De VEGAPROEF: restaurant Vroeg

Na die geslaagde VEGAPROEF bij restaurant Wally schreeuwt het “plantaardig uit eten”-experiment natuurlijk om een vervolg. Aan de vegans die nu hopen op een tweede recensie met voedsel zonder dierlijke producten: stop maar met lezen. Niet omdat je bij Vroeg niet lekker plantaardig kan eten, maar omdat ik dat (nog) niet heb uitgetest.

Nu schrijf ik dit blogje natuurlijk niet voor niets. Ik at namelijk wél vegetarisch bij Vroeg, een geweldige plek in Bunnik (5 km van mijn huis) waar toch vooral vlees en vis domineren op de kaart.

De (eerlijke) reden? Ik durfde het even niet aan, dat honderd procent plantaardig. Heel leuk natuurlijk, zo’n ervaring als bij Wally, maar soms heb je al genoeg andere dingen aan je hoofd en wil je je niet ook nog eens ‘lastige gast’ voelen.

Eerst maar eens kijken dus, of je bij Vroeg goed kunt lunchen zonder gebakken dood dier. ;-) Noem het maar: de Vegaproef, deel 1. Dan kom ik later wel eens terug voor de échte plantaardigheidstest (deel 2). En zo werd dit etentje niettemin een VEGAPROEF.

Lees gauw verder of die geslaagd was…

Foto (c) Google Images

Foto (c) Google Images

Foto (c) Vroeg

Foto (c) Vroeg

VLEESNOCHVISSERS

Bij Vroeg – een gemoedelijk en stijlvol etablissement in een boerderij, vlakbij natuurgebied Amelisweerd – at ik al eens eerder, toen wél vlees. “Maar ook vleesverlaters, vegetariërs en vleesnochvissers kunnen hier terecht”, lees ik op hun website. Dat belooft wat.

Ik ben dan ook een béétje teleurgesteld, als ik het menu lees. Het klinkt allemaal súperlekker, maar vrijwel overal zit vlees of vis in: zijlende met gemarineerde bospaddenstoelen en oude kaas, zuurkoolquiche met eendenbout, forel met citroenroom…

Toch moet het gezegd: de klassieke (lees: saaie) salade geitenkaas-walnoot-appel-balsamico is op deze lunchkaart gelukkig niet te vinden. Als vegetariër kun je bij Vroeg kiezen uit een tosti geitenbrie (toch nét anders) met pompoen en veenbessensalsa, een salade met geitenbrie, pompoen en munt, grofgesneden brood met oude kaas en olijvenchutney, een kruidige pompoensoep met gepofte kastanje of een maaltijd van drie sneeen brood (waarvan één met geitenbrie, één met geroosterde pompoen en één met kaas-rucolakroketjes).

Dat deze opties deels een beetje ‘hetzelfde’ klinken, neem ik voor lief. Ze klinken immers wél lekker en creatiever dan ik op menig plek zie. Ik besluit voor het laatste te gaan, ingedeeld onder het kopje Voor de stevige trek. Nou, kom maar op met die kroketten!

EN HOE SMAAKTE DAT DAN?

“Wauw”, laat ik me ontvallen als de serveerster mijn bord voor m’n neus zet. Het ziet er werkelijk geweldig en smaakvol uit. En ik kan je vertellen: dat ís het ook. Wat de roze frambozendressing(?) op het bord doet weet ik niet helemaal zeker, maar de kroketjes zijn prima, de geitenbrie lekker en het knapperige volkorenbrood – uit eigen bakkerij! – is werkelijk fantastisch.

Nee, als vegetariër heb ik totaal niet het gevoel dat mijn maaltijd onder doet voor die van m’n vleesetende tafelgenoten (al moet gezegd: de op houtskool gegrilde hamburger zag er ook goed uit – de gemiddelde planteneter zal me deze uitspraak niet in dank afnemen).

