20 x 2021: op de helft

Begin dit jaar maakte ik een lijstje met 20 intenties voor 2021. In die lijst staan dingen waar ik dit jaar graag ruimte voor wil maken. Geen strakke eisen, meer zo van: het zou mooi zijn als dit lukt. Als je een bepaalde kant op wilt, helpt het nu eenmaal om je richting helder te formuleren.

Nu zijn we alweer op de helft van het jaar! Een mooi moment om even te recappen: hoe staat het met die 20 voornemens?

1. Regelmatig wandelen

Nou, dat gaat lekker hoor! Nog steeds begin ik bijna elke werkdag met een ommetje, en regelmatig lopen B en ik ook na het avondeten samen nog een stuk. Soms twintig minuten, soms een uur.

Ook liep ik al een paar langere wandelingen: de NS-wandeling van Amersfoort naar Soest bijvoorbeeld, een tocht langs De Blauwe Kamer bij Rhenen (mooi gebied!) en een paar keer in de bossen bij Leersum. En dan zou het zomaar kunnen zijn dat ik nog een route vergeet.

Ik vind het superfijn om te wandelen – lekker buiten uitwaaien en m’n hoofd leegmaken. En samen met iemand wandelen zorgt altijd voor fijne gesprekken.

Ook de Betuwe is prachtig!

2. Elke week een nieuw plantaardig recept proberen

Ik was al best goed op weg hiermee, en toen ontdekten we eind maart de Veganbox (dank nog, Dominique!). Nu bestellen we bijna elke week zo’n plantaardige maaltijdbox met lekkere biologische producten. En hoewel niet élke maaltijd een 8 scoort, ben ik erg tevreden over dit concept: de gerechten zijn creatief, afwisselend en sowieso anders dan wat ik zelf zou maken. O ja, en minder boodschappen hoeven doen is erg relaxt.

In de weken dat we de box hebben (je kunt ‘m makkelijk per week aan- of uitzetten) koken we dus vanzelf twéé nieuwe plantaardige maaltijden per week. Daarnaast heb ik inmiddels drie goede vegan kookboeken in de kast staan: Bish Bash Bosh!, Veganista (plantaardig Italiaans) en Taart ende Koeck.

Gaat wel prima dus, met dit doel.

Sorry Veganbox, de pizza melanzane van B blijft toch wel een van m’n favorieten.

3. Vrijwilligerswerk doen

Het officiële VoorleesExpress-traject sloten we in februari af, maar ik lees nog steeds bijna elke week voor aan A. Daarnaast gaan we nu ook regelmatig samen naar de bieb, en vorige maand nam ik haar mee naar het Spoorwegmuseum. Je kunt je voorstellen dat ik het niet makkelijk vond om haar (en haar gezin) te vertellen dat ik binnenkort ga verhuizen…

Straks kan ik niet meer wekelijks komen voorlezen, maar ik hoop dat ik bij bezoekjes aan Utrecht zo nu en dan A kan opzoeken. Om gewoon even wat te kletsen, een boekje te lezen, of weer samen naar een museum te gaan.

Daarnaast wil ik na de verhuizing bekijken welke vorm van vrijwilligerswerk ik in Elst ga doen. Tijd besteden met A voelt eigenlijk niet meer als ‘vrijwilligen’ en al helemáál niet als ‘werk’. Ik koester onze bijzondere band.

4. Beter leren afbakenen en grenzen stellen op mijn werk

Weet je, tot m’n eigen verbazing gaat dit best goed! Inmiddels combineer ik 3 dagen Einderwerk met 2 dagen freelancen, en ik weet het best te managen allemaal. Of misschien zeg ik dat omdat het op dit moment in de vakken is. ;-)

Zonder gekheid: ik voel me stukken zelfverzekerder dan toen ik dit doel opstelde. Ik weet beter wat ik waard ben, wat realistisch is en wat ik wil en kan bijdragen. Blijft natuurlijk een work in progress, deze, zeker met de werkgerelateerde plannen die ik later dit jaar heb.

