20 dingen voor in 2020*

De laatste dag van de kerstvakantie. Twee volle weken vrij was ik, twee weken thuis en ik kan niet anders dan concluderen hoe wonderlijk het is wat er dan allemaal gebeurt.

In het kort: als ik de tijd en ruimte heb, verander ik blijkbaar in no-time in een vegahippie met kluizenaarstrekjes.

In wat genuanceerder bewoordingen: in precies de versie van mezelf die me diep van binnen het beste past.

Ik schrijf veel (heb je het gemerkt? ;-)),
mediteer dagelijks,
sta uren te experimenteren in de keuken,
ben weer vegetariër en voel me daar erg goed bij,
ren, zwem, wandel – het liefst (bijna) elke dag.

Ik speel piano,
drink thee met liefsten en praat over het leven,
knuffel met B als die thuis is,
doe wat spelletjes samen,
stuur digitale brieven aan vriendinnen,
leg een puzzel van duizend stukjes,
ruim lekker op in huis.

Interessant, want als ik deze dingen niet of minder doe komt dat blijkbaar niet doordat ik het niet belangrijk vind, maar simpelweg doordat ik er te weinig ruimte en energie voor heb.

Wat natuurlijk ook weer een pleidooi is om structureel wat meer tijd en energie over te houden – zodat ik kan leven naar mijn waarden.

Intussen kabbelt het voort in mijn hoofd en denk ik na over alle dingen die ik graag zou doen, leren en veranderen dit jaar. Dat zijn er een hoop en dus probeer ik mezelf ook wat af te remmen. Ik zou niet de eerste zijn die tien ambitieuze plannen tegelijk begint, om na drie weken ontmoedigd af te haken.

De realiteit is: in het dagelijks leven, het wérkende leven, vaar ik grotendeels op gewoontes. Wil ik die gewoontes veranderen, dan vergt dat tijd. De kunst van een gewoonte inbouwen (of juist afleren) is immers om dat in héle kleine stapjes te doen, zo klein dat het je nauwelijks energie kost.

Na een jaar heb je dan toch best een weg afgelegd, laat staan na vijf jaar.

En wat is een beter moment om die grote lijnen uit te stippelen dan aan het einde van een tweeweekse vakantie?

Dus hier, geïnspireerd op een prachtige blog van Merel van de Groene Meisjes, en op Lindsey die erbij aanhaakte: 20 dingen die ik graag zou doen in 2020. Geen harde eisen of restricties, maar gewoon: het zou leuk zijn als dit lukt want ik heb er (nu) zin in.

1. Dagelijks blijven mediteren.
Eind 2020 wil ik graag in principe twee keer per dag een kwartiertje zitten. Nu start ik weer met 5 minuten per dag, om de gewoonte er opnieuw in te slijten. Mediteren brengt me zo veel: een rustiger hoofd, natuurlijk, maar opvallend genoeg zit ik ook lekkerder in mijn lijf als ik mediteer, ben ik zachter voor de Suusie en zorg ik in het algemeen beter voor mezelf (eten, drinken, beweging, slaap).

Dagelijks twee keer even zitten herinnert me eraan dat ik gewoon mag zijn, en dat een groot deel van de gedachten waar ik de hele dag zo druk mee ben voornamelijk afleiding zijn, hoe belangrijk ze op dat moment ook lijken. Een nuttig inzicht.

2. Mijn wijnbrevet halen.
Yes, en de belangrijkste stap daartoe is gezet: in maart start ik met de cursus WSET2. Ik heb er zin in (en vind het ook een beetje spannend).

3. Een dag per week plantaardig gaan eten.
Twee jaar terug deed ik de mini-VeganChallenge; zeven dagen lang plantaardig (en maakte daar uiteindelijk tien van). Nu zag ik op de site van deze challenge dat je ‘m tegenwoordig het hele jaar kunt doen – en dat klinkt verleidelijk. Die maand lijkt me interessant maar is voor mij op dit moment een te grote stap (laat ik me eerst maar eens committeren aan geen vlees en vis!).

Haalbaarder is om één dag in de week te kiezen waarop ik in principe plantaardig eet. Plantaardig Maandag is schijnbaar een dingetje, dus dat lijkt me een goed uitgangspunt, maar ik wil anderen niet verplichten vegan te koken als ik te gast ben. Dus het kan ook zomaar een keer dinsdag, woensdag of zaterdag worden.

