10 boeiende podcasts

Dit lijstje met mijn favoriete podcasts wil ik al tijden met jullie delen. Want ja, deze granny heeft in 2019 ook eindelijk het fenomeen ‘podcast’ ontdekt. Natuurlijk kende ik het idee al langer – een paar van mijn vriendinnen zijn al jaren trouw volger – maar om eerlijk te zijn snapte ik nooit helemaal wat nou het leuke aan zo’n podcast was.

Soms deed ik een poging, luisterde een aflevering – en vergat die hele podcast dan weer.

Tot een vriendin me een klein jaar geleden wees op Bob. Bob is een waargebeurd verhaal over drie jonge radiomakers die op zoek gaan naar de mysterieuze Bob.

Na Bob belandde ik, via een andere vriendin, in De brand in het landhuis, een bloedstollend spannend detectiveverhaal – ook al waargebeurd! – over de mysterieuze dood van een oude adellijke man in Vught.

En zo ontdekte ik dat ik autorijden héérlijk vind met een podcast aan. Natuurlijk, naar muziek luisteren is ook best relaxed, maar met een goed verhaal vliegen de minuten voorbij en geniet ik veel meer van de tijd. Meer dan eens zit ik na aankomst nog een poosje met de radio aan om de aflevering af te luisteren.

Bovendien: podcasts beklijven veel meer in mijn brein. Ik kan nog uren, of zelfs dagen na-mijmeren over zo’n verhaal dat in mijn oor is verteld.

Ook in de trein is luisteren trouwens prettig – en nu ik niet meer op Facebook, Twitter en Instagram zit (4 maanden en still going strong!) blijk ik ineens zeeën van tijd én informatiehonger te hebben voor dit soort dingen.

Dus, dit zijn ze, mijn favorieten. Tot nu toe, want zoals ik inmiddels doorheb: podcastland is gróót en er is meer leuks dan ik misschien ooit zal kunnen luisteren.

PS. Vrijwel alle podcasts zijn makkelijk te vinden via de Apple-podcast-app en/of op Spotify.

1. De brand in het landhuis
In 2003 komt landheer Ewald Marggraff bij een mysterieuze brand om het leven. Hij wordt gevonden achter de voordeur van zijn eigen villa. In Vught, waar dat landhuis staat, is de gebeurtenis al jaren voer voor hevige speculatie. Was de brand wel een ongeluk? Wie was die norse, teruggetrokken nou eigenlijk? En wat is er met zijn vermogen gebeurd?

Simon Heijmans, zelf opgegroeid in Vught, gaat op onderzoek uit. Verder wil ik niet te veel verklappen over deze podcast, behalve dat je hem echt MOET luisteren. Het is enorm meeslepend en laat je niet meer los.

2. Parel Radio
Eigenlijk is Parel niet één podcast, maar een fantastisch grote verzameling vol met, in de woorden van de makers, “de mooiste radiodocumentaires en hoorspelen, geselecteerd door bevlogen radiomakers”.

En inderdaad, ik heb nog geen enkele Parel geluisterd waarvan ik dacht: mwah. Sommige verhalen zijn aandoenlijk of zetten je aan het denken, anderen kruipen onder je huid – zoals Moreel Verwond, over morele verwarring bij soldaten in oorlogsgebied.

Luister vooral ook het 25-delige hoorspel De hormoonfabriek, waarvan Parel eind vorig jaar elke dag een aflevering online plaatste. Lekker verhaal om te verslinden in de kerstvakantie.

3. Bob
Elisa, een 90-jarige dementerende vrouw, begint al maanden steeds maar weer over ‘Bob’, een jongeman op wie ze ooit verliefd zou zijn geweest. Alleen: haar dochter heeft geen idee wie die Bob is. Bestaat hij wel? Drie jonge radiomakers – twee Vlaamse vrouwen, één Nederlandse – gaan op zoek naar de waarheid achter ‘Bob’.

Wat ik leuk vind aan verhalende podcasts als deze is dat er allerlei zijpaadjes in zitten waar je en passant dingen leert over uiteenlopende zaken, waar ik anders nooit naar op zoek was gegaan.

O ja, en luister ook El Tarangu, de nieuwe podcast van Audiocollectief Schik, de makers.

4. Laura H.
Je kent vast wel het boek, de bestseller Laura H., en als je dat al gelezen hebt is deze podcast misschien wat minder interessant. Voor iedereen die het boek niet las: ook dit waargebeurde verhaal, over het Nederlandse ‘kalifaatmeisje’ Laura H. uit ‘Sweet Lake City’, kruipt onder je huid. Gemaakt door Thomas Rueb (auteur van het boek en NRC-journalist) én twee leden van Audiocollectief Schik, de makers van Bob.

Dat kan alleen maar heel goed zijn dus – en dat is het ook.

5. De Bourgondiërs, met Bart van Loo
Deze tip kreeg ik van mijn baas bij Einder, net als ik een geschiedenisfreak. En als je van geschiedenis houdt – maar eigenlijk ook als je houdt van goeie verhalen vol strijd, macht en intrige, zeg maar real life Game of Thrones – is De Bourgondiërs een aanrader. Sowieso is het heerlijk om naar het enthousiaste Vlaams van Bart van Loo te luisteren. Voor mij bracht het levendige herinneringen terug aan mijn colleges Middeleeuwen, jaren terug, met als verschil dat ik nu veel meer wél heb onthouden.

En o ja, óók een aanrader voor taalnerds, want er komt een hoop etymologie voorbij.

6. Where should we begin? With Esther Perel
Keken jullie een paar jaar terug ook de Zomergasten-aflevering met Esther Perel? De Vlaams-Amerikaanse therapeute werd beroemd met haar boeken over liefde en intimiteit in relaties. Ook deze podcastserie oogst in de hele wereld veel lof, en terecht.