Maar wat ik merk: als ik zorg dat ik persoonlijk stevig sta (bijvoorbeeld door empowering weekenden te hebben zoals laatst), heb ik daar ook in m’n werk enorm profijt van.

5. Weer rondcrossen op Ruby het Racemonster

Yes, I can! Toegegeven, mijn wielerseizoen begon wat laat (eind april) en ik ben wat minder fanatiek dan vorige zomer. Maar dat komt ook doordat ik nu bewust rustiger opbouw om nieuwe blessures te voorkomen. Met m’n Garmin vivosmart 4-horloge en Strava-app zie ik precies hoe intensief ik heb getraind. Spoiler: vaak train ik harder dan ik denk. ;-)

In elk geval probeer ik 1 à 2 keer per week een rondje te fietsen, en dat is superlekker.

6. Véél minder nieuwe spullen kopen

Eh, ja. Aan de ene kant gaat dit doel best goed: B en ik maken er steeds meer een gewoonte van om spullen via Marktplaats en Vinted te kopen. Mijn nieuwe iPhone is refurbished (de oude ging stuk) en we zijn van plan om bij de inrichting van ons nieuwe huis IKEA zo veel mogelijk links te laten liggen.

Lees ook: Kleding kopen op Vinted – mijn tips & tricks

Tegelijkertijd ben ik niet zo bezig met dit doel, en merk ik de neiging om terug te vallen in oud gedrag als tweedehands kopen ‘te ingewikkeld’ blijkt. Zo zoek ik al een tijdje een tuinset voor als we in Elst wonen, maar ik heb nog weinig gevonden waar ik echt enthousiast over ben. En dan lonkt de ‘gewone’ winkel toch weer…

Note to self: opnieuw een lijstje bijhouden met wat ik per maand aan spullen aanschaf. Dat bleek vorig jaar een goede stok achter de deur.

7. Mooie verhalen schrijven, portfoliostukken waar ik trots op ben

Dat gaat goed! In de eerste helft van 2021 kon ik al best een stapel mooie verhalen aan m’n portfolio toevoegen. Bijvoorbeeld:

 • Een interview met sterrenkundige Heino Falcke voor Radboud Magazine
 • Een persoonlijk interview met de hoofdredacteur van VLOT
 • Vijf nieuwe dubbelinterviews voor de Universiteit Twente (deze, deze, deze, deze en deze)
 • O ja, en ook nog een dubbelinterview voor Radboud Magazine
 • Twee informatieve stukken voor het UWV
 • Een paar reportages voor zorgorganisatie ASVZ

En zo kan ik nog wel even doorgaan, eigenlijk.
Kortom: zit best goed dit jaar, met dat schrijfwerk.

8. Kaartjes sturen

Dit is er eentje in de categorie ‘oh ja, dat had ik bedacht om te doen!’. Zo nu en dan stuur ik wel een verjaardagskaartje en dat vind ik eigenlijk wel prima. Vind dit namelijk ook wel typisch zo’n ding om op gevoel te doen; wel mezelf er af en toe aan herinneren dat ik dit leuk vind, maar geen item voor op m’n to do-lijst.

9. Overstappen naar dierproefvrije, vegan make-up en verzorgingsproducten

Work in progress. Een fijne vervanger voor m’n mascara en wenkbrauwpotlood heb ik helaas nog niet gevonden (wie heeft de supertip?), al moet ik bekennen dat ik ook niet enórm heb gezocht. Wel verving ik een paar andere basics. Ik gebruik nu:

 • Parfum van Rituals
 • Granaatappel-dagcreme en -serum van Weleda (in plaats van hun Iris-dagcrème, die niet vegan is)
 • Een shampoo-bar van Lush
 • Vegan deodorant van Nivea en Dove (ik ontdekte vorige week dat ze die hebben bij grotere Etos-filialen!)

