10 tips om minder op je smartphone te zitten

Na die twee verhalen vol mijmeringen over mijn nieuwe ’telefoonvrije’ leven denk je natuurlijk: DAT WIL IK OOK, en vraag je je misschien af hoe ik dat aanpak.

Natuurlijk, in de ideale situatie begin je net als ik met een paar weken cold turkey zonder smartphone, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat. Ver weg van je normale leven zijn er een stuk minder verleidingen, en bovendien kún je die telefoon simpelweg niet toch stiekem weer pakken (en dat geeft veel rust).

Maar ook als je voorlopig geen reisje hebt gepland, kun je van alles doen om de rol en invloed van je smartphone in je leven minder groot te maken. Welke dingen heb ik veranderd en belangrijker, welke checks heb ik ingebouwd om te voorkomen dat ik over een paar maanden weer terug bij af ben?

1. Laat je iPhone thuis als je de deur uit gaat.

Inderdaad, dat kan niet altijd, maar veel vaker dan je denkt kan het wél. Naar mijn werk moet-ie mee (mijn telefoon is ook m’n werktelefoon), maar als ik boodschappen ga doen of afspreek met een vriendin heb ik dat hele ding niet nodig. En als ik naar het theater ga moet-ie sowieso op stil, dus dan kan ik hem net zo goed thuis laten.

Als je hem niet bij je hebt, kun je er ook niet op kijken.

Trouwens, vaak verleidt mijn brein me nog met de gedachte dat het “nu écht belangrijk is dat mijn iPhone meegaat”. Vanavond bijvoorbeeld ga ik naar wijnclub. Dan scan ik graag de etiketten van de flessen op Vivino, en regelmatig maak ik ook een paar foto’s. Maar nu ik erover nadenk: die wijnhuizen kan ik ook morgen thuis toevoegen aan m’n account, en er zijn genoeg anderen die foto’s maken (en zo niet, dan kan altijd m’n camera nog mee).

Dat avondje ‘rust’ is me die extra moeite wel waard – en netto levert dit me waarschijnlijk nog tijd op ook, want anders zit ik tussen wijnclub door steeds op m’n telefoon.

2. Zet je telefoon vaker een tijdje uit.

Zeker in het weekend kan dat vaak gewoon de hele dag, tenzij ik bijvoorbeeld even Runkeeper nodig heb omdat ik ga hardlopen. En ja, ik vond dit ook een onmogelijke gedachte voordat ik naar Italië ging en de iPhone thuis liet. Maar echt, het kan, en als je eraan went is het súperchill.

En als je telefoon toch aan moet (omdat je op je werk bereikbaar moet zijn), zet dan in elk geval internet uit. Zo komen er geen appjes of andere berichten binnen en kun je toch bellen als dat nodig is. Grappig is dat ik dit deze week voor het eerst deed op werkdagen, en vaak gewoon vergat dat ik mobiele data had uitgeschakeld. Pas ’s avonds bedacht ik me dat ik daarom de hele dag ‘geen appjes’ had gekregen ;-)

3. Koop een ouderwetse wekker en zet die naast je bed. 

Zelf haalde ik dit digitale dingetje van IKEA (5 euro). Heeft ook nog een timer waarmee je kunt mediteren, top. Zo hoef ik mijn telefoon niet meer in de slaapkamer te hebben én is “mijn telefoon pakken” niet meer het eerste dat ik doe op een dag. Sterker nog, ik probeer er een gewoonte van te maken om het ding pas aan te zetten als ik na het ontbijt de deur uit ga.

4. Schaf een camera aan.

“Ik wil foto’s maken” is dan geen reden meer om je smartphone mee te nemen op reis.

5. Stop met sociale media.

Want ja, dan valt er meteen een stuk minder te ‘halen’ op die telefoon… je kunt je accounts op Facebook en Instagram deactiveren (da’s een stap minder rigoureus dan verwijderen). Wil je het grondig(er) aanpakken, laat dan je wachtwoorden veranderen door iemand anders. Dan kún je er simpelweg niet meer bij. :)

6. Denk na over wat je smartphone je brengt, en zoek naar alternatieven.

Ik word bijvoorbeeld blij van foto’s maken (daarom kocht ik een camera), track graag mijn hardlooprondjes (daarom denk ik erover een sporthorloge aan te schaffen) en luister graag muziek (daarom downloadde ik mijn favoriete playlists, zodat ik geen internet nodig heb om ze te beluisteren). En o ja, sociaal contact op WhatsApp vervang ik door vaker met mensen af te spreken (grappig genoeg krijg ik daar veel vaker zin in, nu ik niet al uren online met iedereen loop te kletsen!) en door te bellen of Skypen (zoals met mijn moeder in Zweden).

