2019: wat er veranderde

Nou ok, tóch nog maar even deze dan, ook al is het nieuwe jaar al lang en breed begonnen. Wat veranderde er in 2019 in mijn leven? En welke dingen daaruit neem ik mee naar het nieuwe decennium?

 • Ik begon (weer) met mediteren. Dankzij het boekje ‘Leven met wind mee’ van Jelle Hermus startte ik tijdens de zomervakantie in Italië met dagelijks twee keer vijf tot tien minuten zitten. En dat doe ik nog steeds – oké, meestal dan, ik moet bekennen dat het er de laatste weken wat bij in is geschoten. Maar vanaf vandaag wil ik weer elke dag even deze ruimte maken om te aarden.
 • Ik ging samenwonen met B. Ja, da’s natuurlijk best een verandering ;-) Na ruim twee jaar in mijn eigen huisje in de Vogelenbuurt was het tijd voor een volgende stap samen. En wat hebben we het naar onze zin in deze mooie lichte bovenwoning!
 • Ik leer steeds beter mijn grenzen aan te geven. Tja, procesje van vallen en opstaan natuurlijk. Extra tof om te merken dat een paar goede vrienden hier ook mee bezig zijn – dat leidt tot mooie gesprekken, waarbij we ook onze onderlinge dynamiek onder de loep nemen.
 • Ik plan (nog) minder doordeweekse afspraken. Dat wil zeggen: ik probeer op maandag t/m donderdag maximaal 1 afspraak te hebben die langer dan een week van tevoren vastligt. Dat laat ruimte voor spontaniteit – want heb ik daarnaast op een avond tóch energie en zin om met iemand te eten, een kop thee te drinken of een spelletje te doen, dan kan dat natuurlijk. Dit bevalt erg goed.
 • Ik plande zo nu en dan een SUUSWEEKEND. Dat betekent dat ik 2 (of 3) dagen blok in mijn agenda en verder niets vastleg. Alle ruimte dus om thuis bij te komen, te hermitten, wandelen, pianospelen, een bordspelletje te doen met B, taartjes te eten en er wat leveltjes Mario Galaxy doorheen te jagen. Of waar ik ook maar zin in heb. Even de druk van de ketel – en mán, wat is dat heerlijk, dikke aanrader dit.
 • Een paar goede vrienden verhuisden weg uit Utrecht. Ja, dat is best even wennen. Wél leuk is dat we nu bij elkaar blijven logeren, en dat geeft weer heel ander – verdiepend – contact.
 • Ik kan eindelijk weer stukjes (5 km) hardlopen. Begin dit jaar ontdekte de orthopeed waarom die “overbelaste enkelbanden” van me maar niet overgingen; ik heb een peesontsteking in mijn rechter voet. Herstel daarvan duurt helaas wat langer dan een paar weekjes… Nee, écht over is het nog altijd niet, maar met hulp van coach Laetitia ben ik sinds mei heel rustig aan het opbouwen. En intussen loop ik toch alweer blokjes van 5 tot 7 kilometer. Dat vergt nog steeds veel van mijn geduld (want qua conditie is dit easypeasy), maar we komen er wel.
 • Ik stopte met sociale media. In augustus, op vakantie in Italië, liet ik B mijn wachtwoorden veranderen en op 1 januari 2020 verwijderde ik mijn Facebook- en Instagramaccounts permanent. Dit voelt als een erg goede beslissing. Volgende stap: WhatsApp?
 • Mijn dagelijkse smartphonetijd halveerde. Dat komt natuurlijk ook deels doordat social zo veel tijd opslurpte. Zat ik vóór de zomer vaak op 4 (en soms wel 5 of 6) uur per dag, tegenwoordig is dat gemiddeld 2 uur – en de uitschieters komen vooral doordat ik soms een paar uur in de auto zit met navigatie aan. Deze week zit ik zelfs op gemiddeld maar een uurtje per dag, blij mee!
 • Ik begon weer met zwemmen en ontdekte Rocycle. Dat is oprecht wel een “voordeel” van mijn hardloopblessure geweest: noodgedwongen moest ik andere sporten gaan doen (want zónder voel ik me een stuk minder lekker in mijn lijf), en ook nu nog zwem en spin ik af en toe. Dat is fijn, want leuke afwisseling voor het hardlopen (en mijn stijve schouders vinden dat zwemmen ook erg prettig).
 • Ik stond voor het eerst in 20 jaar op ski’s. En dat was voor herhaling vatbaar! Ja, natuurlijk, ski-les gaat met vallen en opstaan, maar dit jaar gaan we weer – dit keer met een groepje vrienden van B, naar Zwitserland. Ik heb er zin in.
 • Ik ben eindelijk een brave burger die dagelijks haar tanden stookt. Tja, vier de kleine dingen hè in het leven. ;-)
 • Ik herontdekte mijn enthousiasme voor koken en bakken. Ze zeggen wel eens dat je, als je niet meer weet wat je wilt in je leven, moet teruggaan naar de dingen die je deed als kind. Nou, ik bakte volgens mij op m’n negende al platen vol koekjes, dus niet gek dat ik nog steeds blij word van in de keuken staan. Pas nu ik weer een eigen keuken heb, mét fijne equipment, realiseer ik me hoe ik dit afgelopen jaren heb gemist. Ik maak het ene na het andere nieuwe recept en als ik een Sims-poppetje was had ik zeker al 2 extra vaardigheidspunten verdiend.
 • Ik heb getrouwde vrienden. Twee bruiloften had ik dit jaar (waarvan ik er ééntje ook mee organiseerde, als ceremoniemeester), beide van directe vrienden – en dus niet meer van familie of broers/zussen-van. Dat is nieuw, gaat komende jaren sowieso nog veel vaker gebeuren (zowel in 2020 als in 2021 staat al een huwelijk gepland) en ik vind het superleuk.
 • Wijnclub groeide uit tot vaste club enthousiastelingen. We doen nu al bijna 3,5 jaar elke zes weken een editie en daar ben ik best trots op. Helemaal leuk om te merken dat we nu echt met een ‘harde kern’ mensen zijn die samen steeds meer de diepte in willen – en dat ik er als oprichter dus niet of nauwelijks meer aan hoef te trekken.
 • Ik sloot therapie af. Wat ooit begon als een plan voor vijf sessies “om even te praten over de scheiding van mijn ouders” mondde uit ruim twee jaar ‘naar mezelf kijken’ bij de psycholoog. En wat ben ik blij dat ik dit heb gedaan, dat ik de mogelijkheid kreeg. Nee, het is niet dat ik het niet zelf kón, maar ik heb een stuk meer inzicht in hoe mijn hoofd werkt, waar patronen vandaan komen, en ik heb een hoop handvatten gekregen waarmee ik nu zelf aan de slag kan.
 • Een vriendschap herleeft. Soms heb je dat he, dat je (goede) vrienden uit het oog verliest – omdat je even niet meer lekker klikt, omdat je beide andere behoeftes en verwachtingen hebt of gewoon, vanwege stomme misverstanden en niet-uitgesproken frustraties. Deze zomer kwam een goede vriendin terug in mijn leven en daar ben ik heel dankbaar om.

Wat neem jij mee uit het afgelopen jaar?

0

Eén reactie op “2019: wat er veranderde”

 1. Mooi overzicht!
  Ik ben momenteel bezig in Leven met wind mee en dat boek komt helemaal op het juiste moment. Ik sloot het voorbije jaar een beetje lastig af maar dat heeft wel voor een aantal inzichten gezorgd en hopelijk een paar mooie voornemens om meer mezelf te kunnen zijn.

  0

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.