2018 (deel 1)

Tweede Kerstdag, 2018. We zijn alweer beland in de laatste week van het jaar – over vijf dagen mag de kurk alweer van de fles bubbels die  klaarligt in m’n wijnrek. En jeetje, afgelopen weken werd ik een beetje overvallen door een er-is-nog-maar-zo-weinig-tijd-gevoel! November en december vlogen zo hard, dat ik nauwelijks tijd had om rustig te reflecteren op de afgelopen 12 maanden. Laat staan om een jaarverslag te schrijven.

Nu dan toch! Want dat is natuurlijk wel traditie hè, hier op Suushi. Wat spookte ik zoal uit in 2018?

Januari

 • Ik begon het jaar brakjes op de bank, na een oud-en-nieuwfeestje bij vrienden waar de gin tonic toch nét wat te rijkelijk had gevloeid. Ik weet nog dat ik om vijf uur ‘s nachts thuiskwam en enigszins chagrijnig verzuchtte dat ik ‘niet meer wilde drinken dit jaar’. Ahum, ja.
 • Hét hoogtepunt van deze wintermaand was natuurlijk de reis naar Maleisië! Samen met B stapte ik een paar dagen na ‘Blue Monday’ in het vliegtuig voor twee heerlijke weken zon, lekker eten en avonturen. We hadden een supertijd en kwamen erachter dat we een heel goed team zijn onderweg.
 • Ik kletste deze maand eindelijk weer eens bij met vriendinnetje J. We hadden elkaar ruim een jaar niet gezien en dus veel te bespreken.
 • Bij Einder hield ik voor het eerst alléén een workshop bij een klant, over sociale media. Ik was er verrassend relaxed onder!
 • Verder deed ik in januari een beetje rustig aan; ik begon immers met wekelijkse therapie-sessies en die maakten best veel los. Vaak was ik er een paar dagen later nog moe van.
 • Toch wat sociale dingen deze maand: met m’n huisgenootjes ging ik naar een avondje Poetry Slam (waar ik o.a. iemand zag spreken die ik nog ken uit het Nijmeegse studentenleven – kleine wereld toch) en samen met m’n twee beste mannenvrienden en hun aanhang deed ik mee aan een pubquiz. O ja, en S en ik gingen uitgebreid dineren bij Fico!

Februari

 • Nou ja, deze maand begon dus in de tropische zon. B en ik werden verliefd op het eilandje Langkawi, waar we rondcrossten op onze scooter, zwommen in een oase met watervallen en romantisch dineerden aan zee. Mag ik terug?
 • We hadden wijnclub met als thema ‘Grüner Veltliner’, en proefden maar liefst zes verschillende flesjes van deze druif. Ik leerde dat Oostenrijkse wijn te herkennen is aan rood-witte strepen op de dop en dat de wijn daar vooral wordt gemaakt in het Kremstal en het Kamptal.
 • Mijn mama was een weekendje op bezoek in Utrecht! Samen aten we heerlijke taartjes bij de Bakkerswinkel en fietsten we gezellig rond in de stad. O ja, en we gingen ook heerlijk vegan eten bij brouwerij Oproer (in Zuilen).
 • Op mijn werk kregen we een leuke workshop ‘filmen met je smartphone’.
 • Met m’n Ambitieuze Meisjes-eetclubje ging ik gezellig eten bij Miyagi & Jones, een nieuw restaurant (en het zoveelste shared dining-concept in de stad ;-)). Hoewel ik het eten wat vond tegenvallen, hadden we een gezellige avond samen.

Maart

 • Nog meer lekkere etentjes deze maand! Bijvoorbeeld met R & J, twee goede vrienden van B. Op aanraden van hen gingen we met z’n viertjes naar Badhu, een hip Arabisch-fusion-tentje bij ons om de hoek. We kunnen het erg goed vinden met z’n vieren dus dat werd een hele goeie avond.
 • Dit was ook de maand van het beste concert van het jaar – en misschien wel de gaafste muziekavond die ik ooit meekwam. Steven Wilson (‘the most unfamous famous artist’) kwam naar Amsterdam en B en ik gingen naar zijn concert in AFAS Live. Grootste verrassing én allergaafst was wel dat ‘ie ook een aantal nummers speelde van zijn oude band Porcupine Tree. Genieten, en vooral: wát een relaxte gast op het podium.
 • Op een zaterdag in het vroege voorjaar maakten E en ik een prachtige NS-wandeling rond Lage Vuursche. Onderweg aten we pannenkoeken en ‘s avonds maakten we een heerlijke ovenpasta voor onszelf en onze mannen. Goeie dag!
 • Op de koudste dag van het “voorjaar” – het was geloof ik min 5! – rende ik met een groep collega’s de Stevensloop. Ondanks de barre omstandigheden kwam ik in 25:12 minuten over de finish van het 5 kilometer-parcours. Daarna warmde ik op bij collega’s – en inmiddels vrienden – H en N. Dat laatste mét goede wijn, uiteraard.
 • S en ik organiseerden een Nieuw-Zeelandse wijnclub. Naast natuurlijk een goeie Sauvignon uit Malborough bleef bij iedereen vooral de overheerlijke pinot noir van Misty Cove hangen. Als ik nog eens 22 euro over heb weet ik al waar ik dat aan ga uitgeven…
 • In het Paasweekend ging ik voor het eerst een weekend op retraite! Op de Maanhoeve, een prachtige zen-boerderij in de velden bij Emmen, woonde ik een mooi vrouwenweekend over ‘mindful zelfcompassie’ bij onder leiding van trainers Marlie en Mabeth. Het principe van zelfcompassie zou me de rest van het jaar enorm bijblijven.