4. Weer 10 kilometer kunnen hardlopen.
Yes, en ik ben al een aardig eindje op weg! Deze week liep ik twee keer (5,8 en 4,8 kilometer) en mijn voet houdt zich rustig. Al is het nog altijd niet 100 procent zoals het moet zijn, ik heb er vertrouwen in dat als ik zo blijf opbouwen, ik eind 2020 wel weer een tien kilometer kan. Misschien zelfs een Zevenheuvelenloop, maar laten we ook weer niet te hard van stapel lopen ;-)

5. Vrijwilligerswerk doen.
Grappig want ik zag bij Lindsey dat ze deze erop had staan, dat ze vrijwilliger wordt bij de VoorleesExpress, en laat dat nu precies zijn waar ik me rond de kerstdagen voor inschreef. Al jaren loop ik met het idee om dit te doen, niet eerder was er (of maakte ik) tijd en ruimte. Van alle soorten vrijwilligerswerk trekt dit me het meeste: kinderen met een taalachterstand kennis laten maken met boeken en verhalen.

6. Een lange wandeling maken op een mooie plek in Nederland.
Eerder deed ik een paar keer een NS-wandeling en na zo’n dag struinen door de bossen en over de hei denk ik steevast: dit wil ik vaker doen. Toch blijkt het lastig om er een (weekend)dag voor vrij te maken. Dit jaar wil ik in elk geval graag een keer wandelen. Misschien een tocht rondom Arnhem (waar vrienden onlangs heen zijn verhuisd), of het mooie pad bij Holten dat ik eerder eens liep.

Rondom Utrecht zijn trouwens ook een aantal mooie tochten (aanrader is de wandeling door Lage Vuursche, die liep ik al twee keer, ook leuk omdat je halverwege kunt stoppen voor pannenkoeken).

7. Reizen met de trein.
En dan bedoel ik natuurlijk niet de dagelijkse ritjes naar mijn werk he. ;-) Nee, in 2020 wil ik graag andere manieren van reizen verkennen. Ik geloof dat we met z’n allen heus het reizen niet hoeven op te geven vanwege klimaatverandering; als genoeg mensen de overstap maken van vliegtuig naar trein (of bus), wordt het lucratief om te investeren in betere verbindingen.

Mijn eerste treinreis is alvast geboekt, in april ga ik naar Londen met de Eurostar.

De Volkskrant had trouwens dit weekend een gave infographic over treinen door Europa en hoe lang het duurt om overal te komen:

8. Op Einder-dagen na de lunch een korte wandeling maken.
Vanaf het kantoor van Einder zijn er verschillende rondjes van zo’n 10 minuten die ik kan lopen. In het kader van “geen tijd” schiet dit voornemen – dat ik al langer heb – er (te) vaak bij in, en juist daarom wil ik er een vaste gewoonte van maken.

Ik geloof namelijk dat ik dat kwartiertje makkelijk ‘terugwin’ op mijn dag, doordat ik daarna frisser en productiever ben.

En even eruit, even naar buiten, met of zonder collega die gezellig meeloopt, maakt me ook gewoon blij.

9. Tweedehands kledingwinkels (en sowieso: kringloopwinkels) in Utrecht verkennen.
Dat (nieuwe) spullen kopen een enórme verborgen milieu-impact heeft, zelfs een van de meest vervuilende dingen is die je kunt doen, ontdekte ik onlangs via het blog Zaailingen. Het was een eye-opener voor me.

Natuurlijk wist ik al dat er genoeg reden zijn om zo min mogelijk nieuwe kleding te kopen (kinderarbeid, slechte omstandigheden in fabrieken), maar dat het ook voor je footprint veel beter is, had ik me niet zo gerealiseerd.

Bovendien, een rondje door mijn kledingkast afgelopen week leerde: ik heb méér dan genoeg kleding, nieuwe dingen heb ik dit jaar niet of nauwelijks nodig.

Als student deed ik regelmatig mooie kledingvondsten bij Het Goed, de tweedehandswinkel in Nijmegen (zo-goed-als-nieuwe merkbroeken voor 5 euro!). Ik heb goede verhalen gehoord over het aanbod tweedehandswinkels in Utrecht, maar behalve om er zelf spullen te dumpen ben ik hier nog nauwelijks in kringloopwinkels geweest. Komende tijd wil ik hier wat verkennende rondes doen.

10. Weer naar Best Kept Secret.
De headliners zijn (grotendeels) bekend en daar word ik alvast érg blij van: Massive Attack en The National. Maar eigenlijk had ik daarvoor ook al bedacht dat ik in 2020 weer naar BKS wil. Het lijkt erop dat m’n festivalbuddies daar inmiddels ook uit zijn, dus het duurt vast niet lang meer voor we tickets hebben!