Denk ik er verder over, dan geloof ik ook dat mijn smartphone een ‘vlucht’ voor me is in situaties waarin ik me oncomfortabel voel, zoals wanneer ik bij veel onbekenden ben of als ik erg moe ben. Daar kan ik wat aan doen door a) beter voor mezelf te zorgen en b) kritisch te kijken naar de sociale activiteiten in mijn leven.

7. Begin met mediteren.

Eén tot twee keer per dag eventjes tot jezelf komen, zelfs al is het maar 2-3 minuten per keer, helpt je om te aarden – en trekt je uit de onrust die je naar je smartphone doet grijpen. Ik begon weer met mediteren nadat ik het nieuwe boek van Jelle Hermus las (Leven met wind mee). Ik ben medium enthousiast over dat boek, maar het is in elk geval erg praktisch, nuchter en toegankelijk geschreven, én het bereikte z’n doel: ik mediteer nu al ruim 3 weken dagelijks.

8. Zorg voor een ‘supportive’ omgeving.

Zelf heb ik het geluk dat mijn B niet of nauwelijks telefoonverslaafd is, niet op sociale media zit (behalve WhatsApp) en sowieso een hekel had aan dat ge-scroll van mij over Instagram. Vertel je naasten over je nieuwe voornemens, wees eerlijk over je telefoonverslaving en zeg hen ook dat ze je eraan mogen herinneren als ze het idee hebben dat je ’terugvalt’ in verslaafd schermgedrag.

9. Realisme: besef dat je niet 100% zonder smartphone hoeft te leven.

Dat is voor veel mensen niet haalbaar anno 2019, en bovendien geloof ik ook niet dat het zo zwart-wit is: smartphones zijn wel degelijk superhandig. Bijvoorbeeld:

 • Om de weg te vinden met Google Maps.
 • Om dingen op te zoeken, zoals hoe laat de trein vertrekt of wat de hoofdstad van Tadzjikistan is.
 • Voor mobiel bankieren en bijvoorbeeld Tikkie, om makkelijk geld terug te vragen van mensen.
 • Ter ondersteuning van mijn hobby’s, zoals Runkeeper of Vivino (een app waarmee je kunt bijhouden welke wijnen je hebt gedronken).
 • Om podcasts en muziek te luisteren.

Superfijn dus, dat er smartphones zijn. Ik streef dan ook niet naar een leven zonder smartphone. Wél wil ik m’n iPhone een functionele rol geven in mijn leven (zoals uit het lijstje hierboven blijkt), en niet de leidende rol die het dingetje de afgelopen jaren had.

10. Zorg dat je helder en concreet voor ogen hebt waarom je het anders wilt. 

Deze laatste is misschien wel de meest essentiële tip. Voor mij zijn dit de belangrijkste reden om m’n iPhone een (véél) kleinere rol te geven in m’n leven:

 • Ik wil meer creativiteit in mijn leven. Daarmee bedoel ik: de vrijheid en ruimte in mijn hoofd om nieuwe ideeën te laten ontstaan.
 • Ik wil af van de stress die het met zich meebrengt om ‘altijd bereikbaar te zijn’.
 • Ik ben al tijden op zoek naar manieren om dichter bij mezelf te raken, en steviger in mijn basis te leren staan. Mijn smartphone ondermijnt dit, omdat ik steeds vlucht in contact met anderen, in levens van anderen en in verwachtingen die ik dénk dat anderen van mij hebben.
 • Tijdens twee telefoonvrije weken miste ik al die uren op sociale media totaal niet. Waarom zou ik elke dag drie uur besteden aan iets dat ik niet mis, wanneer het weg is?
 • Ik wil wél meer tijd vrij maken door dingen die ik graag vaker doe, zoals pianospelen, boeken lezen, koken en aanrommelen in huis.
 • Gesprekken op WhatsApp voelen niet als ‘gebeurtenissen in mijn leven’, kopjes thee en wijntjes met mijn liefsten wél. Ik besteed dus liever geen tijd meer aan appgesprekken, zodat ik tijd én energie overhoud voor offline sociaal contact.
 • Het leven is al zo kort. Elke dag 4 uur op mijn smartphone (en ja, dat deed ik gemiddeld) betekent per week 28 uur, per jaar 1.456 uur (!!!). Holy shit, ik zou die tijd veel liever anders besteden

Reacties

7 reacties op “10 tips om minder op je smartphone te zitten”

 1. des

  geweldig suus, dat ik al een paar dagen in mijn hoofd heb om een stukje over mijn telefoon gebruik te schrijven, en jij vervolgens hier de woorden uit mijn mond haalt. En hele handige tips ook (vooral het; waarom wil je minder met je tel bezig vind ik een eye opener), ik moet ze echt onthouden.