April

 • Bij J en R thuis genoot ik met vijf andere vrienden van een prachtig, uitgebreid Aziatisch themadiner.
 • Samen met B en de Journalist ging ik naar een – langverwacht – concert van HER, in de Tolhuistuin van Paradiso. Langverwacht, want we zouden vorig jaar al gaan maar toen lag ik met 39,5 graden koorts en buikgriep in bed… Nou, ons wachten werd beloond, want wat fijn zijn die Franse mannen live!
 • Rond Koningsdag vluchtten B en ik de stad uit. Ik was behoorlijk overprikkeld en wilde vooral RUST en RUIMTE. Hup, in de auto naar Zeeland dus, waar we strandwandelingen maakten, lekker aten en hemels slapen in een groot hotelbed.
 • Over ‘overprikkeld’ gesproken… eind deze maand ging het een stuk minder goed met me. Als gevolg van bergen werk-stress (en vooral: ik die veel te veel verantwoordelijkheid op zich had genomen) stortte ik een beetje in. Meteen bleek weer hoe fijn het is om bij Einder te werken, want m’n leidinggevenden namen mijn vraag om hulp zeer serieus en per direct ging ik een dag minder werken.

Mei

 • Het allerleukste van deze maand: ik begon met pianoles! Na een paar maanden op zoek naar een docent – die blijken in Utrecht nogal vol te zitten… – was er plek in de praktijk van Danielle Bourne.
 • A, een vroegere vriendin van mijn moeder met wie ook ik een bijzondere band heb opgebouwd, nam me begin deze maand een dagje mee naar de sauna. Dat kwam als geroepen (zie eind april), en o, wat is Spa Sereen toch een fijne plek om bij te komen.
 • 4 mei, de Dodenherdenking, viel toevallig samen met onze wijnclubavond. Voor de organisatie reden om een editie met als thema ‘Tweede Wereldoorlog’ te organiseren. We dronken onder andere een cabernet sauvignon uit China – waarover zacht gezegd niemand erg enthousiast was, en ik had m’n ‘moment of glory’ door een volle witte wijn direct te herkennen als Californische chardonnay.
 • De liefste Journalist was jarig geweest en daarom gingen we met de vriendengroep goed uit eten bij Fico. We konden heerlijk buiten zitten en genoten van een vijfgangendiner met bijpassende wijnen.
 • Deze maand namen de ouders van B ons maar liefst twee keer mee naar het theater: eerst naar cabaretduo Van der Laan en Woe en toen ook nog naar Herman van Veen. Beide ervaringen deden me realiseren hoe fijn ik zo’n avond vind – in de categorie ‘vaker gaan doen’.
 • Nog zo eentje in die categorie: de bioscoop. Met B en zijn goede vriendin A ging ik naar Isle of Dogs, de nieuwste Wes Anderson-film, die draaide in het Louis Hartloopercomplex.
 • Ik volgde een workshop zelfcompassie van dezelfde trainers bij wie ik eerder die retraite volgde, en besloot daarna me meteen in te schrijven voor hun 8-weekse training.
 • Samen met mijn nichtje M ging ik een lang weekend logeren bij onze oma in Drenthe. We hadden een heerlijk, rustig weekend met z’n drietjes, vol lekker eten, spelletjes en goede gesprekken. Ik was vooral blij verrast hoe gaaf het is dat mijn (5 jaar jongere) nichtje en ik zo enorm op één lijn zitten.
 • Ik ging weer heerlijk wijn drinken en kaas eten bij H en N en dat was wederom een groot succes.
 • En in het kader van ‘alles in balans’ liep ik eind deze maand weer de Marikenloop, ditmaal samen met huisgenootje E. In 50:21 min kwam ik over de finish en daar ben ik supertrots op. Maar, cliché doch waar, het leukste was nog wel om dit samen te doen.

Juni

 • Hoogtepunt van deze maand: Best Kept Secret Festival! We gingen met een hele groep en hadden een heerlijk, zonovergoten zomerweekend met eindeloos veel goede muziek én lekker eten. Ik (ja, de halve vegetariër) droom nog weg als ik denk aan die sappige burgers van The Beef Chief…
 • De dag ná BKS treinde ik op en neer naar Schiphol voor een snelle lunch en koffie met m’n broer, die ook een paar dagen in Nederland was geweest. Leve m’n Altijd Vrij-abonnement!
 • B’s vader werd 70 jaar en dat vierden we met de hele (schoon)familie in het pannenkoekenhuis van Epe.
 • Alweer zo’n goeie wijnclub! Wat zeg ik? Misschien wel de beste van dit jaar. Wijnclubleden L en T lieten ons kennismaken met vulkanische wijn, en jee, dat was bijzonder zeg.
 • Deze maand was ik verder vooral veel thuis. Ik werkte dus een dag minder om m’n hoofd wat tot rust te brengen, en daarnaast besteedde ik veel tijd achter mijn piano en op de bank met een goed boek (en, oké, de Sims 4).
 • O ja, ik ging ook nog een middagje op bezoek bij m’n oma in Alphen aan den Rijn. Dat is het vermelden waard, want ik voel me dankbaar dat ik als 27-jarige nog altijd een pannenkoek met haar (én met mijn 2 andere oma’s!) kan eten.

Tussendoor waren er natuurlijk óók spelletjesmiddagen en -avonden met verschillende vrienden, hardlooprondjes en sportschoolsessies, spontane wijntjes en korte kletsmomentjes met huisgenootjes, en dingen die zeker de moeite waard waren maar die ik simpelweg ben vergeten te noteren. Bovendien had het jaar natuurlijk nog een tweede helft; die volgt later deze week.

Voor nu: fijne feestdagen!

 

0

Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.