2018 (deel 2)

Eerder deze week las je deel 1 van mijn 2018. Vandaag een lijstje over de rest van het jaar. Let’s go!

Juli

 • Ook deze maand begon met een mooie reis! B en ik gingen een week naar Slovenië. Wat een schitterend land is dat, zeg. Helderblauw water, prachtige bergen, fijne bossen, mooie stadjes, lekker eten en goeie wijn voor 2 euro per glas – wat wil je nog meer? Oké, dat auto-ongeluk(je) had ik liever niet gemaakt, maar vooruit, you live and learn he.
 • In de tweede week van juli rondde ik de 8-weekse cursus mindful zelfcompassie af. Dit was echt één van de betere dingen die ik dit jaar heb gedaan. Op een subtiele manier heeft zelfcompassie me zo veel gebracht. In plaats van mezelf ‘standaard’ te bekritiseren, leren de oefeningen me om zachter en liever voor mezelf te zijn. Om vriendschap te sluiten met mezelf en met mijzelf samen te werken, in plaats van mezelf steeds in de weg te zitten. (En ook als ik mezelf dan in de weg zit, wat natuurlijk nog regelmatig gebeurt, lukt het me vaker om te zeggen: ach Suusie, lievie, zit je jezelf zo in de weg, wat vervelend, kan ik iets voor je doen, wat heb je nu nodig?)
 • Met B ging ik na werktijd een avondje naar de Nijmeegse Vierdaagsefeesten.
 • Natuurlijk was het ook weer tijd voor wijnclub! Deze editie organiseerde ik samen met de Journalist, we haalden een sublieme selectie Portugese wijnen in huis waar ik erg van onder de indruk was. Sterker nog, ik was positief verrast en wijn uit Portugal is nu echt een van mijn favorieten.
 • En o, wat was het een heerlijk warme – pardon, HETE – zomer! Hoewel ik dat ook erg dubbel vond voelen (klimaatverandering is real..) genoot ik ook met volle teugen van het mediterrane gevoel. Mijn 27e verjaardag vierde ik met een klein groepje goede vrienden in het park. Ik had me geen betere dag kunnen wensen.
 • En een paar dagen eerder had ik een heerlijke dag met de meisjes van de Floris – mijn huisgenootjes – op De Leuke Festival. Van tevoren verrasten ze mij met een verjaardagsbrunch op ons dakterras. Wat een feest! Ook deze dag was het heerlijk zomers en we hebben uren staan dansen in de zon.
 • Mijn échte verjaardag viel op een maandag en toen nam B mij mee naar Cantina di David, een sjieke Italiaan aan de Oudegracht. Zodra ik ging zitten werd ik gefeliciteerd door de gastheer, die direct een glas spumante voor m’n neus zette. Dat had die man van mij goed geregeld ;-)
 • Mijn ouders (papa + H) kwamen een gezellige dag naar Utrecht, en we gingen eten bij BLIJ, een tof restaurantje aan de Vecht, op loopafstand van mijn huis.
 • Ook Lichtje, mijn ex-van-tien-jaar-geleden, kwam naar Utrecht voor een eetdate. Traditiegetrouw aten we pannenkoeken mét ijs toe (van Venezia, natuurlijk). We spreken elkaar niet vaak, maar ik vind het erg fijn dat we nog altijd op goede voet met elkaar staan en zo nu en dan bijpraten over onze levens.
 • Met nichtje M fixte ik een ‘granny-proof’ smartphone voor onze oma, die 85 jaar werd. Met de familie gaven we haar dat cadeau tijdens een etentje ter ere van die verjaardag.

Augustus

 • En toen stond de volgende vakantie alweer voor de deur! Net als vorig jaar ging ik met S naar Frankrijk, tien dagen dit keer. Ik genoot weer enorm van de camping, het zwembad, de goede wijn, het hardlopen-in-de-ochtend en ons samenzijn – van de roadtrip tot gezellige avonden op een kleedje in het gras.
 • Augustus was helaas ook de maand waar in mijn blessureleed begon. Niet heel slim natuurlijk, om ineens 2 keer 12 kilometer te gaan hardlopen door de Franse heuvels als je benen dat niet gewend zijn. Mijn enkel doet nog altijd moeilijk – sterker nog, deze week was ik in het ziekenhuis om een röntgenfoto te laten maken, nadat de fysio vermoedde dat er misschien toch een (stress)breukje zit. To be continued.
 • Nauwelijks terug uit Frankrijk vloog ik alweer door naar Zweden, ditmaal samen met B. Ik was al een eeuwigheid niet bij mijn mama thuis geweest, en het was erg fijn om daar een paar daagjes te vertoeven en B de omgeving te laten zien.
 • Terug in Nederland moest er natuurlijk ook weer gewerkt worden. Bij Einder, waar het druk-als-altijd was, en voor Radboud Magazine, waarvoor ik Heleen de Coninck mocht interviewen, klimaatwetenschapper én auteur van het laatste VN-klimaatrapport. Het werd een enorm boeiend gesprek over wetenschap en politiek, buiten in de zon voor het Huygensgebouw.
 • Ook in de zomer was het wijnclubtijd. Ditmaal hadden we een echte Wijn & Spijs-editie, waar we werden verwend met een heerlijk viergangendiner met o.a. handgemaakte tagliatelle bolognese waar ik nog steeds af en toe over droom.
 • Op de laatste dag van de maand stond ik de hele dag in de keuken met S. Nu was het onze beurt om vrienden te plezieren met lekker eten; we fabriceerden een uitgebreid diner, ook weer met bijpassende wijnen, voor onze vriendengroep. Genieten.

