2019: de 5 beste concerten

Een van de dingen waarin B en ik elkaar vinden, is onze liefde voor livemuziek en het ontdekken van nieuwe artiesten. Ook dit jaar gingen we weer naar een aantal fijne concerten; hier mijn top-5! Weet jij ook waar je komende jaren kaartjes voor moet kopen.

PRO-TIP: wat wij tegenwoordig vaak doen, is niet van tevoren al tickets kopen maar een concert met potlood in de agenda zetten en dan op de avond zelf kaarten regelen via TicketSwap. Dan kun je op het moment besluiten of je écht zin hebt om te gaan (voelt je agenda stukken minder vol verplichtingen) en zo’n tweedehands kaartje is vaak ook nog stukken goedkoper. Natuurlijk doe ik dit niet bij artiesten waar ik sowieso graag heen wil (zoals Steven Wilson) – dan wil ik het risico niet lopen.

1. Balthazar op Down The Rabbit Hole
De Vlaamse band Balthazar is voor mij dé ontdekking van 2019. In 2017 ging ik al eens naar J. Bernardt, het soloproject van een van de leden (Jinte Deprez), en dat was steengoed. Dus ja, geen wonder dat het nieuwe album van Balthazar – de mannen kwamen weer bij elkaar na een pauze van een paar jaar, waarin ze dus allemaal hun eigen ding hadden gedaan – genieten is.

Dit concert op DTRH blijft me bij, te meer omdat we bijna vooraan stonden, het na drie nummers begon te regenen en dat ons – en alle andere enthousiaste festivalgangers – helemaal niets kon schelen.

O ja, en doordat ik Balthazar (beter) leerde kennen, ontdekte ik ook Warhaus, het soloproject van Maarten Devoldere, één van de andere leden. Zijn liedje Love’s A Stranger heb ik volgens Spotify dit jaar het allervaakst geluisterd.

2. De Staat op DTRH
Door Down The Rabbit Hole ontdekte ik in 2019 ook de Nijmeegse band De Staat. Natuurlijk kende ik hen al wel van naam, maar ik had nooit de moeite genomen goed naar de muziek te luisteren. En man, wat een knaller is hun laatste album ‘Bubble Gum’! Mona Lisa stond hier deze zomer meer dan eens op repeat. En ja, dat ze dat nummer op DTRH niet speelden was dus een béétje jammer, maar dat neemt niet weg dat ik het vet vond om ze eens live te zien.

3. Aaron Parks (In Het Koorenhuis, Den Haag)
Kom, zei B, ga je mee naar een jazzpianist? Dat hij de maand ervoor veel Aaron Parks had geluisterd wist ik al wel – zelf had ik me nog nauwelijks in de artiest verdiept. Dus op een vrijdagavond na werk reisden we samen met vriend J naar Den Haag, waar we tot ons aller verrassing compleet omvergeblazen werden door Aaron en zijn driekoppigeband Little Big. Wauw, wat een muziek! De swingende jazz heeft veel moderne invloeden en het melodieuze ervan en de uitgestrekte verhaallijnen doen me denken aan progressieve rock, mijn favoriete genre.

Grappig detail is dat we Aaron beiden heel erg op mijn broer vonden lijken, met zijn baardje, donkere ogen en mutsje, alleen is de Amerikaanse Aaron een halve meter kleiner.

4. Remy van Kesteren (De Kleine Komedie, Amsterdam)
Best grappig om naar Remy te gaan, want dat is dus blijkbaar een oud-klasgenootje van mijn B (niet dat ze elkaar ooit nog spreken, trouwens). Die wist te vertellen dat Remy als 8-jarig jongetje al niet weg te slaan was van z’n harp. Nou, dat is te merken. Naar deze show nam Remy een heus ‘robot-orkest’ mee, een gave en creatieve aanvulling op zijn eigen aanwezigheid.

Sowieso was ik verrast door de knusse sfeer in De Kleine Komedie; wat een fijn thetaer om heen te gaan! En wie denkt: ‘harpmuziek, dat is niets voor mij’ – ik zou zeggen, probeer toch eens zijn album Shadows.

5. Janelle Monáe op DTRH
Als Aaron Parks níet de grote verrassing van 2019 was, dan is het – voor mij althans – Janelle Monáe wel. Deze show was alles waar ik uit mezelf niet heen was gegaan: groot, geregisseerd, Amerikaans (ik geloof dat Janelle zich zeker 8 keer heeft omgekleed in die anderhalf uur). Maar ze overtuigde me, want de jazz/soulzangeres zong gewoon óók loepzuiver en danste er superstrak bij.

Ik herinner me nog goed dat ze het aanvankelijk wat argwanende, koele DTRH-publiek echt moest overtuigen – én dat met verve deed. Bij het laatste nummer stond iedereen uitbundig te klappen en te dansen. Toch gaaf als je dat kan.

Dat kleine rode stipje daar is Janelle!

0

Eén reactie op “2019: de 5 beste concerten”

 1. Lijstjes!
  1: Tool (Ziggo Dome)
  2: Devin Townsend (013)
  3: Opeth (Into the Grave)
  4: Soilwork (Into the Grave)
  5: Alien Weaponry (Into the Grave)

  0

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.