20 x 2021: mijn intenties voor het nieuwe jaar

Tweeduizendeenentwintig, daar zijn we dan. Ergens voelt het gek om een lijst intenties neer te zetten voor een volledig jaar. Als 2020 ons immers íets heeft geleerd, is het wel dat het leven soms onverwachte wendingen neemt. Dus wat valt er eigenlijk écht te plannen?

Aan de andere kant: als ik kijk wat ik in 2020 wél deed, is er best veel gewoon gelukt. Het hangt natuurlijk ook maar net af van wát je je voorneemt te doen. Dagelijks even naar buiten gaan is een stuk makkelijker dan een wereldreis maken.

Net als vorig jaar is deze lijst geen opsomming van eisen. Allemaal zijn het dingen waarvan ik nú denk: dit zou ik graag doen, dus laat ik mezelf helpen door het te noteren. Maar als het leven anders loopt – de wereld doet raar, mijn interesse vervliegt – dan is dat ook oké.

Credits: Merel bracht me vorig jaar op het idee om deze lijst te maken.

1. Regelmatig wandelen

Het is zo fijn om de (werk)dag te beginnen met een wandeling van twintig tot dertig minuten. Daar wil ik graag mee doorgaan als morgen de werkweek weer begint.

Subdoel: blessurevrij worden. In de eerste plaats door braaf m’n fysio-oefeningen te blijven doen, en daarnaast door héél rustig op te bouwen.

2. Elke week een nieuw plantaardig recept proberen

Zo houd ik de drempel laag en blijf ik toch m’n repertoire uitbreiden. Een keer per week is hier trouwens een richtlijn; prima als het af en toe een weekje niet lukt ivm drukte, maar ik wil mezelf er graag aan blijven herinneren.

Een recept kan trouwens een hoofdgerecht zijn maar bijvoorbeeld ook een lekkere taart, een nieuw ontbijtje of een recept voor koekjes.

3. Vrijwilligerswerk doen

Hoe druk ik het ook denk te hebben; ik vind het goed om een deel van mijn wekelijkse tijd onbaatzuchtig te besteden aan het beter maken van een ander en (daarmee) de wereld. Niet alles draait om mij.

Voorlopig lees ik nog voor aan A; dat traject sluiten we waarschijnlijk in het voorjaar af. Daarna kijk ik of ik nog eens meedoe aan de VoorleesExpress (in principe wel, maar dit hangt ook af van onze woonplannen dit jaar) of dat ik een ander soort vrijwilligerswerk zoek.

4. Beter leren afbakenen en grenzen stellen op mijn werk

Dit is een heel belangrijke. Zowel in tijd als in taken laat ik het vaak te ver komen – waardoor mijn agenda en hoofd vollopen en er geen ruimte meer is om creatief te zijn, of überhaupt te ademen. Genoeg is genoeg.

Ik ben bezig mijn zakelijke agenda om te zetten in een systeem met kleurtjes, zodat ik precies zie welke soort taken er op me wachten. En ik blok voortaan dagdelen voor één taak of project zodat er meer overzicht ontstaat.

5. Weer rondcrossen op Ruby het Racemonster

Of eigenlijk: haar écht fatsoenlijk inwijden, want dat viel afgelopen zomer behoorlijk in het water.

Dit plan moet nog even wachten tot het voorjaar (ik ben vast een watje maar ik vind nu fietsen toch wel erg koud), maar dat is prima. Voorlopig vermaak ik me met wandelen; hopelijk kan mijn voet straks ook weer wat meer belasting verdragen.

6. Véél minder nieuwe spullen kopen

In 2020 leerde ik dat de klimaatbelasting van spullen enorm is. In het algemeen geldt: hoe duurder iets is, hoe vervuilender. Daar komt bij dat ik ontdek hoeveel vrijer en rustiger het voelt om minder spullen te hebben. Het geeft letterlijk ruimte en scheelt tijd, geld en stress.

Heb ik wat nodig, dan wil ik zo veel mogelijk eerst kijken of het tweedehands (Marktplaats) of refurbished te krijgen is. Zeker bij elektronica, want dat is per euro drie keer vervuilender dan gemiddeld.

Sowieso wil ik proberen minder impulsief te kopen, maar vaker de tijd nemen om me af te vragen of ik een bepaald product écht nodig heb. Afgelopen weken merk ik dat dit al veel vaker kan dan ik denk. Bij het opruimen van de badkamerkast ontdekte ik bijvoorbeeld nog drie ongebruikte deo’s en twee shampooflessen. Die wil ik nu eerst helemaal opgebruiken, voor ik de voorraad aanvul.

