20 dingen in 2020: de terugblik

Tja, wat zal ik zeggen hè. 2020 liep zacht gezegd een béétje anders dan we allemaal hadden verwacht. Daarover – de ontwikkelingen op macroniveau – lees je elders al volop. Op microniveau betekent de pandemie dat een aantal van de dingen die ik een jaar geleden had bedacht te gaan doen, niet door konden gaan.

Toch is er ook verrassend veel wél doorgegaan. Een half jaar geleden deelde ik al een ‘tussenstand‘ van mijn 20 voornemens voor in 2020; vandaag maak ik de balans op.

Jippie, gelukt!

 • 2. Mijn wijnbrevet halen. Met een score van 96% slaagde ik voor m’n WSET2-examen. Da’s twee van de vijftig vragen fout – trots op!
 • 3. Een dag per week plantaardig gaan eten. Yes, dat is zéven dagen per week geworden (90% van de tijd – buiten de deur ben ik nog vegetariër en dat blijft om praktische redenen voorlopig ook zo). Ik had dat niet verwacht – het was geen achterliggend einddoel – toen ik deze intentie opschreef. Zo zie je maar weer dat alle beetjes helpen; juist die ene plantaardige avondmaaltijd waar het mee begon, hielp me om vertrouwd te raken met een nieuwe manier van eten.
 • 5. Vrijwilligerswerk doen. Ook dit liep een beetje uit de hand, in de zin dat ik nu een twééde voorleesseizoen met A aan het doen ben. Door corona kon immers een deel van het eerste seizoen niet doorgaan. Ik kom alweer bijna een jaar over de vloer bij haar familie en dat is nog steeds erg fijn.
 • 8. Op Einder-dagen na de lunch een korte wandeling maken. Yes, per ongeluk zomaar gelukt! Niet hoe ik het bedacht had (als onderbreking van het thuiswerken), maar niettemin ben ik erg gehecht geraakt aan m’n dagelijkse ommetjes.
 • 11. Bewuster nadenken over waar ik mijn geld aan uitgeef. Ik had het van tevoren niet zo bedacht, maar dit doe ik inderdaad – en niet eens zozeer om financiële redenen (al is het fijn om daarin meer vrijheid te ervaren!). Mijn koopgedrag, leerde ik in 2020, blijkt een gigantische impact op de aarde te hebben. Marktplaats is weer m’n beste vriend en ik ben volop aan het leren hoe ik slim tweedehands en refurbished kan winkelen.
 • 12. Naar zee. Ik ging verschillende keren naar zee en dat was heerlijk.
 • 13. Mijn fotoalbums van 2019 en 2018 (af)maken. Dit deed ik al in januari, lijkt een eeuwigheid geleden. In retrospect ook mooi dat ik deze ‘pre-corona-albums’ maakte. Destijds verbaasde een vriendin zich over de hoeveelheid sociale bijeenkomsten in die albums… Het boek van 2020 gaat er een tikje anders uitzien. ;-)
 • 15. Nijmeegse collega’s uitnodigen in mijn huis – en leven – in Utrecht. Maar goed dat ik die afspraken allemaal in februari had gepland. Zo zie je maar; als je iets wilt, wacht er niet te lang mee – voor je het weet wordt het een stuk lastiger om te doen.
 • 16. Een paar keer een SUUSWEEKEND plannen. Ik durf nog niet te zeggen dat Suusdagen standaard zijn in de week, maar ik ben tegenwoordig zó veel thuis dat ik aardig aan m’n me-time kom.
 • 19. Actief oefenen met kleine, dagelijkse zelfzorg. Op het gebied van zelfzorg heb ik dit jaar grote stappen kunnen zetten. Het coronajaar bleek daar bij uitstek geschikt voor; minder afleiding en sociale prikkels, meer tijd thuis. En sinds m’n ADHD-diagnose is het op een aantal terreinen ineens aanzienlijk makkelijker om rekening te houden met mijn behoeften. Tevreden hierover dus.