Het concept: elke aflevering is een eenmalige therapiesessie met een stel, waar je als luisteraar van kan meegenieten. Vaak komt het paar met een concreet probleem bij Esther, en meer dan eens mondt het gesprek uit in diepe lessen en wijsheden over menselijkheid, samenzijn én persoonlijke ontwikkeling.

Zeker niet alleen interessant als je een relatie hebt, dus. Maar ook een aanrader om samen met je lief naar te luisteren (B en ik speelden een hele serie af toen we in januari terugreden uit Oostenrijk – meteen stof voor goede gesprekken!).

7. NRC Vandaag  en Onbehaarde Apen
Nota bene mijn B wees me op NRC Vandaag, de dagelijkse podcast van NRC. En dat is bijzonder, want B volgt géén nieuws. Precies om die reden vindt hij deze podcast wél leuk: elke dag spreekt Thomas Rueb (die van Laura H., ja!) één deskundige over een achtergrondverhaal bij het nieuws. Vaak zijn het verhalen die je als koppenscanner volledig mist – en juist daarom zijn ze zeer de moeite waard.

Wist je bijvoorbeeld al dat het in Litouwen – juist, een EU-land – op dit moment oorlog is? En dat Indonesië een nieuwe hoofdstad heeft?

Ook het verhaal over een Joods meisje dat onderdook bij de nazi’s (en nu een vrouw van in de 90 is) is fascinerend.

Onbehaarde Apen is ook een podcast van NRC, maar dan over wetenschap. Ik luisterde nog maar twee afleveringen (over de geschiedenis van bier en over ayahuasca en andere psychedelica) en vond ze beide erg inzichtelijk.

8. Ongehoord
Interessante podcast over seksualiteit, in de breedste zin van het woord. ‘Helder en met veel liefde gepresenteerd’, aldus een van de Apple-reviews, en daar ben ik het mee eens. Van interviews met experts tot persoonlijke verhalen. Moet ik nog meer van luisteren, maar tot  nu toe veelbelovend.

9. Organiseren kan je leren
Maatschappijcritici en kroegfilosofen opgelet: de jonge podcast ‘Organiseren kan je leren’ is er eentje voor jou. Mijn Nijmeegse vriend Bart en een van zijn vrienden, Wilbert, houden van levendig discussiëren op niveau, onder het genot van een glas speciaalbier. Dus waarom daar niet eens een microfoon bij zetten?

10. Ongesigneerd
En deze laatste ontdekte ik vandáág pas, nota bene via Parel Radio. Daar kwam namelijk een docu van Wisse Beets (Coby) en die speelde op het eind zó’n leuk nummer (‘Alles heeft een verhaaltje’, ik heb het nog nergens als enkele opname kunnen vinden, jullie wel?!) dat ik meteen op zoek ging naar meer muziek van hem.

Ongesigneerd gaat over alledaags design. En geloof me, dat is leuker dan het klinkt. Ik bedoel, ik had ook niet verwacht dat ik 12 minuten zou luisteren naar een verhaal over fietspaden én dat ik dat interessant zou vinden.

En Wisse doet de muziek, dus. Ook fijn. Ik voel een nieuwe binge aankomen… Toch maar goed dat ik zo veel in de trein zit. :-)

Abonnementen op podcasts zijn leuk. Abo’s op Suushi ook! Wil je nooit meer een blogje missen? Vul je e-mailadres in (menu linksboven op dit blog) en je krijgt een mailtje bij een nieuwe post.

0

Reacties

3 reacties op “10 boeiende podcasts”

 1. Wat leuk! Net als jij heb ik de podcast ook pas relatief laat ontdekt. Nog steeds heb ik er niet vaak de rust voor, maar ik heb nog wel een gave aanrader voor je: Klimaattherapie. Staat op Spotify en is heel actueel. Zelf ben ik begonnen met aflevering 3, iemand had me die aangeraden en vond het zeer prettig: waarheidsgetrouw, maar toch overall zoekend naar oplossingen en bijna hoopgevend te noemen.
  Veel luisterplezier nog!

  3+
 2. (Ik ben aan het bijlezen, merk je het? ;))
  Maar podcasts, ja, die zijn zo fijn! Ik heb wat van je tips opgeschreven, want ook al heb ik sommige namen weleens gehoord of gelezen, is er nog genoeg te luisteren. Dankjewel dus!

  T en ik luisterden in ons wildkampeeravontuur naar El Tarangu (ook van de makers van Bob) en zo liggend in een tentje in de absolute duisternis van de Italiaanse Alpen… Pfoe. Dat was spannend. Ik kan me een moment herinneren dat we elkaar aankeken, oververmoeid van de hele dag wandelen en buiten zijn en zonder woorden duidelijk maakten dat we echt nog een aflevering moesten luisteren. EN TOEN BLEEK DAT AFLEVERING 5 NOG NIET UIT WAS. (Of we hadden hem niet gedownload, daar was geen bereik)
  Afgelopen weekend draaiden we de Blankenberge tapes. Wederom alles verduisterd zijn we in bed gekropen en ook dit was echt vet.

  Ik luisterde al jaren elke vrijdag tijdens het poetsen Ondercast, maar ik weet niet hoe leuk het is om terug te luisteren. (was een beetje actueel)

  En m’n abonnement op Suushi, daar word ik ook heel vrolijk van. Leuk dat je weer (veel) schrijft!

  3+
 3. Ik heb de podcast nog veel later ontdekt. Ben pas sinds een paar weken aan het luisteren. Maar vind het erg leuk! Hier haal ik ook wel wat uit.

  3+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.