7. Mooie verhalen schrijven, portfoliostukken waar ik trots op ben

Als ik kijk naar de dingen waar ik afgelopen jaar op werkgebied het meest trots op ben, dan staan al mijn freelanceklussen daarbij. Voor Radboud Magazine maakte ik een kerstinterview met monnik Thomas Quartier. En ik maakte ook twee interviews voor DUB waar ik veel plezier aan beleefde.

Bij Einder deed ik trouwens ook mooie dingen. Zo werkte ik mee aan een grote productie voor de Universiteit Twente, een interviewserie waar telkens twee medewerkers met elkaar in gesprek gaan. En samen met collega’s help ik een opdrachtgever aan een boek.

In 2021 wil ik graag meer van dit soort projecten gaan doen.

8. Kaartjes sturen

Ik vind het altijd erg leuk om analoge post te krijgen én om anderen er blij mee te maken. Dit jaar stuurde ik voor het eerst geen kerstkaarten – vooral omdat het stiekem best een berg werk is in een maand die vaak toch al druk is.

In plaats daarvan stuurde ik afgelopen maanden regelmatig een kaartje naar mijn oma’s, en naar anderen in m’n omgeving. Hier wil ik in het nieuwe jaar rustig mee doorgaan.

9. Overstappen naar dierproefvrije en veganistische make-up en verzorgingsproducten

Mijn wenkbrauwpotlood, concealer en lipstick zijn van Max Factor, m’n mascara van Maybelline. Ik heb al gezocht naar duurzame, dierproefvrije alternatieven maar heb nog geen producten gevonden die ik net zo fijn vind (tips welkom!). Verder draag ik weinig make-up, maar als ik kritisch door mijn badkamerkast snuffel zit daar nog best wat spul bij waar ik eigenlijk niet achter sta.

Dit jaar zou ik graag m’n Andrélon-shampoo vervangen door een duurzamer variant. Nog liever zou ik willen stoppen m’n haar met shampoo te wassen, maar dat project is al twee keer gestrand (ZO MOEILIJK om door die eerste weken te komen).

Ook mijn Iris-dagcreme van Weleda blijkt niet vegan, sommige van hun andere producten wel dus dat is makkelijk overstappen. Vorige week bestelde ik de granaatappel-dagcreme en daar ben ik erg blij mee.

Binnenkort maar eens een inventarisatie en plan van aanpak maken voor de rest. Zoals kijken hoe je zelf deodorant kunt maken – hieronder kreeg ik onlangs al een goed recept getipt.

10. Mijn Engelse taalniveau oppoetsen; drie Engelstalige boeken lezen

Na een half jaar in Taiwan (2011-2012) begon ik spontaan te bloggen in het Engels. Maar komende zomer is het tien jaar geleden dat ik naar Taiwan vertrok. (Jemig jongens, tién jaar?!) En sinds ik ben afgestudeerd, begint mijn Engelse vocabulaire steeds verder weg te zakken.

Dat voelt niet prettig. Ik wil me goed kunnen blijven uitdrukken als ik praat met mensen die geen Nederlands spreken.

Hoe: in de eerste plaats door meer Engels te gaan lezen, en zo nu en dan een Engelstalige podcast te gaan luisteren. Drie Engelse boeken wil ik in 2021 lezen. Met de eerste – Utopia Avenue – ben ik al begonnen.

11. In totaal twintig boeken lezen

Dat is een boek per 2,5 week. Te beginnen met een heel aantal boeken die al tijden (soms al jaren) in mijn kast liggen te wachten. Ga ik ze komend jaar niet lezen, dan wordt het hoog tijd om ze weg te doen. ;-)

Maar ik hoop natuurlijk vooral dat ik enorm ga genieten van al die mooie verhalen die op me liggen te wachten.

12. Me verdiepen in mijn cyclus

Sinds 2017 heb ik een Mirena-spiraaltje maar dat ding heeft eigenlijk nooit echt lekker gezeten. Lang verhaal maar als het goed is, gaat-ie er half januari uit. (Niet omdat we nu al kinderen willen trouwens ;-))

Hoe dan ook, ik zie ernaar uit om het maandelijkse ritme van mijn lichaam weer volop te voelen. Niet dat ik nu géén cyclus heb, maar het voelt toch wat afgevlakt allemaal. Enerzijds prettig (geen hevige menstruatiepijn), anderzijds ook gek (alsof de seizoenen van je lijf minder aanwezig zijn).

In 2021 wil ik aandacht steken in het (nog) beter leren kennen van mijn cyclus, én daar naar gaan leven. Een goede vriendin houdt in haar agendaplanning rekening met de tijd van de maand. Denk bijvoorbeeld: minder sociale afspraken en meer cocoon-tijd in je PMS-week en juist meer sociale en creatieve dingen in de weken rond je ovulatie.