10. Mijn Engelse taalniveau oppoetsen; 3 Engelstalige boeken lezen

In het voorjaar las ik Utopia Avenue van David Mitchell. Verder heb ik nog geen Engelstalige boeken gelezen; goeie reminder, dit. Misschien neem ik er in september wel eentje mee op vakantie.

11. In totaal 20 boeken lezen

Hmm, ik loop een beetje achter. 5 boeken las ik tot nu toe, ik ben bezig in nummer 6. Ik zou graag meer willen lezen dan ik doe, en tegelijkertijd weet ik dat dat ook wel weer komt, als ik er niet te veel druk op leg. De boeken die ik lees, blijken trouwens wel verrijkend – en hey, kwaliteit boven kwantiteit.

12. Me verdiepen in mijn cyclus

Ja, want twéé van die boeken op mijn ‘gelezen’-lijstje gaan dus over de menstruatiecyclus! Ik begon met De cyclus strategie van Maisie Hill, en dat is inderdaad een mooie start voor iedereen die meer wil leren over het maandelijkse ritme van haar lichaam.

Lees ook: De seizoenen van je lijf

Inmiddels ben ik bezig in Claim je cyclus (Engelse titel: Wild Power). Dat boek is wat spiritueler en gaat een laag dieper. Het gaat minder over hoe je lichaam fysiek in elkaar zit qua hormonen (eigenlijk: niet of nauwelijks), maar veel meer over hoe je je leven kunt inrichten naar de verschillende ‘seizoenen’. Ook is het meer gericht op vrouwelijke energie en empowerment.

Lees ook: Wintertripje

Je kunt dus wel zeggen dat ik dit jaar flink aan het (bij)leren ben op dit vlak! Want o ja, in januari ging mijn Mirena-spiraal eruit en sindsdien houd ik ook weer dagelijks m’n lichaamstemperatuur bij met Pearly (dat apparaat is niet meer op de markt; hetzelfde bedrijf maakt nu Daysy). Die data zet ik in de app Kindara, en die maakt er handige grafiekjes van.

Gevolg: ik weet steeds beter waar in m’n cyclus ik zit en begin langzaam op het punt te komen dat ik daar rekening mee kan houden in m’n agenda. Ook de fasen zelf begin ik steeds beter te doorvoelen – een prachtig en verrijkend proces.

13. Mijn online privacy verbeteren

LastPass geïnstalleerd: check.
Bijbehorende app en Firefox-plugins: check.
Wachtwoorden veranderd: work in progress.

Het fijne van wachtwoordmanager LastPass is dat-ie automatisch al je wachtwoorden opslaat, én je laat weten welke nog dubbel en/of onveilig zijn. Langzaamaan ben ik ze dus allemaal aan het veranderen.

Wil je weten hoe dit precies werkt en hoe ik het aanpak? Laat het me weten, dan schrijf ik er een blog over!

Verder ging ik qua online privacy verder best lekker, sinds ik geen klant meer was van Facebook. Maar ik ben gezwicht: sinds een paar maanden staat WhatsApp weer op mijn telefoon – al gebruik ik het zo min mogelijk – en ik zit zelfs weer op Instagram. Yep, na twee jaar. Het bevalt verrassend goed én voelt een beetje dubbel, maar daarover later meer.

Anyway, beiden zijn natuurlijk een dreun voor m’n online privacy. Ik hoop dat later dit jaar een beetje te compenseren door over te stappen naar Tutanota, een veilige e-mailprovider. B is dat al een tijdje aan het uitproberen en hem bevalt het goed.

14. Digitaal minimalisme verkennen

Sinds begin dit jaar verwijderde ik duizenden e-mails. Sowieso probeer ik nu mailtjes die ik niet meer nodig heb, meteen te verwijderen. Denk aan inleverattenties van de bibliotheek, ‘uw bestelling is onderweg’-mailtjes van onlinebezorgers (yep, ik koop dus nog wel nieuwe spullen ;-)), agenda-uitnodigingen en meer van zulks.