Ook een beetje gelukt

 • 1. Dagelijks blijven mediteren. Ik was lekker bezig, toen ik corona kreeg kwam er een flinke dip en sinds een paar weken ga ik weer elke dag vijf tot tien minuten zitten. Met dank aan de drie wekkertjes per dag die ik zet om mezelf eraan te herinneren (om 8, 12 en 17 uur). I’m glad to be back.
 • 6. Een lange wandeling maken op een mooie plek in Nederland. In de zomer liep ik een paar keer wat langere stukken met vriendinnen. Dat was fijn. En ook nu zou ik héél graag meer wandelen dan ik doe, maar ja, voet. #enoughsaid
 • 9. Tweedehands kledingwinkels (en sowieso: kringloopwinkels) in Utrecht verkennen. Work in progress dit. Een paar weken terug ging ik éindelijk naar binnen bij de kringloop hier in de wijk. En met dank aan jullie goede tips kocht ik gisteren een paar truien op Vinted! Wordt vervolgd…
 • 18. Nieuwe muziek (blijven) ontdekken. Ik ontdekte natuurlijk Billie Eilish, maar eh.. verder niet heel veel nieuws, vrees ik. Hoewel: op vakantie in Zeeland stuitten we toevallig op een serie Duitse indiebandjes die wel erg leuk waren. Ik moet ze nog wel toevoegen aan m’n Spotify. O, en ik ben zeker meer jazz gaan luisteren, maar nog niet één specifieke artiest. Verder brachten een aantal van m’n favoriete muzikanten nieuwe nummers uit (onder andere Steven Wilson, Zero 7, Emancipator en Balthazar) dus daar ben ik nog wel even mee zoet. Neemt niet weg dat fijne muziektips welkom zijn.

Niet gelukt

 • 4. Weer 10 kilometer kunnen hardlopen. Uhh ja, hoe zei ik dat ook alweer een paar jaar geleden? Hardlopen, schrijf dat maar op je buik. M’n peesontsteking is intussen zo chronisch geworden dat ik me erbij begin neer te leggen dat ik waarschijnlijk nooit meer zal hardlopen. Vind ik niet eens erg, zolang ik maar weer behoorlijke stukken kan wándelen straks…
 • 7. Reizen met de trein. Ik zou naar Londen, naar Zweden én op wereldreis – maar ja, corona.
 • 10. Weer naar Best Kept Secret. Idem. Al deden we wel een ‘BKS home edition’ in het park.
 • 14. Lammetjes knuffelen in Zweden. Ja, dit vind ik wel het stomste van de niet-gelukte dingen. Dit jaar hadden mijn ouders voor de laatste keer lammetjes en helaas heb ik ze niet kunnen aaien.
 • 17. Ayahuasca doen. Ook niet, deels door corona maar deels ook omdat ik op dit moment niet zeker weet of ik al wel klaar ben voor zo’n trip. Anders gezegd: of het op dit moment is wat ik nodig heb. Misschien ooit.
 • 20. Een grote reis maken (ja, zonder vliegtuig). Tja, die wereldreis. We hadden – nee, hébben – dus het plan om per trein naar Indonesië te gaan. Vertel ik gráág later meer over, maar die hele reis is door corona natuurlijk uitgesteld. Ik hoop dat we komende zomer kunnen gaan, maar waar ik daar een maandje terug nog best optimistisch over was, heb ik er inmiddels steeds meer een hard hoofd in. We gaan het zien.

Dit idee van ‘intenties uitspreken’ beviel me erg goed. De concrete doelen hielpen me tijdens het jaar om keuzes te maken, en ze herinnerden me aan waar ik graag heen wil. Ik ben al een paar weken bezig om 20 dingen voor in 2021 te formuleren; daarover binnenkort meer!

1+

3 reacties op “20 dingen in 2020: de terugblik”

 1. Wow wat ben ik benieuwd naar de reis naar Indonesië per trein! En wat heb je een goede score behaald in dit gekke jaar, ik ga zo ook maar even terugblikken.

  0

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.