Je hebt tegenwoordig allerlei apps waarmee je je cyclus kunt tracken (zoals Clue, Flo en Kindara). Het boek De cylcus-strategie schijnt een goed beginpunt te zijn; het is als e-book te leen bij de online bibliotheek. Daar ga ik maar eens mee beginnen.

13. Mijn online privacy verbeteren

Bijvoorbeeld door consequent een VPN te gebruiken (doe ik al een beetje) en een wachtwoordmanager te installeren. En door uit te zoeken of ik een andere mailserver dan Gmail kan gebruiken, eentje die goed beveiligd is.

Tip: de Privacyweek van de Correspondent.

14. Digitaal minimalisme verkennen

Dat je digitaal en online alles kúnt bewaren, maakt de verleiding groot om dat ook te doen. Wat als je het ooit nog eens nodig hebt?

Nou is het inderdaad leuk om soms door oude mapjes te bladeren. En ik ben blij dat ik sommige van mijn schrijfsels van de middelbare school nog heb. Toch is het ergens ook ballast. Clutter. Iets dat ruimte inneemt in mijn leven.

Ik ben deze maand al begonnen om structureler de e-mails weg te gooien die ik niet meer nodig heb. Maar in Gmail wacht nog een berg van 15.000 oude mailtjes op me. Ik durf te wedden dat minder dan 10% daarvan nu nog waarde voor me heeft. Tijd om op te ruimen!

Hetzelfde met foto’s: mijn archief in iCloud groeit en groeit. Welke van die foto’s zijn me écht wat waard?

15. Naar zee

Deze stond er vorig jaar ook op en ik vind het wel een mooie om erin te houden. Af en toe wil ik naar zee, even uitwaaien.

16. Fotoboek van 2020 (af)maken

Zojuist bestelde ik de foto’s die ik afgelopen week selecteerde (163 stuks, een stuk minder dan vorig jaar!) en als ze bezorgd worden kan ik ze gaan inplakken. Muziekje erbij, pot thee ernaast… Fijn winterproject, moet lukken.

17. Nederland verkennen: dagjes en week(end)jes weg in eigen land

Dat weekje in Zeeland beviel behoorlijk goed. Wat is er eigenlijk veel moois in de buurt – je hoeft helemaal niet ver weg te gaan om het leuk te hebben. In 2021 hoop ik dat we weer een keer zo’n fijn huisje opzoeken. Misschien kunnen we in de zomer wel naar de Wadden.

Bij vrienden bivakkeren is ook een goede optie trouwens. Deze kerstvakantie logeerde ik een paar dagen bij A en bij E en J, en in beide gevallen was het zó lekker om er gewoon even uit te zijn. Zolang ik maar bij mensen ben waarbij ik het gevoel hebt dat ik niets ‘hoef’ (lees: waar ik ook gewoon in m’n boek kan duiken) houd ik dat best lang vol. Het is fijn om in elkaars omgeving te zijn en tijd samen te besteden.

18. Een dag per week niets plannen

Om creatief, energiek en blij te blijven, heb ik ruimte nodig. Het is dus van levensbelang dat ik genoeg spontane tijd in mijn leven laat. Suusdagen, maar ook daarnaast voldoende buffertijd – om te mijmeren, te doen wat in me opkomt. Of dat nou twee uur met een vriendin bellen is, koekjes bakken, een blog schrijven of beginnen aan dat ene nieuwe werkproject.

Ik wil erop blijven letten dat ik één dag per week van tevoren geen afspraken maak. Zodat ik pas op de dag zelf kan voelen waar m’n behoefte ligt.

19.Met beide benen op de grond blijven, ofwel: niet vliegen

In 2020 deed ik mee aan de FlightFree-beweging. Ook in 2021 wil ik niet in een vliegtuig stappen.

Wordt aan de ene kant nog makkelijker, denk ik, omdat ik nog sterker en dieper voel dat ik dit wil doen. Toch neem ik het bewust op als puntje in deze lijst.

20. Naar mijn intuïtie luisteren. Op haar durven te vertrouwen

Want eigenlijk wéét je het diep vanbinnen vaak wel.
Doe maar, durf maar.

1+

2 reacties op “20 x 2021: mijn intenties voor het nieuwe jaar”

  1. wat een mooie intenties suus, en wat geef je me inspiratie. Meer boeken lezen, ik weet niet of ik het misschien ergens gemist had, maar de bieb is dus echt een vette tip. Soms moet ik wachten op boeken die ik gereserveerd heb, maar dat heeft dus ook wel wat heb ik gemerkt, dat “wachten”. En nu, tijdens deze lockdown, is het ook wel fijn om zo’n vooruitzicht te hebben; even wandelen naar de bieb, je boek ophalen, en weer naar huis. Even een break op de dag zeg maar

    0

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.