Zeg mensen-van-Vroeg, waarom zetten jullie niet meer vleesnochvis-opties op de kaart? Jullie zijn er duidelijk goed in.

WhatsApp Image 2017-01-16 at 4.09.09 PM

STERREN

Wat ik mis (maar toegegeven, dit is gekrabbel in de marge), is misschien op het menu een icoontje bij de ándere gerechten die mogelijk vegetarisch te bereiden zijn. Nu ik nog eens een blik op de kaart werp, denk ik immers dat het wel moet lukken om bij het ‘gegrild brood met gebakken paddenstoelen en spek’ dat laatste ingredient weg te laten. En hey, is dat gerecht dan niet al helemaal plantaardig?

Niettemin, conclusie: Vroeg is in elk geval VEGAPROOF*. Met één sterretje, want: vegetariërs kunnen hier lekker eten, veganisten vooralsnog niet – er staat niets 100% plantaardigs op de kaart. Al heb ik daar ook niet om gevraagd. Dus binnenkort – lees: na m’n Cubareis – maar eens met hen bellen en dan (hopelijk) terug voor de enige echte VEGAPROEF**!

Foto: (c) Vroeg

Foto (c) TripAdvisor

Foto (c) TripAdvisor

P.S. Sowieso voor de vega(n)-fans en andere foodies: bij Vroeg zit ook een geweldige bakkerij waar je allerlei soorten vers brood, lekkers én streekproducten kunt halen. Ruikt heerlijk, smaakt nog beter. Dikke aanrader.

 

Geweldig uit eten bij Teus in Houten

Vrijdag alweer. En wat een diverse week! Drie dagen bij Einder, een dag bij NU.nl en vandaag ga ik hard aan het werk met een artikel voor de Volkskrant. Omdat ik uit mezelf ruim voor m’n wekker wakker werd (ik begin geloof ik écht te wennen aan dat op tijd naar bed gaan & vroeg opstaan) is er nu nog tijd voor een blogje, voor de werkdag begint.

Ik moest jullie namelijk nog steeds vertellen over ons etentje bij Teus! Tom had nog een etentje van me tegoed. ‘Als ik weer een baan heb, neem ik je mee’, riep ik dit voorjaar steeds in de tijd dat ik fulltime freelancer slash werkzoekende was. Dus ja, belofte maakt schuld hè?

Bovendien vind ik het ontzettend leuk om uit eten te gaan (goh, verrassing) én om zijn pretoogjes te zien als ik hem meeneem naar een nieuw, interessant restaurant. En Teus stond al máánden op mijn lijstje, nadat ik op verschillende plekken goeie verhalen had gelezen.

Foto: TripAdvisor

Ding-dong

Bij Teus loop je niet zomaar naar binnen, nee, je belt aan bij de voordeur. Alsof je op bezoek gaat bij een vriend, dus. Het idee is dat iemand van de bediening open doet en je welkom heet – alleen hoorde het personeel de bel niet (en wisten wij niet zeker of wel wel echt op de goede plek waren). Uiteindelijk deed een andere gast voor ons open. Ach ja.

Je loopt binnen in een lange, smalle gang met donkere muren. Daarnaast is de ‘woonkamer’, iets dat er daadwerkelijk uitziet als een (design-)woonkamer en waar je eerst lekker een drankje kunt drinken als je dat wilt. Wij dronken er beide een glas chardonnay en kregen daar op de bank ook alvast onze amuse geserveerd: een glaasje gazpacho van gerookte tomaten met een stukje smalle crostini. Lekker!

Foto: Rebecca Wijsbeek

Aan tafel

Vervolgens werden we naar onze tafel begeleid, verder naar achteren in het gebouw. Je komt dan terecht in half-industriele, half design-knusse ruimte met in het midden de open keuken en daaromheen tafels en stoelen.