  Zo stoer van je suus, en zo goed ook, en weet je, ook al zit je misschien over een paar maanden toch weer iets langer op dat rotding dan je lief is, bewustwording is ook zo belangrijk. en dat ben je.

  als ik dan nog even mijn telefoon rituelen mag uiten ;):
  – ik heb geen wekker (toch handig; 3 kids ;)), en ik laat mijn telefoon in mijn klerenkast tot 12 uur ’s middags
  – dan slaapt nr3, en dan ga ik op mijn telefoon: appjes lezen, eventueel terug appen, mailtjes checken, blendle artikelen checken, iets posten op instagram ALS ik daar behoefte aan heb, of wat recepten zoeken voor wat we gaan eten die avond :)
  – ik laat mijn telefoon zoveel mogelijk thuis. Nou werk ik dus niet dus voor mij is dat een stuk handiger (denk ik zo) dan voor jou of andere werkende, dat scheelt. Ik laat de tel thuis bij kids brengen/halen school/clubjes, boodschappen, sporten. Als ik met de auto wegga neem ik de telefoon wel mee.
  – telefoon overdag (dus na 12 uur als ik even gecheckt heb) weg doen. In de bestek la of bovenop de kast, gewoon waar ik dat ding niet kan zien.
  – als de kids op bed gaan open ik mijn telefoon weer (uurtje of 1900): appjes beantwoorden meestal.

  dat wat je schreef trouwens van na 2 weken weer je telefoon aandoen, wat er door je heen ging, ik snap dat zo. ik heb dus ook al als ik de tel om 12 uur aandoe, ook al heb ik niet een heel druk sociaal leven, maar toch, die groepsapp vooral, omg, ik lees veel berichten niet eens.

  tegelijk vind ik dat ding natuurlijk ook handig voor bepaalde dingen. en mijn man is vaak weg, en dan wil ik mijn telefoon weer wel vaak bij me hebben, als hij belt, als er iets aan de hand is en ik weet ook dat hij het heel vervelend vindt als hij mij dan niet kan bereiken. En mijn ouder verwachten dan ook elke ochtend een appje hahha.

  al met al: balans, ik denk dat ik die nu best heb gevonden. ik mis mijn telefoon ook helemaal niet tussen die 2 momenten-op-de-dag door merk ik. wat een rust.

 2. Je verhalen over een telefoonvrij leven zijn zo herkenbaar, bijna eng! Ik ga je tips toepassen. Na jaren een beetje half ‘afkicken’ wil ik het nu goed aanpakken. Tijd om vaker mijn telefoon uit te zetten en een wekker te kopen!

 3. Super handig deze tips, helemaal welkom! Ik ken genoeg mensen die al sinds begin van whatsapp matig terugappen, waarmee ik bedoel: soms pas na een week (of 2). Tegenwoordig ben ik daar beter aan gewend, en is dat oké. Maar als het de enige manier van contact is in een vriendschap, tsja… dan soms vind ik dat wel lastig. De vriendschap lijkt dan toch weinig waard.

  1. …wat dus niet van toepassing is op jouw situatie, als ik het zo lees :-) no worries.

  2. Des

   Oja same same. Vind ik ook een dingetje

 4. Ik heb deze vakantie het omgekeerde gedaan van jou: in het jaar heb ik geen smart phone (pas op: dat betekent natuurlijk niet dat ik niet te veel op internet kan zitten op een good old laptop) maar voor deze vakantie nam ik een geleende versie mee, om tja, niet in het moment te leven maar te plannen waar ik heen wilde.

  Het was een heel gemengde ervaring. Enerzijds: oef, wat een gemak, als alles goed werkt. Mijn vakantie – als alleenstaande moeder met de trein naar Oost-Europa en tussenstops in verschillende steden – kon ik gewoon op de bonnefooi doen, fantastisch toch.

  Anderzijds: wow, zoveel informatie, en dan had ik heel bewust nog niet eens de FB-app erop gezet. Het irritantste vond ik het gebruikersgemak. Ik snap niet hoe fervente smartphonegebruikers het volhouden: klein scherm, geen toetsenbord, de geleende smartphone bleek ook heel eigenzinnig te zijn en instellingen veranderden voortdurend. En dan al die informatie, JUIST op zo’n kleine apparaat.

  Wél heel erg leuk: foto’s maken – foto’s makkelijk kunnen doorsturen – ik heb zo’n basic digitale camera, maar het stomme: een smartphone is zoveel normaler in het straatbeeld, een goedkope digitale camera is zo toeristisch + neem ik dus niet overal mee.

  Ach ja. Ik was echt blij de smartphone weer uit te kunnen zetten toen we thuis kwamen. Oef, wat had ik mijn Nokiaatje gemist :)

  (ps wat ik al helemaal vergeten was, maar ook een beslissing waar ik supertevreden mee ben: de begindagen van mijn blog gaf WordPress me tonnen informatie per mail. Wie er kwam lezen! hoeveel mensen! dat er reacties waren! Toen ik dat allemaal afzette, voelde dat zo heerlijk.

 5. […] ’10 tips om minder op je smartphone te zitten’ – […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.