11. Bewuster nadenken over waar ik mijn geld aan uitgeef.
Afgelopen jaren waren mijn vaste lasten relatief laag: ik woonde klein, had geen auto en kookte vaak simpel. Sinds samenwoon is dat allemaal een beetje anders geworden. Huren in Utrecht is nu eenmaal duur… en die nieuwe eettafel was ook niet gratis.

Omdat ik mijn spaarrekening niet compleet wil leegtrekken, wil (/moet ;-)) ik komende tijd een tandje terug in luxe en beter nadenken over waar ik mijn geld aan uitgeef. Op Marktplaats kun je vaak dingen stukken goedkoper vinden (ik shopte er al een complete ski-outfit voor een paar tientjes!) en dat is ook nog eens beter voor de wereld – want minder nieuwe spullen.

12. Naar zee.
Ik ga te weinig naar zee, terwijl het toch maar een uurtje reizen is en ik strandwandelingen erg lekker vind. In het nieuwe jaar wil ik in elk geval weer een keer de zee opzoeken.

13. Mijn fotoalbums van 2019 en 2018 (af)maken.
Met 2019 ben ik in de kerstvakantie een heel eind gekomen, de selectie foto’s van 2018 staat klaar om af te drukken. Moet lukken dus, zou je zeggen. Ik maak ‘analoge’ fotoboeken (losse bladen in een ringband) omdat ik merk dat ik dat leuker vind om te doen dan klooien met fotosoftware.

14. Lammetjes knuffelen in Zweden.
Zoals je misschien weet heeft mijn moeder schapen op het Zweedse platteland, en dit voorjaar hebben ze waarschijnlijk voorlopig voor de laatste keer lammetjes. Goede aanleiding om daar weer eens heen te gaan. Ik wil ook graag verkennen hoe het is om met de trein te reizen naar Karlstad – met een overnachting in Kopenhagen zou het te doen moeten zijn.

15. Nijmeegse collega’s uitnodigen in mijn huis – en leven – in Utrecht.
In december gingen twee Eindercollega’s mee naar een concert in Tivoli en daar werd ik absurd blij van, die twee werelden verbonden met elkaar. Het lijkt me leuk als in 2020 een paar collega’s ook zin hebben om hierheen te komen. Gelukkig gebeurde dat gisteren al en ook de eerste wijn-spellen-voedsel-logeerdate met collega’s hier staat al gepland, in februari.

16. Een paar keer een SUUSWEEKEND plannen.
Gewoon even helemaal niks, dus.

17. Ayahuasca doen.
Ik weet niet of het er dit jaar van gaat komen (dit is wel iets waar je echt tijd en ruimte voor moet hebben), maar een ayahuasca-reis staat al jaren op mijn lijstje. Dus wie weet.

18. Nieuwe muziek (blijven) ontdekken.
Omdat er zo veel mooie en goede artiesten zijn en ik blij word van nieuwe pareltjes ontdekken. Met een festival in de planning gaat dit sowieso goed komen, verwacht ik – maanden van tevoren starten met inluisteren van alle artiesten is in ons festivalclubje best een ding.

19. Actief oefenen met kleine, dagelijkse zelfzorg.
Bijvoorbeeld door mijn huis fijn opgeruimd te houden (do it for your future self), de tijd te nemen om me na het douchen in te smeren met fijne lotion (ik ben hier vaak veel te gehaast voor) of ‘s morgens een comforting ontbijt te maken in plaats van twee snelle boterhammen te smeren.

20. Een grote reis maken (ja, zonder vliegtuig).
Last, but surely not least: B en ik hebben reisplannen. Zodra die wat concreter zijn deel ik ze graag met jullie, maar het zou zomaar kunnen dat we volgende kerst niet in Nederland vieren. Dit plan maakten we in de zomer al maar stond door de verhuizing even op een lager pitje; nu ontstaat langzaam de ruimte om serieus research te doen. Dus met deze cliffhanger eindig ik dit toch best lang geworden blogje. ;-) Wordt vervolgd!

*Titel geïnspireerd op Merel en Lindsey, dus.

0

Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

2 reacties op “20 dingen voor in 2020*”

  1. Mijn inbox stond inderdaad ineens vol Suushi, maar dat vind ik alleen maar heerlijk, dus schrijf vooral voort. :) (Ook die vorige, over La la land, gaaf!)
    Wat een fijne inleiding. En wat een mooie gedachten schrijf je hier neer. Ik heb weer genoten!

    3+
  2. Klinkt als heel fijne plannen, ik hoop dat je er veel van mag waarmaken.

    3+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.