10x vegan producten uit de supermarkt

Ik wilde al heel lang een blog schrijven over vegan producten uit de supermarkt. Omdat ik daar zelf de afgelopen tijd élke week nieuwe ontdekkingen doe. En omdat ik denk dat voor veel mensen een verandering in hun eetpatroon dáár begint: bij wat je koopt in de supermarkt.

Daar, in de Albert Heijn, Jumbo, Lidl of waar je dan ook maar je weekboodschappen doet, beslis je immers voor zo’n 80 procent wat jij en je eventuele huisgenoten eten in een week.

Natuurlijk zijn er ook mensen die bewust de supermarkt mijden, en hun boodschappen voornamelijk halen op de markt, in de natuurwinkel of bij mediterrane stalletjes en speciaalzaken. Doe ik zelf deels ook – als ik de mogelijkheid heb, steun ik liever een lokale ondernemer dan een multinational.

Toch richt ik me in deze post op producten uit de supermarkt, omdat nu eenmaal de meeste Nederlanders daar het gros van hun boodschappen halen. Gaan al die Nederlanders in de supermarkt ándere dingen kopen, dan heeft dat een enorme impact!

Ik ben zelf bezig om een aantal van mijn ‘go to’-dierlijke producten te vervangen door plantaardige varianten. Deels deed ik dat al; ik koop al jaren ongezoete soja-, haver- en amandelmelk voor m’n ontbijt en dat gebruik ik ook als ik bijvoorbeeld pannenkoeken bak.

Maar er waren ook een hoop dingen die ik verdraaid moeilijk vond om te vervangen. Ei, om te beginnen. Room. Pesto. Kwark. En niet te vergeten: roomboter. O, wat hield ik van roomboter. Mij maakte je niet wijs dat je net zo goed margarine kon gebruiken. Rotzooi vond ik het.

Toch heb ik nu al een paar maanden geen roomboter in huis.

Maar goed, ik dwaal af – m’n punt is dat ik allerlei interessante nieuwe producten aan het uitproberen ben. En waarom zou ik die experimenten niet met jullie delen? Om te beginnen deel ik vandaag graag m’n 7 favoriete plantaardige producten – én 3 nieuwe ontdekkingen.

flora plant roomboter plantaardig

1. Flora Plant

Ja, om dan maar meteen met die roomboter te beginnen: Flora Plant is wat mij betreft echt dé ontdekking van het jaar, hoor. Ik eet het zelfs ‘zo’ met wat zeezout op een geroosterd broodje – en dat zegt wat. (Lees: dat zou ik met random margarine nóóit hebben gedaan, yuck.)

vivera plant schnitzel als kip

2. Vivera krokante schnitzels

M’n favoriete vegaburger van het moment is deze krokante ‘kip’-schnitzel van Vivera. Niet alleen de mijne trouwens, ook B is fan. De textuur doet goed stevig en vlezig aan en het krokante korstje is gewoon écht goed.

ah amandelmelk ongezoet

3. AH ongezoete amandelmelk

Plantaardige melk heb je inmiddels in drieduizend soorten. Ik ga sowieso altijd voor een ongezoete variant (nergens voor nodig, die suiker, en dat zoete smaakje past sowieso minder goed bij veel gerechten). Het huismerk AH heeft een prima amandelmelk voor een redelijke prijs. Naast deze koop ik ook wel eens rijstmelk, havermelk en (zo nu en dan) sojamelk. Heel groot vind ik het verschil niet – zeker niet als je de melk verwerkt in gerechten.

O ja, drink je melk in je koffie of thee, dan schijnt Alpro Barista Oat een aanrader te zijn! Schuimt supergoed en de smaak combineert lekker met je drankje.

ah kwarq soja

4. AH KwarQ soja

Nog zo’n huismerk-topper: plantaardige KwarQ van AH. B eet dit tegenwoordig elke ochtend met muesli en fruit; toen-ie onlangs bij wijze van experiment besloot z’n ontbijtboterhammen te vervangen door zuivel, probeerde hij tegelijkertijd koeienkwark en deze plantaardige kwark uit. Zijn conclusie: even lekker. En ja, waarom zou je dan kiezen voor de optie die koeien pijnigt en het klimaat enorm belast?

KwarQ is er trouwens ook in een amandelvariant. Die is minstens zo lekker (misschien nog wel een tikje smaakvoller!), maar ook ruim twee keer zo duur. Die afweging is aan jou. :-)

maza hoemoes ras el hanout

5. Maza hoemoes ras el hanout

Ook hoemoes bestaat anno 2020 in tig varianten – zo veel, dat ik niet durf te zeggen of er iemand bestaat die ze überhaupt állemaal heeft uitgeprobeerd. Ik niet in elk geval. ;-) Maar ik weet wél dat de ras el hanout-hoemoes van Maza één van m’n favorieten is. Ik wissel deze vaak af met de tomaat-basilicum-variant en die met chipotle.

quorn chicken free slices

6. Quorn Chicken Free Slices

Houd je van kipfilet op je brood? De chicken free slices van Quorn komen aardig in de buurt. Fijn als ik eens wat anders op m’n brood wil dan hummus, pindakaas of vegan filet americain. Ik eet deze plakjes ook soms ‘los’ als snack.