September

 • Op 2 september liep ik weer de Tilburg Ten Miles! Ook nu had ik weer van tevoren afgesproken met E en haar familie, en ditmaal liep ook een collega van haar mee. Ondanks de pijn in m’n enkel rende ik een tijd van 1.25 waar ik nog steeds erg trots op ben (al begin ik me zo onderhand wel af te vragen of dat het waard was – ik kan nu immers al maanden nauwelijks hardlopen…).
 • B en ik gingen naar een heerlijk rockend concert van Kovacs in Tivoli. Dubbel goed, want haar The Devil You Know is ‘ons’ liedje.
 • Ik ging bij allerlei lieve mensen langs om te eten, zoals eerdergenoemde A en haar man, en ook bij de liefste M in Nijmegen, en ik at taartjes met E, en deed spelletjes bij J, en zo waren er nog best wat meer sociale dingen. Nazomer-high!
 • O ja, en nóg zo’n fijn concert met B, namelijk van prog-rockers The Pineapple Thief in de Melkweg.
 • En aan het eind van de maand was er een ouderwetse Einder-borrel met m’n collega’s, waar we allemaal de volgende dag flink van moesten bijkomen en iemand verzuchtte waarom het ook alweer een goed idee was dat drinkgelag op donderdag te houden… Wel een geslaagde avond dus ;-)

Oktober

 • Houdt het dan nooit op met die wijnclub?! Nee, en daarom leren we er ook zo veel van ;-) Begin oktober namen de twee organisatoren van die editie ons mee langs de Rijn. Verslagje daarvan kun je hier lezen.
 • B was jarig – hij werd 30! – en dat was reden genoeg om uit eten te gaan. Bij Gastrobar Aandacht aan de Biltstraat genoten we van lekkere hapjes en érg goeie ripasso.
 • En de liefste Journalist nam mij ook mee uit eten, als verjaardagscadeautje nog. Bij Cucina Chanti genoten we van een antipastiplank, verse pasta en tiramisu toe.
 • M’n naar Californië geëmigreerde vriendin E (niet die van het hardlopen – man, ik moet toch maar weer wat meer nicknames gaan bedenken voor mijn vrienden ;-)) was een weekje in Nederland en dus gingen S en ik een middagje bij haar langs in haar ouderlijk huis. Dat was ouderwets fijn.
 • B en ik gingen een dagje naar de thermen in Bussloo, nog als verjaardagscadeau van mijn ouders. (Jeetje, dit was echt de maand van luxe etentjes en dagjes weg…)
 • Voor m’n werk ging ik verschillende dagen naar Breda om een filmserie te maken, samen met twee filmmakers met wie Einder regelmatig werkt. Superleuk!
 • Zelf stond ik ook een dagje in de spotlights; fotograaf Duncan de Fey vroeg me model te staan en dat vond ik erg leuk om te doen.
 • We (B en ik) sloten de maand af in Friesland, waar we samen genoten van mijn verjaardagscadeau aan hem; een nachtje weg in de velden bij WeidumerHout.

November

 • Met mensen van pianoles ging ik naar een klassiek concert in TivoliVredenburg.
 • Mijn broer was in Nederland en omdat ie jarig én afgestudeerd was, nam ik hem uitgebreid mee uit eten bij de watertoren, ofwel WT Urban & Kitchen, altijd een goeie plek om een bijzondere avond te vieren. We hadden mega-goede gesprekken samen en ik ben zo blij dat we nu allebei die herinnering hebben om te koesteren.
 • Daarna werd ik ziek en lag ik in totaal – met korte tussenpozen van ‘het gaat best wel weer hoor..soort van..’ – ruim 2 weken in bed met koorts, griep en meer van die ellende die maar niet over leek te gaan.
 • Wel ging ik deze maand een avondje naar The Cat Empire in Paradiso, wederom met B, en dat was best een feestje, zelfs met een half wattenhoofd.
 • Het concert van Metric in Tivoli een paar dagen later moest ik helaas missen, want ja, ziek. Bluh.
 • Gelukkig was ik tegen het eind van de maand wél weer beter, want toen werden mijn lief en ik door zijn opleider van afgelopen ajar meegenomen naar De Burgemeester in Linschoten, een sterrenrestaurant. Wauw zeg, wát een ervaring was dat. (Marc en Lotte, dit lezen jullie vast niet, maar als: nogmaals enorm bedankt!)
 • Mama was weer in Nederland en ik had een heerlijke zondag met haar samen. Dat was fijn. En er waren natuurlijk taartjes. Ook fijn.
 • En toen was het weer tijd voor zo’n fijne avond met H en N, met goed eten (door hen), goede wijn (door mij en B) en leuke spelletjes (door ons samen).
 • Tot slot was er óók nog een etentje met de projectgroep van Politieke Geschiedenis. Bij die Nijmeegse vakgroep ben ik de laatste maanden weer betrokken voor een heel leuk onderzoeksproject. Dat betekende wat drukkere weken, maar ook veel leren en nieuwe energie.

