2017 IN FAVORIETEN: muziek

Jongens, even hoor: wat een fijne, lieve en inspirerende reacties krijg ik van jullie. Stiekem ben ik een beetje verbaasd – nee, blij verrast! – over hoeveel mensen nog (of: weer) de weg naar dit blog weten te vinden. Dat jullie het weten: het helpt, echt.

Want ja, natuurlijk is het soms kwetsbaar om al die toch vrij persoonlijke dingen over mezelf zomaar op het internet te gooien. Nou ja, ‘zomaar’, ik censureer natuurlijk heus wel, maar niettemin. “Ik snap dat hele bloggen nog steeds niet zo goed”, verzuchtte B van de week toen hij erachter kwam dat ik weer een hele reeks teksten online had gegooid. “Ik schrijf al die dingen ook wel op hoor, maar dan in mijn dagboek. Waarom zou je dat met de hele wereld delen?”

Goed, m’n ideeën daarover kennen jullie. Ik ben ervan overtuigd – en jullie reacties sterken me in die gedachte – dat de wereld een betere, fijnere plek wordt als we ons kwetsbaar durven op te stellen. Als we elkaar het gevoel kunnen geven dat we niet de enige zijn. Dat dat ons bovendien verder brengt, op persoonlijk (en misschien ook wel professioneel) vlak.

Anyways, even wat anders. Het is december en dat betekent tijd voor LIJSTJES! Wat waren m’n hoogte- en dieptepunten van 2017? Yep, dat lees je goed, dit jaar niet alleen de leuke happy happy joy-dingen. Want weet je, gisteren tijdens bikram yoga bedacht ik ineens: we leven eigenlijk met z’n allen een beetje in een samenleving die de donkere kantjes van het leven nogal ontkent. We werken, feesten, drinken en lachen wat af met z’n allen. Maar we maken weinig ruimte meer voor bezinning, voor verdriet, voor mislukken en falen, voor conflict, voor de negatieve dingen die ook bij het leven horen. Het liefst stoppen we ze weg, negeren we ze. Niet gek dan ook, dat veel mensen er zo slecht mee om kunnen gaan – we hebben het vaak gewoon nooit echt geleerd.

Dus. Lijstjes van leuke en minder leuke dingen dit jaar. Here we go. Laten we met een vrolijke noot beginnen: muziek!

TOP-10 van fijne liedjes in 2017

Disclaimer: niet al deze liedjes kwamen uit in 2017, dat weet ik. Komt het nummer uit een ander jaar, dan staat t in de lijst omdat ik het (/de artiest) dit jaar ontdekte.

  1. Elbow – Magnificent. > O, Elbow was misschien wel mijn hoogtepunt op Lowlands. Wat gaven ze een heerlijk concert daar in de Bravo. Magnificent – ik vind dat al jaren een van de mooiere Engelse woorden, en dit liedje geeft voor mij precies de sfeer weer van dit voorjaar, van verandering, van borrelende hoop.
  2. Kovacs – The Devil You Know. > Kovacs was een van die andere Lowlands-hoogtepunten. Ik kende haar nog niet, maar wat een fijne muziek. Houd je van Amy Winehouse? Dan kun je dit ook zeker waarderen. Ik vind Sharon (ze is trouwens Nederlands) eigenlijk nog veel fijner. Dit nummer is m’n favoriet, maar Fifty Shades of Black en Diggin‘ zijn ook lekker. Net als trouwens de rest van dat album.
  3. Nothing But Thieves – Trip Switch. > Vooruit, deze Britse band leerde ik stiekem al in 2016 kennen, toen ze in het voorprogramma stonden van Muse. Maar dit jaar luisterde ik hun hit Trip Switch misschien nog wel vaker. En al viel hun optreden op Lowlands wat tegen (jeetje, ik besef nu pas dat m’n top-3 tot nu toe allemaal Lowlands-artiesten waren), NBT blijft fijn om naar te luisteren.
  4. Emancipator – Greenland. > Op zoek naar heerlijk chille lounge-muziek die niet te overheersend is en ook niet te gauw gaat vervelen? Emancipator! Dit nummer (en vele andere) heb ik uren geluisterd dit jaar, of ik nu aan het werk was of lekker thuis aan het genieten was van m’n zondag.
  5. Foo Fighters – The Sky is a Neighborhood. > Jaaa, het nieuwe album van de Foo Fighters, wat een feest! Need I say more?
  6. J. Bernardt – Wicked Streets. > Een van de zangers van de Vlaamse band Balthazar is z’n solo-project begonnen. En dat doet ‘ie goed, die Jinte Deprez. In oktober speelde ‘ie in een uitverkocht Pandora (TivoliVredenburg) en dat was een erg fijn concertje. Relaxte mix van r&b, soul, elektronica…
  7. Sven Hammond – Empire. > Jeetje, wat ging ik eigenlijk naar veel concerten in 2017! Ook Sven Hammond zag ik live. Hen kende ik nog niet, maar B overtuigde me ervan dat ik mee moest. En inderdaad, wat kunnen deze heren feesten op een podium. Empire is een fijn en vrolijk uptempo nummer. Luister trouwens vooral ook Diamond Drink.
  8. Massive Attack – Paradise Circus. > Tijdens een fijn thuisfeestje afgelopen zomer luisterde ik tijdenlang naar Massive Attack. Ik had de naam al wel eens gehoord, maar niet gedacht dat het zulke chille muziek zou zijn. Teardrop, hun meest beluisterde nummer, is ook heel mooi: kristalhelder, beetje mystiek.
  9. The xx – Loud Places. > O Romy, wat heb je toch een mooie stem en wat ben je leuk. The xx was nog zo’n Lowlands-hoogtepuntje. The xx valt net als Emancipator (en eigenlijk ook Massive Attack) in de categorie ‘super chill’.
  10. Ludovico Einaudi – Nuvole Bianche. > Want o ja, ik luisterde dit jaar ook nog heel veel mooie pianomuziek. Als ik me goed wilde concentreren op mijn werk, maar ook als ik verdrietig of moe was. Nuvole Bianche kwam heel vaak voorbij.

 

 

 

 

 

 

0
close

Kom je hier vaker?

En wil je graag 1x per maand een lijstje met nieuwe Suushi-blogs in je mailbox? Meld je aan voor m'n kersverse maandoverzicht. Leuk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.