remia mayolijn

7. Remia Mayolijn

Misschien heb je deze mayonaise toevallig al in huis. Zo ja: suprise, it’s vegan! Zo nee: ook als je geen ambitie hebt om veganist te worden, zou dit nog wel eens een tip voor je kunnen zijn. Remia Mayolijn is namelijk niet alleen ei-vrij, maar bevat ook ruim de helft minder vet dan ‘gewone’ mayonaise. Nou is het mij persoonlijk vooral om die ei te doen, maar goed, ieder z’n beweegredenen. :-) Hoe dan ook, deze mayo is wat je ervan verwacht: prima saus om je friet of aardappelkroketjes in de dippen.

Oké, tot zover de producten die ik zelf tegenwoordig bijna altijd in huis heb. Toen ik vandaag boodschappen deed, vond ik namelijk weer een aantal interessante plantaardige producten om uit te proberen. Het lijkt wel of het assortiment van m’n Appie elke week groeit! Deze tips geef ik je dus ook nog graag mee…

allioli vegan chovi

8. Vegan aioli

Ken je die gele kuipjes aioli die te vinden zijn op menig BBQ-festijn? Goed nieuws: ze zijn er nu ook in een vegan-variant. Ik was superblij toen ik hierachter kwam, want ik HOU van aioli (en dan is het ineens heel jammer dat er eigeel zit in de ‘gewone’ variant).

PS. Ik heb ‘m net even voorgeproefd, en oprecht, ik proef geen verschil met ‘andere’ aioli. Aanrader dus.

puro vegan pesto

9. Pesto rosso & genovese

Tja, nog zo’n ding dat me lang tegenhield om veganist te worden: pesto. Verse pesto welteverstaan, want hmmmm, parmezaan pecorino.. oké, daar ga ik later nog wel eens wat op verzinnen. Over pesto uit een potje hoef ik me in elk geval niet meer druk te maken, want ik vond vandaag deze twee pesto’s van het Italiaanse merk Puro. En hé, als zelfs de Italianen pesto-zonder-kaas durven te maken…

pulled oats

10. Pulled oats

Hier ben ik dus héél nieuwsgierig naar! Pulled oats zag ik de laatste tijd al regelmatig tegenkomen op veganistische blogs. Dit schijnt een nieuwe soort vleesvervanger te zijn die superlekker is. Ik weet nog niet wat ik ermee ga maken, maar nam in elk geval alvast een doosje mee naar huis. Zo te zien kun je er alle kanten mee op, dus dat komt wel goed.

Reacties

6 reacties op “10x vegan producten uit de supermarkt”

 1. Yeah, goed bezig Suus!

  Oké, ik had nog nooit van pulled oats gehoord, en ik heb ook de ervaring dat er in België nog (veel) minder aanbod is dan in Nederland, maar ik vind het echt top om zulke lijstjes te lezen (voor als ik weer eens in Nederland ben), want dat helpt dus echt, qua omschakelen. Mijn moeilijkste ‘ei’-ding was pannenkoeken. Ik probeerde met lijnzaad, maar dat resultaat was heel wisselend. Veel andere dingen mislukten ook. Ondertussen is aquafaba m’n beste vriend. Experimenteren wordt veel leuker als je al enigszins vermoed dat het wel lekker gaat zijn. :)

 2. oeh, dit vind ik wel interessant ja. Ben benieuwd wat er trouwens in normale pesto zit, dat het dus kennelijk niet vegan is? En kaas! Waarmee vervang je dat?

  1. Ja kaas dat is een hele goede…er bestaan vegan kazen, ik heb er op dit moment nog niet heel veel uitgeprobeerd en ben ook niet mega-enthousiast so far (is work in progress, ben nog in de resesarchfase. Daarna maak ik er misschien nog wel eens een post over!).

   Edelgistvlokken kun je bijvoorbeeld over de pasta strooien. Of nog beter, een mengsel van cashews & edelgist, dat maakte E laatst en was superlekker zei ze, ik zal nog even vragen naar de verhoudingen.

   En verder is mijn conclusie-tot-nu-toe dat ik beter niet letterlijk kaas kan proberen te vervangen, maar recepten kan maken waarin andere ingrediënten voor een hartige/romige/pittige smaak zorgen. Denk aan avocado, zongedroogde tomaatjes, vegan mayonaise, gerookte amandelen. Lisa Goes Vegan heeft er bijvoorbeeld een post over: https://lisagoesvegan.com/hoe-vervang-ik-kaas/

 3. oh parmezaan, ja duh, dat is niet vegan, ok snap het

  1. Hihi ja, maar logische vraag hoor!! Soms kun je het ook gewoon even niet bedenken. Sowieso: tof dat je hier ook over nadenkt <3

 4. Oeh, hier staat veel lekkers tussen! Vegafit kipnuggets zijn nog altijd mijn lievelings-vegan-product uit de supermarkt, en mayolijn hebben we hier ook standaard in huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.