December

 • Bij mijn oom, tante en nichtje in Houten vierde ik Sinterklaasavond met een lekkere kaasfondue, spelletjes aan tafel en pepernoten.
 • Ik maak natuurlijk altijd al behoorlijk wat treinkilometers, maar deze maand treinde ik éxtra veel heen en weer tussen o.a. Nijmegen (Einder), Breda (klant), Sliedrecht (andere klant), Den Haag (RU-project) en Utrecht (huis). Die NS-jaarkaart van me haalde ik er in elk geval wel uit ;-)
 • In de weekenden was ik dan ook vooral lekker thuis op de bank aan het chillen. Extra belangrijk immers, als je doordeweeks zo veel van jezelf vraagt.
 • Bij Einder had ik trouwens weer een superfijn functioneringsgesprek dat eigenlijk vooral gewoon een leuk gesprek was. Wat bof ik toch met zo’n werkgever.
 • Omdat hardlopen alleen maar downhill ging met die enkel van me (figuurlijk dan he), besloot ik me weer een maandje te abonneren op OneFit. Daar heb ik geen spijt van, want wat is het heerlijk om onbeperkt te kunnen sporten op tientallen plekken in de stad!
 • Net als in de eerste maand van het jaar ging ik lekker eten met J, ditmaal bij de Pizzabakkers in Nijmegen.
 • Laat ik de laatste wijnclub van het jaar niet vergeten! De feestdagen-editie was weer een heus feest, met een scala aan kruidige wijnen. Ik leerde o.a. hoe wijn naar witte peper kan ruiken (als in: dat wist ik al op papier, nu ervoer ik het ook echt), was opnieuw onder de indruk van hoe goed Italiaans rood kan zijn én verrast over de Zuid-Afrikaanse knaller waarmee we de avond afsloten.
 • En net als élk jaar in december – althans, alweer voor de zevende keer dit jaar – genoot ik van een fijn kerstdiner met de Historicus en de Journalist, my guys, en mijn & hun aanhang. Liefde.

Toen was het kerstvakantie, en dat is het nu nog steeds. Op de dag van Kerstavond stond ik samen met B’s moeder de hele dag in de keuken, we maakten een driegangendiner voor 14 man en genoten minstens zo veel van het proces als van die maaltijd zelf. Verder was ik deze week een aantal dagen bij B, bij vrienden in Nijmegen, en verder deed ik vooral waar ik zin in had. Dat laatste bevalt ontzettend goed. Ja, dat is misschien wel wat ik dit jaar het meest ben gaan waarderen: mezelf meer ruimte gunnen – ik kan nog steeds knallen maar ik kan óók steeds beter gewoon wat aanrommelen, sterker nog, ik geloof dat ik door dat aanrommelen juist steeds beter kan knallen.

Over knallen gesproken: morgen zwaaien we 2018 uit. Ik heb nu al zin in de oliebollen van Vroeg, de fles blanc de noirs in mijn wijnrek en de overenthousiaste GELUKKIGNIEUWJAAR-knuffels die we elkaar gaan geven op het thuisfeestje waar ik de jaarwisseling doorbreng.

Ik wens jullie allemaal ook heel veel fijns toe morgen, en alvast een schitterend 2019. <3

 

 

 


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

2 reacties op “2018 (deel 2)”

 1. Bob

  Jij ook een heel fijn, gezond en mooi 2019 gewenst natuurlijk Suus :D! Normaal gesproken creep ik een beetje op je blog, maar wil je toch al het beste wensen. Opdat het nieuwe jaar je veel mooie en fijne momenten mag brengen ^^

 2. Willemijn Verduin

  Een gelukkig 2019 gewenst! Wat een mooi jaaroverzicht heb je gemaakt. Ik laat eigenlijk ook nooit iets achter, maar ik vind je blogs erg fijn om te lezen :). Waar ik even nieuwsgierig naar ben, waar heb je de 8-weekse cursus mindful zelfcompassie gevolgd? Dat klinkt namelijk als een cursus die ik zelf ook wel zou willen volgen.

  Groetjes,
  Willemijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.