2017 IN FAVORIETEN: restaurants

In 2017 ging ik veel uit eten. Of nou ja, eigenlijk vooral tot september; toen kocht ik een vliegticket naar Maleisië en besloot dat het verstandig zou zijn om een paar maanden goed te sparen voor die reis.

Maar goed, ik at dus op veel verschillende plekken het afgelopen jaar. Vooral in Utrecht, maar ook in Nijmegen, Malaga, Barcelona en een klein Frans dorpje waarvan ik de naam niet meer weet.

Hier at ik het lekkerst:

TOP-5 VAN RESTAURANTS in 2017

  1. Restaurantje in een klein Frans dorpje waarvan ik de naam niet meer weet (ergens in de zuidelijke Bourgogne). Tja, hier hebben jullie natuurlijk helemaal niets aan he. Maar het allerlekkerste eten van 2017 at ik in Frankrijk, op vakantie met vriendinnetje S. Zij was jarig en we gingen uitgebreid uit lunchen met haar ouders. De eigenaresse van de camping had ons een tip gegeven, maar ik geloof dat geen van ons bij de aanblik van het terras (zwarte en oranje plastic stoelen, binnen een vrij standaard interieur) had vermoed hoe lekker we hier zouden gaan eten. Van de tomatensalade (in allerlei kleuren) met mozzarella vooraf tot de risotto met rivierkreeftjes en de moelleux au chocolat toe… het was allemaal even heerlijk.
  2. Cantina di David (Oudegracht, Utrecht). Hier ging ik op mijn verjaardag eten en dat was het allerbeste cadeautje dat ik me kon wensen. Tartaar met truffel, verse spaghetti, geflambeerd en geserveerd IN een grote ronde parmezaan-kaas die naast ons tafeltje werd gezet… het was een feest.
  3. WT Urban & Kitchen (Rotsoord, Utrecht). Drie keer at ik dit jaar bij de Watertoren op Rotsoord. Niet zo goed voor m’n portemonnee, wel heel nuttig om m’n proef-skills te verbeteren. Boeiend om te merken dat ze echt steeds beter worden, hier in de keuken. Was ik de eerste keer dat ik er at (in 2016) nog redelijk enthousiast, de laatste keer (in oktober 2017) had ik de avond van m’n leven. Nou ja, behalve dan dat ik aan het eind van de avond in een onhandige beweging het waxinelichtje omstootte en mijn eigen avondkleding én die van m’n tafelpartner in een seconde klaar-voor-de-vuilnisbak maakte… tja, #thereallife, die dingen gebeuren ook al zie je dat dan weer niet terug op de Instagram-foto’s.
  4. Bastacosi (Biltstraat & Vleutenseweg, Utrecht). Wat hebben ze heerlijke pizza’s bij Bastacosi! Lichte, knapperige bodems, originele toppings..jammie. Ook lekkere desserts trouwens.
  5. Wally (Hertogstraat, Nijmegen). O ja, Wally flikt ‘t weer! Wat at ik een sublieme tempeh- en zwartebonenburgers hier. Nee, ik besef dat dat helemaal niet zo bijzonder klinkt. Geloof me, dat is het wel. En dat voor 8 euro. Leve Wally.

TOP-3 VAN RESTAURANTS DIE EIGENLIJK NOGAL TEGENVIELEN

  1. Concours (Biltstraat, Utrecht). Concours stond al tijden op mn lijstje. In september nam ik S er mee heen. En hoewel we samen een heerlijke avond hadden en de wijn werkelijk fantastisch was (witte rioja!), waren we beide eigenlijk niet zo onder de indruk van het eten. O ja, natuurlijk zag het er prachtig uit en smaakte het goed. Het was alleen zo’n plek waar je als vegetariër gewoon merkt dat koks niet zo goed raad weten met een gerecht zonder vlees of vis. En dat mag je toch wel verwachten, als je meer dan 60 euro per persoon uitgeeft.
  2. Piatto (Vredenburg, Utrecht). Stond Piatto vorig jaar nog in m’n lijstje favorieten, ditmaal moet ik ‘m helaas als deceptie tellen. Toen ik er vorige maand at waren de antipasti weliswaar lekker als vanouds, de ravioli met mascarpone-tomatensaus had ik zelf lekkerder kunnen maken en de rauwe champignons (!) en wat taaie cashewnoten erop maakten het geheel erg jammer. Ook de coquille met buikspek was ditmaal veel minder verfijnd dan de vorige keren dat ik dat gerechtje at. O ja, en de wijn werd veel te koud geserveerd, zodat ik een half uur moest wachten voor ik wat proefde van de chardonnay (en dat was niet de eerste keer). Nee, sorry Piatto, je was lang m’n favoriet (of nou ja, voorganger Pronto Pronto was dat) maar ik vrees dat ik niet gauw terugkom.
  3. Instock (Vleutenseweg, Utrecht). Om te beginnen: het concept van Instock is supergaaf. Dit restaurant kookt elke dag met restgroenten en ander spul dat overblijft in supermarkten, om zo voedselverspilling tegen te gaan. Super goed initiatief… maar ‘koken met wat er die dag binnenkomt’ betekent ook dat dat soms niet veel soeps is. Nee, ik vond de dingen die op mijn bord lagen eigenlijk gewoon niet zo lekker. M’n tafelgenote had er eerder gegeten (wel met succes) en achteraf hoorde ik van anderen dat je inderdaad soms geluk hebt, en soms pech. Ach, ‘t etentje hier droeg in elk geval bij aan een betere wereld -e n dat is ook wat waard.

0
close

Kom je hier vaker?

En wil je graag 1x per maand een lijstje met nieuwe Suushi-blogs in je mailbox? Meld je aan voor m'n kersverse maandoverzicht. Leuk!

4 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.