Foto: BIj Teus

Foto: Bij Teus

Bij Teus is er geen menukaart, maar één vast verrassingsmenu van de chef. Je kunt kiezen uit 3 t/m 7 gangen en van tevoren wordt gevraagd naar eventuele specifieke wensen. Wij kozen voor 4 gangen.

Dat zag er zo uit:

IMG-20160804-WA0010

IMG-20160804-WA0009 (1)

IMG-20160804-WA0003 (1)

IMG-20160804-WA0002 IMG-20160804-WA0004 (1)

Een impressie van het menu*

Amuse: gazpacho ~ crostini ~ cress (plantje met smaak van beukennootjes)

Voorgerecht: gebrande snoekbaars ~ peterseliewortel ~ bospeen ~ bosui ~ oosterse dressing ~ gele wortel ~ shiitake ~ groene curry-mayo ~ gebakken rode ui ~ gele watermeloen

Tussengerecht: zeewolf-filet ~ inktvis/sherrydressing ~ kerrie ~ panko ~ daslook-olie ~ polenta ~ bloemkool (wit en paars) ~ geroosterde okra ~ krokantje

Hoofdgerecht: eendenborst, gegrild in de Big Green Egg ~ lasagne met geconfijte eend ~ chimichurri ~ crème van bataat ~ prei ~ koolrabi uit de oven ~ raddiccio ~ gebakken venkel ~ jus van sereh

Dessert: kersenbeignet ~ champagne-sabayon ~ amarenen-bavarois ~ blondie-taartje ~ verse kersen ~ sorbet van pruimen met rozemarijn ~ cacao tuille

*Met een beetje hulp van de mensen bij Teus. ;) Op zelf alles onthouden moet ik natuurlijk nog wel even oefenen als ik ooit professioneel restaurantrecensent wil worden.

En o ja, het liefst had ik er heerlijke glazen wijn bij gedronken, maar omdat ik op de terugweg chauffeur was, hield ik het na dat ene fijne glas chardonnay (‘gewoon’ de huiswijn, die is dus meer dan prima) voor gezien.

Daar hadden ze bij Teus dan wel weer wat leuks op verzonnen: druivensap van chardonnay-druiven. :)

IMG-20160803-WA0003 (1)

Kan ik nog iets bedenken dat níet (of minder) goed is aan Teus? Hm, lastig. Vooruit dan: de bediening was soms wat gehaast, ik had me nog wel wat meer ‘in de watten gelegd’ willen voelen. Maar dat maakte het meisje dat ons in het begin vrolijk bediende weer helemaal goed.

En toen Tom aan het eind van de avond aan de ober vroeg wat een van de apparaten precies was die hij in de keuken had zien staan, kwam de chefkok himself bij ons aan tafel uitgebreid toelichting geven. Leuk!

Wat echt iets toevoegt aan de avond is dat je kunt zien hoe de professionals je eten staan te bereiden, terwijl jij lekker zit te tafelen. Zelf zat ik met mijn rug naar de keuken toe, maar Tom kon me in geuren en kleuren vertellen wat er gaande was en vermaakte zich opperbest. ;)

En natuurlijk wilden de mannen die al dat fantastische eten bereidden best even voor me op de foto.

20160803_215715 20160803_215735

Kortom, gaat dat zien. Eten bij Teus is niet zomaar even een happie scoren, maar echt een avondje uit. Maar dan wel zónder dat het (te) pretentieus of opgeprikt is. Een culinair huiskamerrestaurant dus – en dat zijn de betere plekjes om te kennen, als je het mij vraagt.

Teus, ik kom gauw weer bij je terug. Dan op de fiets, zodat ik ook je heerlijke wijnen kan proeven.

En lieve lezers, tot slot nog een gratis supertip: je kunt Bij Teus reserveren met de AH restaurantactie. (Moet je wél op tijd boeken, want het zit vaak al weken van tevoren vol…)

Smakelijk!