Toch blijft het lastig hoor, om die mailbox écht clean te houden. Idem voor m’n fotoarchief… Ook hier geldt: tips zijn welkom.

15. Naar zee

Yes, daar was ik! B en ik waaiden uit in Wijk aan Zee en dat was lekker. Vooral ook omdat onze hoofden destijds overliepen door de huizenzoektocht

16. Fotoboek van 2020 (af)maken

Eh, tja. Ik bestelde de foto’s, begon enthousiast met inplakken… en toen belandde het project in een stapeltje op de kast. Daar ligt het nu, vijf maanden later, nog steeds. Ik heb alleen niet zo’n zin om het af te maken. ;-) Maar er komt een moment, echt.

17. Nederland verkennen: dagjes en week(end)jes weg in eigen land

Valt het je op hoe positief deze lijst is? Want ook Nederland verkennen lukt aardig:

 • Een paar heerlijke dagen Maastricht
 • Dat weekje in Wijk aan Zee
 • Met A ging ik een nachtje chillen in Emmeloord, en daarna reden we de Tulpenroute door Flevoland
 • Ik maakte verschillende wandelingen (zie intentie 1)
 • Vanwege VLOT kwam ik al een paar keer in het mooie Friesland
 • En tijdens de huizenjacht verkenden B en ik de regio Arnhem-Nijmegen

Conclusie, ook weer nu ik de foto’s terugkijk: wat wonen we eigenlijk in een mooi land!

18. Een dag per week niets plannen

Of dit altijd lukt? Nope.
Maar de intentie is er nog zeker. Ik zet regelmatig SUUSDAGEN in m’n agenda – en probeer me daar dan ook aan te houden. ;-) Ik weet nu eenmaal dat ik goed ga op spontaniteit, dus het blijft belangrijk om daar ruimte voor te maken.

Wat ik zoal doe op een ‘Suusdag’? Ik vertel het je in deze video.

19. Met beide benen op de grond blijven, ofwel: niet vliegen

Onlangs had ik hierover een gesprek met iemand. Joh, zei ze, maar naar je moeder gaan is toch anders dan een vakantie. Dat klopt. (Voor mij tenminste; het effect op de aarde is natuurlijk hetzelfde.)

En ja, soms wankelt dit voornemen heus. Bijvoorbeeld toen B en ik laatst even droomden van een even-helemaal-weg-vakantie in Thailand. YOLO! Of toen de vrouwen waarmee ik dat sisterhood-weekend beleefde zich inschreven voor een retreat op Hawaï. Zou ik niet ook…?

Maar keer ik dan weer naar binnen, dan voel ik dat ik het uiteindelijk niet wil. Ja, natuurlijk wil ik wel met cocktails op een bountystrand liggen. Gráág zelfs! En als het niet anders kan (als, ik zeg maar wat, er ineens wat gebeurt met mijn moeder), stap ik natuurlijk meteen in dat vliegtuig. Maar in alle andere gevallen wil ik de prijs – meer vervuiling op aarde – niet betalen.

Weet je, ik kan niet in de toekomst kijken en wil mezelf geen levenslange beperkingen opleggen. Precies daarom besluit ik alleen dit: ik wil nog steeds proberen om in 2021 niet te vliegen.

En dat gaat tot nu toe goed.

Natuurgebied De Blauwe Kamer, Rhenen

20. Naar mijn intuïtie luisteren. Op haar durven te vertrouwen

Ja.
Gewoon ja.

2+
close

Kom je hier vaker?

En wil je graag 1x per maand een lijstje met nieuwe Suushi-blogs in je mailbox? Meld je aan voor m'n kersverse maandoverzicht. Leuk!

One Comment

 • Loes

  Wat een mooie lijst en wat mooi om te zien dat er zoveel gebeurt. Ben wel benieuwd, heb je die lijst ook geprint en ergens hangen?

  En: veel plezier bij het komend halfjaar!

  0

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.