zulke dingen zijn top voor doordeweeks, wanneer we allemaal moe en hongerig thuiskomen. Net als gerechten waarvan je zonder veel moeite een dubbele portie kookt, zodat je voor twee dagen eten hebt. Meer tips welkom!


Wil je mijn schrijfwerk supporten met een kop koffie of een taartje? Jeej, dat kan! Doneer via Petje Af. Of lekker makkelijk: via deze Tikkie.

3 reacties op “2025: drie intenties”

  1. Ik geniet heel erg van je eindejaarsstukjes! En wil zelf eigenlijk ook aan de slag, maar de ervaring leert dat ik daar tussen kerst en oud & nieuw pas de brainspace voor voel. Dus ik wacht nog even.

    Mooie intenties voor het nieuwe jaar! En ik heb direct wat van je recepten opgeslagen om binnenkort eens te proberen, dus ik ga ook weer lekker koken de komende weken.

    Wat mij trouwens heel erg helpt om nieuwe dingen te proberen, is de biologische groentetas die we sinds een paar maanden elke week ophalen. Elke week weer een verrassing wat erin zit (ok, in dit seizoen zit die verassing hem wel vooral in ‘wélke knol of kool is het deze week’, maar dat maakt je ook wel weer bewust van het bizarre van sperziebonen uit Egypte in december) en daar dan iets lekkers mee maken. Hoogtepunt van deze week: stamppot van gewokte spitskool met ui, knoflook en flink wat kerrie, met stukjes appel erdoor.

    En voor de rest van de week wissel ik gewoon wat klassiekers af die er bij mijn matige eters altijd wel ingaan, zoals wraps met gerookte tofu en tomaatjes, good old ‘spaghetti rode saus’ met vegaballen, spinaziepasta en plantaardige ‘kip’ kerrie met sperziebonen uit de vriezer.

  2. Wat fijn dat je er zo van geniet. <3 En dank voor je maaltijdtips, daar kan ik wat mee! Hoe maak jij je spinaziepasta? En je “kip”-kerrie?

    PS. kleine disclaimer over EAT, sommige van de oudere recepten die erop staan maak ik niet zo vaak meer omdat ze toch net niet makkelijk/lekker genoeg waren. ;-) Ik moet ’t nog eens opschonen…

    1. Spinaziepasta is echt de studentenversie maar dan met plantaardige boursin. Dus uitje, knoflook, diepvriesspinazie, penne en boursin. Afgetopt met plantaardige spekjes (al hebben ze nu bij de AH de lekkere niet meer, dus ik eet hem meestal zonder spekjes).

      En kip kerrie: uitje, knoflook, paprika en/of courgette aanbakken, plantaardige kipstukjes erbij, flink kerrie en een beetje bloem, ook even meebakken. Dan een blik kokosmelk en een blik (hier word ik waarschijnlijk voor aan de culinaire schandpaal genageld) ananasstukjes op sap erdoor, half bouillonblokje en even laten pruttelen. Ondertussen rijst en sperziebonen koken. Echt kindereten, haha!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.