11 dingen in 2022: de terugblik

Begin vorig jaar formuleerde ik 11 intenties voor 2022. Halverwege het jaar schreef ik al over de voortgang daarvan; nu is het tijd om terug te blikken! Geen kwestie van lukken of mislukken, het waren immers intenties. Maar evengoed leuk om te zien wat ervan is geworden.

1. Chic uit eten met mijn vriendin S.

Al in februari gedaan! We gingen heerlijk eten bij Lux in Rotterdam en plakten er een hotelovernachting aan vast.

2. Met de trein naar Zweden.

Twee keer gedaan zelfs! In april ging ik voor het eerst en in augustus maakte ik de reis nog een keer, toen samen met B. En de volgende treinreis staat alweer gepland: in het voorjaar ga ik met vriendin E en kleine S.

Het plan is om dan de combi van trein en boot uit te proberen. Dat wil zeggen, eerst met de trein van Elst naar Kiel, daar op de nachtboot naar Göteborg en de volgende ochtend nog een paar uurtjes in de trein naar Karlstad.

3. Balans vinden in m’n freelancebestaan.

Hier heb ik zeker stappen in gezet. Met vallen en opstaan natuurlijk, want het blijft een lastige les voor me om niet veel te hard te gaan. Maar as we speak zit mijn agenda vol tot juni – dat wil zeggen, ‘vol’ volgens de nieuwe standaard, dus voldoende werk maar niet propvol. Ik neem dus tot de zomer geen nieuw werk aan, en daarna zie ik wel weer verder!

Als ik terugkijk, heb ik in 2022 beter geleerd welke klussen en opdrachtgevers bij me passen (en welke niet). Ik heb ook regelmatig geoefend met mijn grens aangeven en nee zeggen. Allemaal dingen die helpen om de balans te houden.

4. De relatie met mezelf verbeteren.

Ja, ook hier heb ik hard aan gewerkt! Allereerst in de sessies lichaamswerk die ik regelmatig deed, en die me veel meer in contact brachten met mijn gevoel – en me leerden om gewoon te voelen wat er is. Wil niet zeggen dat dat nu altijd vanzelf gaat, integendeel, maar de laatste tijd merk ik vaker op dat er een sensatie opkomt, die ik dan serieus neem en ruimte geef in plaats van wegduw.

Ook de dagelijkse (ochtend)yoga helpt om de relatie met mezelf te verbeteren. En over het algemeen zorg ik de laatste tijd best goed voor mezelf. Zo geef ik deze winter meer dan ooit toe aan m’n neiging om me terug te trekken. En het kan toeval zijn, maar ik heb de hele winter nog geen spoortje winterdip gemerkt.

Oh ja, en ik heb me ook nog verdiept in human design en krijg daar deze week een reading in om meer te leren over mijn HD-type. Valt ook wel onder ‘jezelf beter leren kennen’.

5. Met voorleeskindje A naar museum NEMO.

Yes, gedaan, en later in het jaar gingen we ook nog naar museum CORPUS.

6. Plezier blijven houden / terugvinden in pianospelen.

Nope. Ik heb mezelf in dat laatste les-semester wat te hard gepusht en heb op dit moment weinig zin meer om te spelen. Komt vast wel weer, op een dag.

7. Regelmatig dates hebben met B.

Ja! Ik vind dit zo’n goede gewoonte van ons. Elke maand neemt de een de ander ergens mee naartoe. Zo gingen we onder andere eten bij creatieve broedplaats Mediamatic in Amsterdam, deden we een Escape Tour in Nijmegen, aten we Italiaans bij Merano in diezelfde stad, gingen we naar de bios en gingen we vlak voor de kerstdagen een weekendje weg.

Naast deze officiële dates hadden we nog meer leuke uitstapjes gepland, zoals concerten, spellenmiddagen en Best Kept Secret Festival.

8. Me durven te verbinden met de mensen om me heen.

Ook stappen in gezet, geloof ik. Ik overschreeuw minder, blijf meer bij mezelf en spreek me vaker uit. Dat zorgt er ook voor dat ik soms meer ongemak ervaar, of duidelijker merk dat een bepaalde relatie niet (meer) is wat ik dacht dat-ie was. Het zorgt ook voor meer echtheid, en dat is me veel waard.

9. Een paar NS-wandelingen maken.

Done! Vooral in de eerste helft van het jaar trouwens (zie de augustus-update), maar dit najaar maakte ik ook nog een paar wandelingen. Zo liep ik voor het eerst in m’n eentje door het bos, van Arnhem naar Oosterbeek. Voor herhaling vatbaar.

10. Paar dagen naar een huisje in de natuur.

Nee, niet gedaan, maar uiteindelijk ook weinig behoefte aan. Ik heb natuur om mijn eigen huis heen gecreëerd door de tuin te onttegelen en beplanten.

11. Boeken blijven lezen.

Ja, best goed gelukt! Zeker de laatste maanden van 2022 heb ik mijn e-reader er weer vaker bij gepakt. Wat daarbij helpt is dat ik tegenwoordig m’n telefoon ‘s avonds uitzet en niet meer in de slaapkamer heb liggen. Daardoor pak ik in bed makkelijker een boek. Sinds kort heb ik zelfs een KoboPlus-abonnement afgesloten, omdat mijn leestempo zo hoog ligt dat dit goedkoper was dan losse e-books kopen.

3+

Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Eén reactie op “11 dingen in 2022: de terugblik”

  1. Jos-Willem van de Laar

    Leuke terugblik! Ik las in de kerstvakantie ook weer wat vaker op mijn ereader. Maar met werk, sport etc. is genoeg leestijd te vinden op de werkdagen soms nog lastig. Denk dat ik vanaf morgen m’n mobiel ook buiten de slaapkamer hou, om wat meer leestijd te creëren! Bedankt voor de tip!

    2+

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.