Bij Teus

WAT: culinair huiskamerrestaurant
WAAR: Plein 3, Houten (in het Oude Dorp)
BUDGET: 4 gangen voor 40 euro en dan stapsgewijs omhoog tot 7 gangen voor 55 euro p.p. (excl. drank)
GAAN, WANT: voor wie het een feestje vindt om uit eten te gaan, is dit gewoon een heerlijke plek

 

Lekker eten in Utrecht: De Markt

Zondagmidag, in de auto naar huis.

Suus: “Zullen we vanavond anders even een happie eten in de stad?”

Tom: “Nou uh, ik wil eigenlijk een beetje sparen, we gaan wel zo’n beetje elke week uit eten de laatste tijd…”

Suus: “Hmm ja dat is waar, maar is ook zo leuk hè. OK, we kunnen anders ook wel iets simpels koken thuis.”

Tom: “We kijken wel even.”

Paar uur later: 

Tom: “Ik stap nu op de fiets! Honger, zin in!”

Suus: “Zit al aan een tafeltje bij De Markt. Tot zo!”

demarkt

Zo ging dat dus, en zo belandden Tom en ik gisteren weer bij De Markt, een fijn restaurant in de Drieharingstraat (de “restaurantstraat” van Utrecht, een smalle steeg tussen de Vredeburg en de Oude Gracht).

Twee keer heb ik hier nu gegeten: de eerste keer nam mijn goede vriendin Joyce me mee. En beide keren verbaasde ik me over de verrassende menukaart, de gezellige ongedwongen sfeer en de méér dan uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

voorgerechthapjes

IMG-20160607-WA0027

Voor 12 euro heb je bij De Markt een geweldige pizza of een heerlijk bord pasta. En dan niet zo’n “saaie” margaritha/carbonara die je overal vindt, nee, bij de Markt at ik een pizza met blauwe kaas, vijgen, prosciutto en rucola. Of spaghetti vongole met stukjes spek erdoor, afgeblust met sherry.

(En nu zou ik jullie graag een foto van die geweldige pasta laten zien, maar die was natuurlijk op voordat ik dát bedacht.)

O, ik moet hier nog gauw terug om de gnocchi met truffel, asperges, paddestoelen en raddicchio te proeven. Of de dorade met gepofte zoete aardappel, macadamianoten, olijven en geroosterde venkel. En ik wil ook nog wel eens bij wijze van voorafje genieten van het lekkers van de antipasti-bar.

Had ik al gezegd dat ze bij de Markt ook een prima wijnkaart hebben?

IMG-20160607-WA0026

Hier drink ik gewoon water hoor, terwijl ik aan het bedenken ben hoe ik het beste deze heerlijke pizza kan verorberen.

Kortom: ben je in Utrecht & heb je zin in een lekker hapje no-nonsense eten binnen (redelijk) budget, dan is dit een aanrader. Tip: kom op tijd (of stel je in op even wachten met een drankje aan de bar), want je kunt niet reserveren & het zit vaak vol.

Al valt dat deze zomerweken – waarin half Nederland op vakantie is – gelukkig mee; afgelopen zondagavond om 19 uur konden Tom en ik zo aanschuiven.

En als er geen plek is, loop dan gewoon één deur verderop naar binnen: daar zit Naast de Markt, van dezelfde eigenaar. ;)

WAT: Restaurant De Markt
WAAR: Drieharingstraat 31, zijstraatje tussen de Vredeburg en de Oude Gracht (de ‘restaurantstraat’)
BUDGET:
11-16 euro voor een hoofdgerecht. Je kunt hier voor 30-40 euro prima eten met 2 personen. Al zien de toetjes er óók erg lekker uit. 
GAAN, WANT: 
dit restaurant serveert verrassende combinaties – weer eens wat anders dan de standaard-pizza’s en pasta’s die je bij elke Italiaan vindt
LET OP: voor die-hard vegetariërs is de keuze niet reuze. Al valt daar in overleg wellicht wel een mouw aan te passen